Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba smysly vrátí, ale někdy to trvá dlouho nebo nejsou chuť a čich takové, jaké byly dřív. Řešení pro tisíce nemocí zasažených lidí nicméně existuje. A vymyslel ho mladý anglický kuchař.
Kuchař, který pomáhá
Ryan Riley začal s experimentováním v kuchyni dávno před začátkem pandemie. Jeho matka, nadšená kuchařka, totiž onemocněla rakovinou a Ryan se o ni staral. Když kvůli chemoterapii přišla o chuť i radost z jídla, zjistil mladý kuchař, jak tahle zdánlivá maličkosti mění život k horšímu. Proto se po matčině smrti rozhodl pomáhat i dalším podobně postiženým lidem. Společně s kamarádkou založili původně malý projekt Life Kitchen, který posléze „vyrostl“ do neziskové organizace a školy vaření v jednom. Ve speciálních kurzech a za pomoci konkrétních surovin učili pacienty s onkologickým onemocněním znovu zažít chuť a nalézt radost z jídla. A když loni desetitisíce lidí na celém světě kvůli covidu přišly o čich a chuť, rozhodl se Ryan pomoci i jim.
Článek z magazínu
Recepty zdarma
Rayen s kamarádkou Kimberley Duke dali dohromady veškeré poznatky z několikaleté praxe v projektu Life Kitchen a informace ze studií o koronaviru a na základě toho sestavili unikátní kulinární brožurku Taste & Flavour. Je v angličtině zdarma ke stažení a najdete v ní celkem 18 receptů od předkrmů přes polévky až po dezerty. Například speciální dresing z miso pasty, zázvoru a javorového sirupu, rajskou polévku se sezamovými semínky, či speciální variaci na sýrový pokrm mac and cheese.
Najdete zde i jablečno-zázvorové nanuky, které Ryan doporučuje podávat se směsí koření shichimi togarashi. Shichimi togarashi je známé pod názvem „koření sedmi vůní“ a obsahuje chilli, japonský pepř, pomerančovou kůru, sezam, zázvor, mořské řasy a mák. Z tohoto výčtu je patrná jedna zásadní věc: autoři kuchařky Taste & Flavour sázejí na výrazné chutě a zejména na takzvanou pátou chuť umami.
Co dokáže umami?
Umami není ani sladká, ani hořká, kyselá nebo slaná - je delikátní. Ale hlavně dokáže zvýraznit přirozenou chuť potravin a lépe tak stimuluje naše smysly. Suroviny, které mají vlastnosti umami, jsou například parmazán, japonská miso pasta, ančovičky, houby, fermentované potraviny či mořské řasy. Ale probudit smysly pacientům se ztrátou chuti pomáhají i citron, ocet nebo chilli.
Co obvykle pacientům po covidu naopak vadí jsou cibule a česnek. Nicméně, patříte-li mezi ty, kteří z jakéhokoliv důvodu mají oslabený čich a chuť, řiďte se hlavně tím, co je vám milé a nenuťte se do něčeho, co nesnášíte. Jestli vám ale většina jídel chutná mdle, nebojte se „pořádně to osolit“. A tím nemyslíme jen sůl jako takovou, ale zkrátka to, abyste jídlům dodali výraznější chutě, třeba pomocí pálivých papriček, sýru s modrou plísní nebo sojovky. Je tak větší šance, že se vaše smysly zase probudí k životu!
Témata: chilli, rybí omáčka, sojová omáčka, sýr, parmazán, houby
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Ochutnejte devadesátky: Hitem byl „mekáč“, biftek s oblohou nebo zmrzka z auta!
Pokud také sledujete televizní seriál Devadesátky… Číst více
Vyzkoušejte vaření metodou sous-vide: Tak šťavnaté maso jste možná ještě neochutnali!
Máte rádi krásně měkké, šťavnaté a stejnoměrně… Číst více
10 nejlepších jídel devadesátek: Dejte si Katův šleh, kuře s broskví, šunkové rolky a další porevoluční hity!
Gastronomie devadesátých let byla naprosto… Číst více
Sladké devadesátky a slavné porevoluční dobroty: Také jste žvýkali Hubba Bubba a míchali si Tang?
Když se osmdesátá léta přehoupla do devadesátých,… Číst více
Jak se vařilo podle kačera Donalda? Připravte si vynikající kotletky babičky Kačerové
Vzpomínáte při sledování nyní populárního krimi… Číst více
Retro okénko: Katův šleh, legendární specialita devadesátek stále žije! Jak tuhle hospodskou delikatesu nejlépe připravit?
Je ostrý jako katova sekera a při jídle pálí na… Číst více
Asijská kuchyně: To nejlepší z jejich regionů. Ochutnali jste už krevety v tempuře nebo pekingskou kachnu?
Asijská kuchyně. To v našich podmínkách nemusí… Číst více
Sladkokyselé kuře je čínská klasika, Zdeněk Pohlreich to dělá jinak, s vepřovým!
Sladkokyselé kuře je jedním z velmi oblíbených… Číst více
Retro okénko: Šuei-ču-žou po česku. Jak nejlépe připravit slavnou masovou specialitu?
Říká se mu šuej ču žou, švei-ču-žou nebo jen… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 4 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 8 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 10 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 15 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 15 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 15 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.