Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Shakshuka neboli ojja: Tuniská verze leča vás dostane svou chutí i vůní orientu
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Stejně jako maďarské lečo se i tuniská shakshuka, neboli ojja, skládá z rajčat a paprik a přidává se do ní vajíčko. Ovšem chutná a voní úplně jinak. Ostatně, vyzkoušejte tohle orientální jídlo a uvidíte sami!

Shakshuka nebo ojja?

Shakshuka je původně tuniský pokrm, ale stejně jako původně maďarské lečo se i shakshuka dávno rozšířila za hranice a tak ji můžete ochutnat i v mnoha jiných zemích, třeba v Izraeli. Existují také spory o pojmenování. Zatímco v Izraeli najdete pod názvem shakshuka jídlo, ve kterém jsou v základu rajčata, pasta harissa, rajský protlak, papriky a římský kmín a to vše je korunováno vejci, v Tunisku totéž v mnoha restauracích servírují pod názvem ojja

Aby nebyl zmatků málo, podle některých Tunisanů jde o různá pojmenování pro jedno jídlo, jiní tvrdí, že ojja obsahuje jen rajčata, papriku, harissu a vejce a shakshuka že má navíc i brambory, případně jiné přísady (lilek, sýr...). Každopádně, to není podstatné. Základ obou jídel je totiž stejný. A právě ten se dnes naučíme, a jestli si jej pak vylepšíte, to už je jen na vás. A jelikož je jídlo na celém světě známější jako shakshuka, budu je tak nazývat i v tomto článku. Ostatně, právě název pokrmu jsem konzultovala se správci instagramové stránky Tunisian voices a podle nich jde o jedno a totéž jídlo, jen s různými názvy. 

Recept na shakshuku 

Co budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli (někdy se vynechává), 3 větší rajčata, 1-2 zelené nebo čerevné papriky, 1-2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 1 lžičku harissy, 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu, sůl a vejce (dle počtu strávníků 2-4). Nakonec si odložte bokem čerstvý koriandr na dozdobení. 

Jak na to: V rozehřáté pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a smažte do změknutí asi 5 minut. Pozor, cibule má být sklovitá, nesmí zhnědnout. Poté přidejte rajský protlak, harissu a krátce osmahněte. Obojí tak získá lepší chuť. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky (zbavené jádřinců), česnek, sůl a římský kmín. Společně duste pod pokličkou asi 10 minut. Směs můžete trochu podlít vroucí vodou, ale opatrně, shakshuka má být hustá. 

Jakmile zelenina změkne a shakshuka zhoustne, udělejte do omáčky důlky pro vajíčka a vklepněte je tam (doporučuji vejce raději vyklepnout vedle do misky a až po případném odstranění úlomků skořápek dát do jídla). Poté ještě vše společně duste, dokud není bílek tuhý a žloutek stále tekutý. Chcete-li přidat sýr (originální arabaský labneh nebo variabilně balkánský sýr), přidejte jej právě teď. Pokud máte rádi žloutek tuhý, přikryjte shakshuku pokličkou a dodělejte ji takto. 

Nakonec shakshuku posypte čerstvým korinadrem a podávejte ideálně s čerstvou bagetou. Video přípravy přímo z tuniské stránky můžete shlédnout zde: 

Variace shakshuky 

Kuchaři Yottam Ottolenghi a Sami Tamini ve své kuchařské knize Jeruzalém tvrdí, že shakshuka bez brambor je letní verze, zatímco v zimě se do ní přidávají brambory a na jaře lilky. Pro pobřežní oblasti Tuniska je také typická verze zvaná Ojja "Fruits de mer", která obsahuje směs různých mořských plodů včetně mušlí, kalamárů, krevet, chobotnic atd. 

Zdroje informací: 
knížka Jeruzalém 
instagramová stránka Tunisian voices 
YouTube kanál Tunisanky s názvem By Eya

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více