Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí polévkové koření
Zdroj: Top recepty, malaneta

Polévky jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku dětí. Díky nim můžete do malých strávníků dostat zeleninu a jiné potraviny, které by jako samostatný pokrm neměly šanci. A hrají také důležitou roli v pitném režimu. Domácí polévkové koření připravené dopředu vám ušetří práci a je mnohem zdravější, než kupované směsi.

​Čtení etiket patří ke zdravým návykům

Kupované polévkové koření plné zdravé zeleniny bez přidaných zvýrazňovačů chuti, obrovského množství soli a dalších látek, které se starají o trvanlivost, správnou konzistenci a další vlastnosti oceňované spotřebiteli, jsou na českém trhu spíše raritou. Většinou v balíčku slibujícím kvalitní zeleninu najdete jen předraženou sůl a o chuť zeleniny se stará glutaman sodný, který nemá z hlediska zdraví především dětí dobrou pověst.

​Glutaman sodný v dětském jídelníčku

Látka přidávaná do mnoha průmyslově zpracovaných pokrmů má za úkol zvýraznit jejich chuť a vůni. V malém množství jednou za čas samozřejmě nikomu glutaman sodný neublíží, při pravidelné konzumaci však může u dětí docházet k podrážděnosti, bolestem hlavy, nervozitě, únavě i trvalým neurologickým problémům. Vedlejším efektem je odmítání jídel, které mají přirozenou chuť nedotčenou „vylepšením“ chemickou cestou. Na glutamanu sodném totiž při časté konzumaci vzniká závislost.

​Sůl jako tichý zabiják

Doporučená denní dávka soli u dospělého člověka je přibližně 5 g soli, u dětí je toto množství menší kvůli nedostatečně vyvinutým ledvinám, které si s přemírou soli ještě neumí poradit. Děti od 1 do 3 let by měly konzumovat max. 2 g soli denně. Velké množství soli také způsobuje hypertenzi, zatěžuje kardiovaskulární systém a přispívá k dětské obezitě. Jak tedy podpořit snahu o dodržování doporučené dávky soli? Vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám, jako jsou kupovaná polévková koření, bujony, instantní pokrmy apod.

Věděli jste, že polévkové koření ze supermarketu může obsahovat až 60 % soli?

​Jak na zdravé domácí polévkové koření

Výroba domácího polévkového koření není žádná velká věda. Potřebujete k ní jen zeleninu, čerstvé bylinky a trochu soli. Velkým pomocníkem vám bude sušička na ovoce a zeleninu, ale hravě si poradíte i bez ní. A jaká zelenina se do polévkového koření hodí? Ideální je mrkev, petržel, celer, cibule, česnek, pórek, kedlubna nebo květák. Z bylinek nejlépe polévky ochutí libeček, petrželka, celerová nať a medvědí česnek. Samozřejmě je nejlepší použít zeleninu a bylinky z vlastní zahrádky, nebo sáhnout po přísadách v bio kvalitě. Ingredience a poměr si můžete zvolit podle svých chutí, my vám přinášíme pouze inspiraci, ze které můžete čerpat při dalších pokusech o dokonalé polévkové koření šité na míru pouze vám.

​Recept na domácí polévkové koření

Na větší skleničku polévkového koření potřebujete přibližně 500 g mrkve, 300 g kořenové petržele, 200 g bulvového celeru, 1 pórek, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, ¼ květáku, 2 hrsti bylinek (libeček, celerová nať, hladkolistá petržel,…) a 1 zarovnanou lžičku soli. Jak na to?

Připravte si skleničky s víčkem na hotové polévkové koření. Ty musí být dokonale čisté a suché, aby směs vydržela co nejdéle. Zeleninu očistěte a buď nastrouhejte nahrubo, nebo použijte sekáček na zeleninu. Bylinky natrhejte na malé kousky. Vše rozprostřete do sušičky na zeleninu. Teplotu zvolte podle návodu na sušičce a požadované doby, za kterou chcete mít hotovo. Orientační doba sušení je 7 hodin při teplotě 60 °C. Usušenou směs zeleniny a bylinek můžete nechat jak je, nebo ji rozmixovat na prášek. Nakonec přidejte sůl, která směs nejen ochutí, ale působí také jako konzervant. Směsí naplňte sklenice a skladujte na chladném, temném místě.

Co dělat, když nemáte k dispozici sušičku na zeleninu? Zeleninu a bylinky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte sušit v troubě na 50 °C asi 2 hodiny při mírně pootevřených dvířkách (aby mohla unikat pára). Poté nechte vychladnout a dosušit.

​Na co se dá použít polévkové koření

Kromě přidání do různých druhů polévek můžeme domácí koření použít také na ozvláštnění omáček, do rizota, slaných kaší, dipů nebo zálivek na saláty. Do teplých pokrmů přidáme koření asi 10 minut před koncem vaření, aby byla zachována chuť a vůně zeleniny.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více