Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

PET lahve jako ozdoba na stromě
Zdroj: Pixabay, Lenalensen

Už vám také přišlo líto těch PET lahví, jejichž obsah vypijete, a pak je vyhodíte do kontejneru? Pokud byste je chtěli ještě jednou využít, máme pro vás několik zajímavých nápadů.

Předměty z PET lahví

Omezování plastů je výborným směrem, kterým se vydat. Čas od času se u vás ale nějaký ten obal od minerálky nejspíš vyskytne. Pokud máte ekologické smýšlení, nebo rádi tvoříte (nebo obojí), existuje řada možností, jak tyto PET lahve využít. Někdy se jedná o praktickou záležitost, jindy o dekorace, nebo spíše o malá umělecká díla. Podívejte se na způsoby, jak můžete, kromě slavných plastových větrníků proti škůdcům, využít použité PET lahve. V úvodním obrázku třeba vidíte dekoraci z konce uřízlé lahve, která byla nabarvena. Jaké jsou další tipy?

Záhony na květiny

PET lahev jednou poslouží na pití, pokud je velká, nejspíš ji dál nebudete využívat, ale jako malý záhon bude skvělá. Pokud je průhledná nebo modrá, můžete ji natřít na požadovanou barvu, ale i nechat v původní podobě. Pokud ji budete chtít natřít, možností je barva na plasty, která se nanáší štětcem (třeba Balakryl Plasty), nebo můžete zvolit základní barvu ve spreji + další sprejovou barvu (vhodná je třeba Primalex Základní barva na plasty).

Jak z PET lahve udělat záhon? Zašroubovanou lahev položte naležato a v horní části vyřízněte ostrým nožem obdélník, do kterého nasypete hlínu. Do hlíny už stačí zasadit požadovanou rostlinku. Může se jednat třeba o salát, ředkvičky, ale i o pnoucí květiny. To je varianta jakéhosi „truhlíku“. Můžete PET lahev využít i jako stojací květináč, když z láhve polovinu uříznete. Dovnitř zase přijde hlína a nejlépe pnoucí květina, která nevzhledný plast ozdobí.

PET lahev přeměněná v krmítko

Až se začne blížit podzim, bude třeba připravit ptáčkům krmítka. To si můžete vyrobit právě i ze zašroubované PET lahve. Do lahve vystřihněte dva otvory proti sobě. Do otvorů zasuňte vařečku tak, aby tvořila bidýlko. Můžete udělat dvě taková bidýlka, aby se mohlo krmit více ptáčků. Do lahve nasypte zrní a zavěste na větev. Zrnka budou na vařečku vypadávat, ptáčci budou mít možnost se najíst a vy budete mít skvělou podívanou.


Past na vosy z PET lahve

Vosy nejsou nic příjemného, když si venku chcete posedět s rodinou nebo přáteli. Ideální je tedy vyrobit past, do které vosy nalákáte. Sice milují pivo, ale potřebujete silnější zbraň. Ideální je vzít si na pomoc právě napůl rozříznutou PET lahev. Do spodní části nalijte vodu smíchanou s cukrem a trochou přípravku na nádobí a trochu octu. Ten odradí včely, na rozdíl od vos, kterých se chcete zbavit. Horní část zasuňte do té spodní, ale předtím nezapomeňte hrdlo PETky potřít nějakou extra sladkou dobrotou. Výborným řešením je velmi sladká marmeláda. A lapač na vosy je připraven. Vlezou dovnitř, ale ven už se nedostanou. 

Ochrana rostlin pomocí větší PET lahve

Velkou lahví můžete zase chránit malé rostliny, aby vám je nesežrali plži. Zase část lahve uřízněte, otvor nechte volný a přetáhněte ho igelitem a zagumičkujete. Udělete do něj pár otvorů. Během dne nechte rostlinu chvíli větrat, aby se neuvařila. Jinak lahev dejte přes rostlinu oříznutou částí lahve do země a mírně ji zatlačte, aby v ní držela.

Zavlažování pomocí PET lahve

Stará PET lahev sloužila na vodu a může tak i sloužit dál. Využijete ji totiž jako zásobárnu vody, když se chystáte třeba na dovolenou. Buď bude potřeba do víčka udělat díru, odkud by mohla voda vytékat, nebo je řešením zavlažovací nástavec. Tento zavlažovací nástavec stojí zhruba od 15 Kč výše, takže se jedná o minimální investici, která je ale velmi šikovná. 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více