Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

14. 5. 2021 12:56

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty,  terezicka1 Zdroj: Toprecepty, terezicka1
Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba smysly vrátí, ale někdy to trvá dlouho nebo nejsou chuť a čich takové, jaké byly dřív. Řešení pro tisíce nemocí zasažených lidí nicméně existuje. A vymyslel ho mladý anglický kuchař.

Kuchař, který pomáhá

Ryan Riley začal s experimentováním v kuchyni dávno před začátkem pandemie. Jeho matka, nadšená kuchařka, totiž onemocněla rakovinou a Ryan se o ni staral. Když kvůli chemoterapii přišla o chuť i radost z jídla, zjistil mladý kuchař, jak tahle zdánlivá maličkosti mění život k horšímu. Proto se po matčině smrti rozhodl pomáhat i dalším podobně postiženým lidem. Společně s kamarádkou založili původně malý projekt Life Kitchen, který posléze „vyrostl“ do neziskové organizace a školy vaření v jednom. Ve speciálních kurzech a za pomoci konkrétních surovin učili pacienty s onkologickým onemocněním znovu zažít chuť a nalézt radost z jídla. A když loni desetitisíce lidí na celém světě kvůli covidu přišly o čich a chuť, rozhodl se Ryan pomoci i jim.

Recepty zdarma

Rayen s kamarádkou Kimberley Duke dali dohromady veškeré poznatky z několikaleté praxe v projektu Life Kitchen a informace ze studií o koronaviru a na základě toho sestavili unikátní kulinární brožurku Taste & Flavour. Je v angličtině zdarma ke stažení a najdete v ní celkem 18 receptů od předkrmů přes polévky až po dezerty. Například speciální dresing z miso pasty, zázvoru a javorového sirupu, rajskou polévku se sezamovými semínky, či speciální variaci na sýrový pokrm mac and cheese.

Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?

Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?

Když se vás někdo zeptá, jak vám chutná jídlo, nejspíš odpovíte, že je to dobré, skvělé, anebo vám…

Najdete zde i jablečno-zázvorové nanuky, které Ryan doporučuje podávat se směsí koření shichimi togarashi. Shichimi togarashi je známé pod názvem „koření sedmi vůní“ a obsahuje chilli, japonský pepř, pomerančovou kůru, sezam, zázvor, mořské řasy a mák. Z tohoto výčtu je patrná jedna zásadní věc: autoři kuchařky Taste & Flavour sázejí na výrazné chutě a zejména na takzvanou pátou chuť umami.

Co dokáže umami?

Umami není ani sladká, ani hořká, kyselá nebo slaná - je delikátní. Ale hlavně dokáže zvýraznit přirozenou chuť potravin a lépe tak stimuluje naše smysly. Suroviny, které mají vlastnosti umami, jsou například parmazán, japonská miso pasta, ančovičky, houby, fermentované potraviny či mořské řasy. Ale probudit smysly pacientům se ztrátou chuti pomáhají i citron, ocet nebo chilli.

Co obvykle pacientům po covidu naopak vadí jsou cibule a česnek. Nicméně, patříte-li mezi ty, kteří z jakéhokoliv důvodu mají oslabený čich a chuť, řiďte se hlavně tím, co je vám milé a nenuťte se do něčeho, co nesnášíte. Jestli vám ale většina jídel chutná mdle, nebojte se „pořádně to osolit“. A tím nemyslíme jen sůl jako takovou, ale zkrátka to, abyste jídlům dodali výraznější chutě, třeba pomocí pálivých papriček, sýru s modrou plísní nebo sojovky. Je tak větší šance, že se vaše smysly zase probudí k životu!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

Vejce odjakživa patří mezi základní potraviny. Používáme je při vaření, pečení, doplňujeme jimi…
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv…
Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…