Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knihy a pořady o vaření jak návodné, tak soutěžní poslední dobou zahlcují televizní programy i knihkupecké regály. Je ale potřeba rozlišovat kvalitu nad kvantitou. V této recenzi si posvítíme na kuchařku šéfa Pražského kulinářského institutu, kritika mnohých českých stravovacích návyků i kvality potravin u nás prodávaných, Romana Vaňka.

Knihy a pořady o vaření jak návodné, tak soutěžní poslední dobou zahlcují televizní programy i knihkupecké regály. Je ale potřeba rozlišovat kvalitu nad kvantitou. V této recenzi si posvítíme na kuchařku šéfa Pražského kulinářského institutu, kritika mnohých českých stravovacích návyků i kvality potravin u nás prodávaných, Romana Vaňka. 

Kuchařka Romana Vaňka s názvem Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila vás zaujme na první pohled. Téměř dvousetstránkový formát A4 pevné vazby s jednoduchou, ale působivou obálkou je nabitý informacemi od první do poslední stránky.

Zejména začínající kuchařky i kuchaři ocení popsané schéma těl zvířat chovaných na maso (mimochodem, věděli jste, že každý vepř má svůj oříšek?) i fotopřehled měrných jednotek včetně jejich gramáže.

Kniha je chronologicky řazena od polévek a jejich zavářek (mimo jiné zde nalezneme tři druhy knedlíčků, dva druhy nudlí nebo recept na krupicové noky, jejichž přípravu jistě nemusím vysvětlovat), receptů na zpracování vnitřností a příloh až po hlavní chody, saláty a sladké pokrmy.

 Autorův důraz na českou tradici, domácí stravu a především kvalitu zpracování se prolíná celým dílem – u každého receptu nalezneme finální fotografii, případně komentovaný fotonávod náročnějších kroků. Časté jsou i zlepšováky a rady v blocích babiččiných rad. Kromě standardní klasiky českých jídelních stolů zde nalezneme i neobvyklé nebo nepříliš známé pokrmy (Žahour, Vejmrda) i recepty dietní (např. bramborový salát bez majonézy).

V posledním odstavci bych měla uvést negativa, žádná jsem ale nenašla. Poklady klasické české kuchyně jsou dárkem vhodným pro úplné gastronováčky i zběhlé kulináře; chcete-li si upéct domácí pečivo nebo vyrobit domácí majonézu, zkusit jelení hřbet s glazírovanými kaštany nebo jen pohostit své strávníky tradiční českou bramboračkou, sáhněte po této studnici receptů, dle kterých vařily už naše babičky.

Aneta Holá

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více