Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilovaný ananas
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Grilujete stále maso? Co udělat změnu a k němu si přidat různé druhy ovoce? Poradíme, které ovoce je vhodné a jak by mělo vypadat, aby se grilování povedlo.

Které ovoce je nejlepší na grilování?

Na grilování je vhodný především ananas, jablka, hrušky, banán, broskve, nektarinky, švestky, vodní meloun, mango a třešně. Ideální je, když je ovoce pevné, třeba i ne úplně zralé, aby hezky drželo pohromadě, když ho dáváte na gril. Dnes se podíváme na grilování tvrdšího ovoce.

Jak grilovat ovoce?

Ovoce důkladně omyjte, pak ho případně oloupejte a naporcujte s ohledem na jeho tvar. Kusy, které přijdou na špíz by měly být zhruba stejně velké. Ovoce nemusíte zbavovat slupky. Díky ní totiž drží při přípravě pohromadě. Ovoce můžete grilovat samostatně, ale také napíchané na grilovacích jehlách nebo špejlích. Než dáte ovoce na gril, přesvědčte se, že je dokonale čistý a nejsou na něm zbytky spáleného masa a jiné nečistoty.

Pro grilování ovoce je ideální teplota, když zvládnete udržet ruku zhruba 6 vteřin ve výšce asi12 cm nad grilovací plochou. Na grilování ovoce se skvěle hodí řepkový olej, vzhledem k jeho vysokému kouřovému bodu. Máslo sice chutná skvěle, ale má nižší kouřový bod a rychle se přepaluje, což příliš neprospívá našemu organismu. Olivový olej je aromatický, a to se k voňavému ovoci nehodí.

Podobně jako se marinuje maso, je předem možné také marinovat ovoce. Může se jednat o cukrový nálev, medovo-citronový nálev nebo alkohol. Voda se při grilování zčásti odpaří a ovoce marinováním získává intenzivnější chuť. Ddojde ke zkaramelizování cukru z ovoce. Využívat můžete dřevěné špejle, ale mnohem lépe se hodí špejle z nerezové oceli. Dřevěné špejle je důležité předem namočit na čtvrt hodiny do vody. Než ovoce položíte na gril, tak grilovací plochu naolejujte, aby se kusy nepřilepily.

Jak grilovat ananas?

Také ananas patří mezi oblíbené ovoce na grilování. Můžete jej i se slupkou nakrájet na kolečka nebo vykrojit střed a nakrájet kroužky. Ananas je sám o sobě sladký, ale neuškodí mu, když jej před grilováním posypete třtinovým cukrem. Díky tomu získá karamelovou chuť i barvu. Nakrájené plátky nebo kostky grilujte na přímém žáru zhruba 6–10 minut. Skvěle se hodí ke kuřecímu a vepřovému masu, ale také ke zmrzlině, ideálně s vanilkovou příchutí.

Jak grilovat jablka?

Jablka se grilují snadno. Jen je rozpůlíte, odstraníte jádřinec a na přímém žáru grilujete zhruba 15–20 minut. Můžete i jablka nakrájet na kolečka, doba grilování pak bude kratší.

Jak grilovat třešně?

Také třešně se dají grilovat, ale vemte si na to grilovací pánev. Rozpůlte je a odstraňte pecky. Plocha pro gril musí být co největší. Jakmile třešně začnou prskat, obracejte je nebo míchejte, aby byly grilované ze všech stran. Jakmile změknou a dostanou nahnědlou barvu, trvá to 3 až 4 minuty, stáhněte z ohně. Grilované třešně se výborně hodí k tučným masům.

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak grilovat citrusy?

Grilovat můžete i pomeranč a citron. Toto ovoce se velmi snadno griluje. Nakrájejte citron na polovinu nebo na měsíčky. Umístěte je na přímé teplo, dokud nezezlátnou a nezkaramelizují. Trvá to asi 6-10 minut. Skvěle se hodí ke kuřeti, mořským plodům, vepřovým řízkům, artyčokům, brokolici, nebo třeba zeleným fazolkám.

Zdroje informací:
ambitiouskitchen.com
homemadeandyummy.com
realsimple.com
vindulge.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více