Přineste si domů vůni i chuť středomoří
20. 3. 2013 Vaření
Středomořská kuchyně si v České republice získává stále větší popularitu. Je to hlavně díky jednoduchým jídlům, která jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Co jí však dodává na jedinečnosti? Je to nezaměnitelná vůně, se kterou má každý z nás spojené moře, pláž a teplý voňavý vzduch. Sehnat čerstvé bylinky dá však ob-čas zabrat, proto je nejjednodušší si je vypěstovat doma.
Středomořská kuchyně si v České republice získává stále větší popularitu. Je to hlavně díky jednoduchým jídlům, která jsou nejenom chutná, ale především zdravá. Co jí však dodává na jedinečnosti? Je to nezaměnitelná vůně, se kterou má každý z nás spojené moře, pláž a teplý voňavý vzduch. Sehnat čerstvé bylinky dá však občas zabrat, proto je nejjednodušší si je vypěstovat doma.
„Tymián, rozmarýn nebo šalvěj se čím dál častěji dostávají i do českých kuchyní. I přes to, že všechny tyto bylinky je možné zakoupit v sušeném stavu, nic se nevyrovná tomu, když si je můžete utrhnout čerstvé. Vůně i chuť je mnohem intenzivnější, bylinky navíc provoní celou domácnost,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach.
Na jaké pokrmy se která bylinka hodí?
Rozmarýn má nezaměnitelnou vůni a je to ideální bylinka pro grilování. Skvěle se hodí především ke skopovému a jehněčí pečeni, k telecímu masu, drůbeži či jako součást rajčatových omáček.
Tymián je jedinečný tím, že vydrží i dlouhé vaření, můžeme ho tedy přidat na začátku i v průběhu přípravy jídla. Neměli bychom na něj zapomenout při zpracování ryb, drůbeže nebo zvěřiny a hovězího.
Levandule je známá především díky svým světle fialovým květům a intenzivní vůni. Používá se však i kuchyni! Málokdo ví, že je součástí provensálského koření a samostatně se hodí například k houbám nebo masu. Jen ji používejte opatrně, protože když jí dáte moc, jídlo může být nahořklé.
Šalvěj je vhodná k ochucení pokrmů z ryb, zvěřiny, vepřového či skopového masa. Do pokrmů ji však používejte opatrně, má velmi výraznou vůni. Často se z ní dělá také čaj, který je desinfekční a má antibakteriální i antivirové vlastnosti.
Citrusy – zdravé a dekorativní
Ke středomoří patří vedle bylinek i citrusové plody. Vedle klasických citrónů si však doma můžete vypěstovat i exotičtější rostliny jako limonellu, kumkváty či calamondin. Nejen, že tyto rostliny ozdobí každý interiér, jejich výhodou je i možnost plody zkonzumovat. Limonellu můžete mít uvnitř i na terase a kvete dlouhé čtyři měsíce – od června do září. Její plody jsou známé svými léčivými účinky při žaludečních potížích a vysokém krevním tlaku.
Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach k citrusům dodává: „Kumkváty jsou drobné plody, které vydrží dlouho na stromě. Výborně se hodí například do marmelády. Vedle toho se plody calamondin konzumují především syrové, protože mají skvělou osvěžující chuť.“
Všechny tyto rostliny naleznete nyní v Hornbachu. Odborníci v oddělení zahrady vám také poradí, jak je pěstovat a případně, jak plody zpracovat. Více informací se dozvíte i na stránce www.hornbach.cz/rostlinyzestredomori . Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Příprava domácího dresinku zabere jen pár minut, ale výtečně podtrhne chuť salátu
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů