Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra Burianová, první vítězka soutěže Peče celá země, připravuje kromě klasického mazance a jidášů také specialitu, zvanou vrkoč. Pro čtenáře webu Toprecepty.cz připravila jednoduchý „návod“, jak si netradiční pokrm vytvořit.

Mazanec nestačí

Pro první šampionku populární show Peče celá země jsou Velikonoce obdobím, kdy se nezastaví. Mazance, beránci, pistáciové dortíky jsou jen malou ukázkou toho, co Petra Burianová připravuje. „Nesmí chybět ani jidáše s medem a vrkoč,“ říká pro Toprecepty.cz autorka dvou krásných kuchařek Cesta z těsta a Jihomoravský krajáč.

Za pro někoho tajuplným názvem vrkoč se skrývá velkolepá velikonoční „ozdoba“, která je ovšem, jak se říká, prudce jedlá. „Téměř nikdo ho nedělá a obsahuje i zmíněné jidáše, takže je to takové dva v jednom,“ směje se Petra Burianová. Že se jedná o její oblíbenou pochutinu, dokázala i v televizní soutěži, kde vrkoč také vyráběla.

Historie jidášů

Jidáše jsou tradiční velikonoční sladkost. Tato pochoutka z kynutého těsta, zapleteného do charakteristického tvaru, podobného smyčce nebo uzlu, své pojmenování získalo podle Jidáše, zrádce Ježíše Krista. Odkazuje tak na zradu nebo přetvářku. Symbolika zapleteného těsta může navíc připomínat provaz, který Jidáš použil k oběšení, což dodává této velikonoční tradici ještě hlubší význam.

Jidáše ovšem nejsou typické pouze pro Českou republiku. Podobné pokrmy lze najít v kuchyních jiných evropských zemí, kde se také slaví Velikonoce a kde místní kuchyně nabízí vlastní verze sladkého kynutého pečiva. Vy si jej zkuste připravit podle receptu Petry Burianové, určitě to bude stát za to.

Velikonoční vrkoč a jidáše 

Na výrobu krásné jedlé velikonoční „ozdoby“ podle Petry Burianové budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 2 žloutky, 1 celé vejce, 120 g cukru krupice, 120 g tuku (půl másla, půl sádla), 480 g mléka, 40 g kvasnic a 1 rozšlehané vejce na pomazání.

Jak na těsto

  1. Kvasnice rozmícháme v troše mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít.
  2. Vejce a žloutky ušleháme se zbylým cukrem do pěny. Přidáme mouku se solí a do utvořeného důlku v mouce přidáme rozpuštěný tuk, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto dáme do uzavíratelného sáčku do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc. Pak si odkrajujeme vždy potřebné množství těsta a modelujeme a tvoříme.
  4. Na plechu vyloženém pečícím papírem necháme tvary ještě vykynout, potřeme vejcem a pečeme na 180 °C asi 20 minut dle velikosti jednotlivých tvarů. Hlídáme si barvu.

Jak na vrkoč

  • Tvarujeme 3 věnce. Spodní ze tří pramenů o váze jednoho pramenu cca 100 g, prostřední 70 g a nejmenší 30 g.
  • Ze zbytku těsta natvarujeme jidáše a jiné ozdobičky. Třeba ptáčky na počest těch, co přilétají z teplých krajů zpátky k nám.
  • Po vychladnutí sestavíme podle obrázku, který najdete v naší fotogalerii.
  • Budeme potřebovat 5 vrbových proutků, vyfouklá vejce, červené stužky, párátka, zelené snítky, upečené věnce a ozdoby a fantazii.

Rada oblíbené pekařky:

Při tvarování nepodsypáváme moukou. Praktické je spíš si decentně navlhčit ruce a udržovat těsto vláčné, aby neosychalo a pracovalo se s ním dobře.

Na způsob sestavení vrkoče se můžete podívat do naší fotogalerie:

Náš tip: Vyzkoušet si jidáše můžete také podle našeho videoreceptu:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více