Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

Iness Kuchařka:

Nápoje 85 názorů

553
Recept si zatím oblíbilo 53 kuchařů

Suroviny

500 g plnotučného mléka
100 ml smetany na šlehání (31%)
Nyní v akci
200 g cukru krupice
40 g másla
Recept si zatím oblíbilo 53 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V mléce a smetaně rozpustíme máslo, cukr a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu a pozvolna za stálého míchání vaříme cca 25 minut. Ke konci určené doby začíná znatelně houstnout a očekávanou hustotu bude mít až po vychladnutí.

    Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuji!

  2. Kdo má rád PIKAO upraví si recept takto:

    Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300 g cukru (podle chuti. Půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařte ve velkém kastrolu 15 minut a pikao bude mít požadovanou hustotu. Navíc se díky čokoládě a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné :-)

Poznámka

Použití: stejné jako u kupovaného, nerozeznáte rozdíl. Je stejně dobré.

Já jsem použila i na domácí vaječný koňak a byl vynikající :-) nebo na výrobu domácí nugety. Prostě na cokoliv, na co ho běžně používáte.

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 114 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

  • BÍDBA BÍDBA

    NEJHORŠÍ RECEPRT NA SVĚTĚ, UŽ NIKDY VÍCE!!!!!§:-S:no:

    Odpovědět

  • hnus hnus

    Tak tohle přece nemůže chutnat dobře a už vůbec ne jako salko. Navíc mi nepřijde, že by to bylo levnější než salko..
    Já dělám domácí slazené kondenzované mléko následovně: 300 ml mléka (krabicové stačí, dělám z polotučného, ale chci zkusit i z plnotučného), 100 g cukru (pokud dáte malo, nezhoustne to), 20 g másla (není nutné). Lze přidat třeba vanilkový cukr, kakao (pak máte pikao). Vše smíchat, přivést k varu a udržovat cca 15 minut,podle toho jak to chcete husté. Funguje to na principu odpadu vody z mléka, ale musí tam být dostatek cukru.
    Pobavilo mě, jak tu někdo psal, že průmyslově vyráběné KM se vyrábí stejným způsobem :-D

    Odpovědět

  • lomacka lomacka

    Tak už jsem ho několikrát dělala a DOBRÝÝÝÝ :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • A hlavu máte? co ji používat... A hlavu máte? co ji používat...

    Normální kondenzované mléko se dělá tak, že se svaří běžné mléko s cukrem na sirup (tedy cca 60% cukernatost). Přípaně se tam dá přidat máslo, aby to mělo smetanovější chuť.

    Používat margarín a sušené mléko? PRoč? Zkoušeli jste někdy spočítat náklady? O chuti margarínu ani nemluvě.

    Odpovědět

  • Helca Helca

    Ahoj devcata! Pisete, ze pokud je ve vysledku mleko huste, muze se trochu naredit. Jenze - delala jsem presne podle receptu a vysledek je ponekud ridsi. Co s tim? Jinak chutove je vyborne :-K

    Odpovědět

  • bodka bodka

    ďakujem za fajnový recept ;-) som mimo SR a tu neviem zohnať salko a tento recept určite odcením...dúfam, že sa mi podarí :-)

    Odpovědět

  • Petra Petra

    Nic proti tomtuto receptu, ale jak v komentáři kousek níže píše David, i já jsem pouze svařila mléko a trochu cukru a bylo bezva. Mám nesnášenlivost na laktózu, takže krásně mohu použít mléko bezlaktózové, které díky bohu mají dnes už i v Kauflandu nebo třeba Intersparu.

    Odpovědět

  • Tomas Tomas

    Uz ste niekedy chutnali SALKO???
    Tak radsej nechutnajte a s tymto budete velmi spokojni...
    ale, ak ste ho uz jedli a chceli by ste s tymto receptom konkurovat, tak budete sklamani ako ja:(
    Nastastie som spravil iba polovicnu porciu a idem si kupit SALKO:))

    Odpovědět

  • Iness Iness

    MacLeod:
    Pak dej vědět jak to dopadlo. Jen počítej s tím, že s těmi žloutky to bude mít kratší trvanlivost:-).

    Odpovědět

  • MacLeod MacLeod

    Vyzkouším to, do domácího jogurtu a probiotického nápoje. Jen tam dám třtinový cukr co jsem koupil v Kauflandu a dám tam i jeden nebo dva žloudky.

    Odpovědět

  • Marvi_cz Marvi_cz

    Přeji pěkný den a děkuji za super recept. Našel a hned vyzkoušel. Nikde ve fóru jsem to nenašel, jsem tedy jediný, kdo má Salko moučné? Zkoušel jsem prohřát na vroucí vodě, zjemnilo se to, ale nepříjemná moučná příchuť přetrvává. Co s tím?

    Děkuji za radu. :-)

    Odpovědět

  • Ruchie Ruchie

    david: Hm, to asi vyzkouším. Mám nesnášenlivost na laktózu, sice to není tak nebezpečné jako alergie na mléčnou bílkovinu, ale stačí trocha a bolesti jsou na světě. Ale miluju dezerty s mlékem a mléčnou čokoládou. Sójové mléko moc dobře nesnáším, tak jsem přemýšlela nad klasickým bezlaktózovým. V obchodě jsem viděla 1,5% a pak taky bezlaktózovou smetanu na šlehání, i když ta je dost drahá. Myslíte, že by to s tím fungovalo? Když to nepůjde, tak zkusím nahradit rýžovým mlékem, to je lepší než sójové, ale stejně to není úplně ono.

    Odpovědět

  • Daniel Daniel

    david: neni 30 min. málo??

    Odpovědět

  • Anna Anna

    david:
    prosím o recept, díky

    Odpovědět

  • david david

    dobry den proc tak tezke recepty staci varit mleko a cukr a varit 30min a je to
    :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo