Holka u plotny radí: Jak na skvělou zeleninovou polévku minestrone? Chuť vylepší tyhle tři suroviny
20. 6. 2022 Vaření
Italská polévka minestrone dříve platila za jídlo chudých. Postupně se z ní stala světová delikatesa, na niž neexistuje jeden jediný správný recept. Proto vám dnes nabízím svoji verzi. Ochutnejte a uvidíte, zda se polévka zabydlí i u vás doma.
Původně jídlo chudých
Jak už jsme psali dříve, kořeny této polévky sahají až do počátků říše římské. Její předchůdkyní byla jednoduchá, sytá kaše ze špaldové mouky vařená ve slané vodě, ke které se přidávala různá zelenina. Ve 2. století před naším letopočtem došlo k rozvoji obchodních cest a s nimi se začalo objevovat více produktů. V kuchařské knize Marka Apiciuse De Re Coquinaria z 30. let našeho letopočtu se píše o římské polévce složené z fazolí farro, fava a cizrny, cibule, česneku, sádla a zelených listů.
Když v polovině 16. století dovezli mořeplavci do Evropy brambory a semínka rajčat, evropská kuchyně dostala nový směr. A s ní i polévka minestrone. Ta má dnes mnoho podob, liší se region od regionu a také je jiná v zimě a v létě. Každopádně, stejně jako kdysi i dnes vás polévka skvěle zasytí a můžete do ní využít některé zbytky, co máte doma.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční chutě minestrone
Ačkoliv je mnoho receptů, snad ve všech najdete cibuli, rajčata a brambory. Zbytek se liší. Někdo polévku doplňuje těstovinami, aby byla výživnější, někdo přidává na chuť slaninu. Já dělám zcela bezmasou verzi, ale i tak chutná skvěle. Doma máme rádi zeleninu a tak jsem postupem času "vypilovala" tenhle recept.
Samotná polévka minestrone je už i tak dost dobrá, ale zaručuji vám, že se třemi surovinami navíc chutná fantasticky. Které to jsou? Speciálně upravený lilek, domácí pesto a chipsy z parmazánu nebo alespoň strouhaný parmazán. V receptu a následujících tipech všechno vysvětlím. Každopádně, není čeho se bát, zvládne to i začátečník.
Recept na minestrone
Co budete potřebovat: 1 cibuli, 5 rajčat, 3 stonky řapíkatého celeru, 4 brambory, 2 mrkve, 1 malý rajský protlak, 1 konzervu rajčat, 1 lilek a 1 cuketu.
Dále na domácí pesto: Hrst čerstvých bazalkových lístků, piniové oříšky nebo mandle (asi 50 g), olivový olej, 1 stroužek česneku, sůl a trochu parmazánu. Vše společně rozmixujte. Množství surovin je orientační a sami zjistíte, že pesto může být pokaždé trochu jiné, když dáte třeba víc mandlí nebo víc česneku.
Jak na polévku? Nejdříve si připravte lilek. Omyjete jej, osušte, nakrájejte na plátky a řádně osolte. Nechte "vypotit", pak sůl setřete kuchyňskou papírovou utěrkou. Následně lilek zlehka obalte v hladké mouce a osmažte v pánvi na oleji z obou stran dozlatova. Nechte okapat opět na kuchyňské papírové utěrce.
Potom na olivovém oleji dosklovita osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájená rajčata, nakrájený (oloupaný) řapíkatý celer, nakrájené oloupané brambory a mrkev, nakrájenou cuketu, 1 malý rajský protlak a 1 konzevru rajčat v plechovce. Zalijte vodou nebo vývarem zalít vývarem (drůbeží nebo zeleninový) a vařte asi 30 minut. V té době si připravte parmazánové chipsy. Sýr (může být Gran Moravia) najemno nastrouhejte a nasypte z něj hromádky na pečicí papír na plech. Dejte do trouby rozehřáté asi na 200 stupňů zhruba na 5 minut. Pak vyjměte plech a chipsy nechte vychladnout.
Osmahnutá kolečka lilku nakrájejte na čtvrtiny a přidejte do polévky. Nechte krátce prohřát. Polévku podávejte dochucenou domácím pestem a odzobenou nastrouhaným parmazánem, parmazánovými chipsy a bazalkou.
Moje tipy navíc:
- Chuť jakékoliv polévky, tedy i této, vylepší vývar. Pokud jej někdy děláte a zbyde vám, uchovejte jej v kostkách na led v mrazničce a pak použijte třeba právě k dochucení polévky, nebo do rizota.
- Smažený lilek je sice krok navíc, ale bohatě se to vrátí v chuti. Lilek je nutné obalit lehce v mouce, jinak nasákne při smažení hodně tuku.
- Není nad domácí pesto. Místo drahých piniových oříšků použijte klidně mandle nebo kešu, ale bazalku nenahrazujte, k této polévce se vyloženě hodí. Pesto dejte do polévky až při podávání, nebo je dejte do misky bokem a každý strávník si tak minestrone dochutí podle sebe. Já, když už ho dělám, tak rovnou celou skleničku, pak jen z lednice odebírám potřebné množství.
- Parmazánové chipsy jsou pověstnou třešničkou na dortu. Nemusíte je dělat, ale určitě dejte strouhaný sýr do polévky, raději až při podávání. Krásně ji dochutí.
- Italský trik je přihodit do polévky jednu nebo dvě ančovičky. V chuti rybu vůbec nepoznáte, ale funguje jako umami, tedy zvýrazní chutě všeho ostatního.
Zdroje informací:
Mattia, Francesca di, and Zucchelli, Federico (2003): Magna Roma, cibi e bevande di Roma antica
Werle, Loukie (2008). Italian Country Cooking: the Secrets of Cucina Povera
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slavná minestrone: Italská polévka ze zbytků má kořeny už v římské říši
Kolik chutí znáte, tolikrát jste gurmánem. Co je umami a proč nám tak chutná "čína"?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na jahodový cheesecake bez pečení? Důležité je dodržet poměr surovin, pak je výsledek skvělý!
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán