Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší mléčný koktejl je ten z jahod: Máme pro vás 7 tipů, jak jej dovést k dokonalosti
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Sezona jahod je konečně tady, je tedy třeba ji náležitě využít. Sladké, červené a voňavé plody si vychutnáte na tisíce způsobů, úžasné jsou v koláčích, knedlících, marmeládách i salátech, nejvíc si ale jejich lahodnou chuť užijete v koktejlech. V kombinaci s mlékem nebo smetanou jsou prostě nepřekonatelné.

Mléčný koktejl nebo shake?

Kdo by nemiloval mléčné koktejly? Děti je doslova zbožňují jako ideální odpolední svačinku, pro dospělé jsou rychlou a zdravou verzí snídaně a v Americe jsou legendárním nápojem místních bister, kde je nabízejí jako milkshaky a navíc je vylepšují zmrzlinou. Mléčné koktejly se dají připravit snad z každého druhy ovoce, ty jahodové patří k nejoblíbenějším. Možná za to může lákavá růžová barva, která vznikne smícháním červených jahod s bílým mlékem, v každém případě je důvodem jejich oblíbenost úžasná svěží a zároveň smetanová chuť nápoje a omamná vůně jahod.

Jak vylepšit jahodový koktejl

Základem toho nejobyčejnějšího jahodového koktejlu jsou jen jahody a mléko, což je i tak výborná kombinace, pokud ale chcete, můžete si svůj drink ještě trochu „vytunit“ dalšími ingrediencemi a pozvednout ho až na úroveň dezertu. Máme pro vás několik tipů:

1. Jahodový koktejl sice můžete připravit z obyčejného mléka, případně i z nízkotučného, pokud si hlídáte váhu a počítáte kalorie, chcete-li ho ale trochu jemnější, smetanovější a krémovější, nahraďte část mléka 12% smetanou nebo dokonce šlehačkou. Krémovou chuť mu dodáte také pomocí kondenzovaného mléka.

Pokud použijete zahuštěné salko, nemusíte drink už ani dále doslazovat. V případě, že klasické kravské mléko nemůžete, vyměňte je za rostlinnou alternativu – mandlové, rýžové či ovesné mléko. I ty se někdy dělají v hutnějších a krémovějších verzích, případně můžete sáhnout i po kokosovém mléce, jež dodá nápoji lehký nádech exotiky. Chuť jahod s kokosem jde také velmi dobře dohromady.

2. Dáváte-li přednost svěžejší chuti, můžete místo mléka použít jogurt, případně kysanou smetanu nebo nějaký zakysaný nápoj (kefír, acidofilní mléko nebo podmáslí).

3. Čerstvé sezonní jahody jsou samy o sobě krásně sladké, pokud ovšem chcete udělat luxusní drink, bez nějakého sladidla se neobejdete. Cukr volte raději moučkový, který se v nápoji lépe rozpustí a nebudou vás rušit při popíjení krystalky, můžete jej ale nahradit i medem nebo nějaký zdravějším přírodním sladidlem, jako je třeba javorový či datlový sirup. Ty ovšem dodají koktejlu trochu jinou příchuť. K doslazení se hodí i banán. Banán je lepší předem zamrazit, dodá pak drinku jemnější texturu a zahustí ho. V tom případě je ale třeba použít na přípravu nějaký výkonnější mixér.

4. Chcete-li svůj mléčný koktejl změnit na milkshake, stačí do něj navíc rozmixovat zmrzlinu. Nejlepší je poctivá smetanová vanilková zmrzlina, chuť samotného ovoce pak podtrhnete jahodovou zmrzlinou. Do koktejlu můžete přidat i celý kopeček, který bude nápoj chladit. Vystačíte si ale samozřejmě i jen s kostkou ledu.

5. I když je chuť jahod sama o sobě úžasná, koktejlu neuškodí, když jej ještě trochu dochutíte. S jahodami výborně ladí vanilka, ať už přímo ve formě dřeně z vanilkového lusku nebo jen vanilkového cukru. Nebojte se, že by vanilka chuť jahod přebila, jen ji podtrhne. Výborně k sobě pasují také jahody a čokoláda. Jednou z možností je přidat do drinku nastrouhanou nebo na malé kostičky nakrájenou čokoládu. Ještě lepší však bude, když vnitřek sklenice potřete nutellou. Navíc vám vytvoří na skle pěknou kresbu a koktejl bude vypadat efektněji. Na dochucení se rovněž hodí bylinky, třeba máte nebo bazalka. Vytvoříte tak svěžejší nápoj.

6. V případě, že připravujete nápoj pro dospělé, můžete jim ho říznout trochou alkoholu. Ostřejší drink získáte přidáním rumu, vodky, ginu, ale třeba i vaječného, čokoládového nebo stylově jahodového likéru.

7. Z obyčejného nápoje udělá nazdobený dezert kopec šlehačky na závěr. Ten pak můžete navíc zkrášlit strouhanou čokoládou, cukrovými posypkami, nadrcenými oříšky, nějakým toppingem, karamelem, koktejlovou třešničkou nebo třeba malými bonbonky marshmallow. Pak už stačí jen přidat brčko a užít si svůj dokonalý jahodový drink.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více