Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán
Zdroj: Toprecepty, terezicka1

Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba smysly vrátí, ale někdy to trvá dlouho nebo nejsou chuť a čich takové, jaké byly dřív. Řešení pro tisíce nemocí zasažených lidí nicméně existuje. A vymyslel ho mladý anglický kuchař.

Kuchař, který pomáhá

Ryan Riley začal s experimentováním v kuchyni dávno před začátkem pandemie. Jeho matka, nadšená kuchařka, totiž onemocněla rakovinou a Ryan se o ni staral. Když kvůli chemoterapii přišla o chuť i radost z jídla, zjistil mladý kuchař, jak tahle zdánlivá maličkosti mění život k horšímu. Proto se po matčině smrti rozhodl pomáhat i dalším podobně postiženým lidem. Společně s kamarádkou založili původně malý projekt Life Kitchen, který posléze „vyrostl“ do neziskové organizace a školy vaření v jednom. Ve speciálních kurzech a za pomoci konkrétních surovin učili pacienty s onkologickým onemocněním znovu zažít chuť a nalézt radost z jídla. A když loni desetitisíce lidí na celém světě kvůli covidu přišly o čich a chuť, rozhodl se Ryan pomoci i jim.

Recepty zdarma

Rayen s kamarádkou Kimberley Duke dali dohromady veškeré poznatky z několikaleté praxe v projektu Life Kitchen a informace ze studií o koronaviru a na základě toho sestavili unikátní kulinární brožurku Taste & Flavour. Je v angličtině zdarma ke stažení a najdete v ní celkem 18 receptů od předkrmů přes polévky až po dezerty. Například speciální dresing z miso pasty, zázvoru a javorového sirupu, rajskou polévku se sezamovými semínky, či speciální variaci na sýrový pokrm mac and cheese.

Najdete zde i jablečno-zázvorové nanuky, které Ryan doporučuje podávat se směsí koření shichimi togarashi. Shichimi togarashi je známé pod názvem „koření sedmi vůní“ a obsahuje chilli, japonský pepř, pomerančovou kůru, sezam, zázvor, mořské řasy a mák. Z tohoto výčtu je patrná jedna zásadní věc: autoři kuchařky Taste & Flavour sázejí na výrazné chutě a zejména na takzvanou pátou chuť umami.

Co dokáže umami?

Umami není ani sladká, ani hořká, kyselá nebo slaná - je delikátní. Ale hlavně dokáže zvýraznit přirozenou chuť potravin a lépe tak stimuluje naše smysly. Suroviny, které mají vlastnosti umami, jsou například parmazán, japonská miso pasta, ančovičky, houby, fermentované potraviny či mořské řasy. Ale probudit smysly pacientům se ztrátou chuti pomáhají i citron, ocet nebo chilli.

Co obvykle pacientům po covidu naopak vadí jsou cibule a česnek. Nicméně, patříte-li mezi ty, kteří z jakéhokoliv důvodu mají oslabený čich a chuť, řiďte se hlavně tím, co je vám milé a nenuťte se do něčeho, co nesnášíte. Jestli vám ale většina jídel chutná mdle, nebojte se „pořádně to osolit“. A tím nemyslíme jen sůl jako takovou, ale zkrátka to, abyste jídlům dodali výraznější chutě, třeba pomocí pálivých papriček, sýru s modrou plísní nebo sojovky. Je tak větší šance, že se vaše smysly zase probudí k životu!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více