Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

obalený řízek
Zdroj: Toprecepty, mika59

Už jste obalovali řízky strouhankou z obchodu a výsledek nebyl ani zdaleka takový, jaký byste očekávali? Strouhanka se ale hodí i do jiných jidel, včetně sladkých. Zjistěte, jak ji co nejlépe připravit, jak ji využít a čím jí dodat švih.

Na co využít strouhanku

Strouhanku čas od času potřebuje téměř každý. Sice si ji nejvíc spojíte nejspíš právě s obaleným řízkem, kaprem, sýrem, ale třeba i klobásou, strouhanka se ale hodí i na přípravu karbanátků, nebo jako alternativní posypak na špagety, kdy se používá místo tradičního parmazánu. Italská strouhanka se jmenuje pangrattato a někdy je označována jako parmazán chudých. Vynikající je smažená na másle s olivovým olejem, dochucená česnekem a čerstvým rozmarýnem. Touhle strouhankou můžete posypat nejen těstoviny, ale klidně i pravé italské rizoto.

Pochopitelně strouhanka poslouží i ve sladké kuchyni. Využijete ji na posyp knedlíků, nudlí, šišek a podobně, hodí se i jako posyp na koláč, nebo třeba spolu s máslem na vysypání formy. Kvalita strouhanky má podstatný vliv na výsledek jídla. Pokud bude připravena z nevhodných surovin, může divně vonět a pokazit zážitek.

Jaké pečivo využít na strouhanku

Můžete v obchodech najít i kvalitní strouhanky (i když asi bude nutno hodně hledat a zkoušet), ale tu nejlepší si připravíte doma. Určitě se vám stává, že nesníte všechno pečivo a zkrátka ztvrdne. Vyhodit tyto potraviny by byla škoda. Zvlášť, když z nich můžete připravit výbornou strouhanku. Jaké pečivo můžete použít? Hodí se hlavně bílé pečivo, jako jsou rohlíky, housky, bagety, ale i třeba toastový chléb. V některých zemích se ale používá tmavé pečivo, takže pokud chcete vyzkoušet změnu, inspirujte se.

Jak připravit strouhanku

Pečivo na strouhanku včas pokrájejte na menší kusy, aby lépe a důkladně vyschly. Omezíte pravděpodobnost, že začnou plesnivět. Dejte je na tác a zakryjte papírovou utěrkou, abyste zabránili usedání prachu. O ten ve strouhance nestojíte. Další, na co byste si měli dát pozor, jsou různá semínka. Nejčastější je mák, mohl by žluknout a zkazit strouhanku. Ideální je proto větší vrstvičky máku z pečiva odstranit.

Velmi dobře vyschlé pečivo můžete ideálně namlít v robotu (případně mixeru, mlýnku) na drť. Další možností je nastrouhání na struhadle, ale také rozdrcení válečkem v sáčku (uzavřete ho, aby kousky pečiva nelítaly okolo). Hodí se, když výslednou strouhanku prosejete na sítu. Zachytíte tak větší kusy, které by byly ve strouhance nevzhledné.

Co když potřebujete strouhanku hned

Když máte jen čerstvé pečivo a potřebujete strouhanku, můžete si poradit i tak. Pečivo nakrájejte, dejte na plech do trouby, vyhřáté na 150 °C, a nechte ho tam vysoušet asi 10 minut. Troubu hlídejte, aby se pečivo nespálilo. Po vychladnutí ho namelte na strouhanku.

Jak skladovat strouhanku

Strouhanku můžete hned využít a spotřebovat. Když ji ale připravíte do zásoby, je důležité ji skladovat v dobře uzavíratelném obalu. Když ji vyrobíte dobrou, tak může vydržet až půl roku.

Jak dochutit strouhanku

Nejspíš budete používat strouhanku v klasickém stavu, ale můžete provést i pár změn a užít si nový chuťový zážitek. Obzvlášť se hodí vyzkoušet novinku třeba v případě obalovaných potravin. A čím dochutit strouhanku? Velmi časté je například přidání cornflaků. Skvělé jsou sušené bylinky, jako je oregano, rozmarýn, petrželka, bazalka, tymián. Sáhnout můžete po jedné bylince, ale také se dá využít od každé troška. Bylinky rozmixujte s usušeným pečivem.

Strouhance dodá jinou chuť i různé koření, jako je sušený česnek, sušená cibule, nebo třeba kurkuma. Pokud byste chtěli využít sladkou papriku, mohla by smažením zhořknout. V cizině se také používají dokonce nadrcené chilli papričky, česnek, cibule, olivy, sušená rajčata. Výbornou změnou může být i tvrdý sýr typu parmezán, ale i další tvrdé sýry. S každou přidanou ingrediencí získá strouhanka novou podobu a chuť. Tohle experimentování stojí za vyzkoušení. 

Náš tip: Ochucení strouhanky dělejte až těsně před použitím, například parmazán by skladování nevydržel. Ale takové řízky v parmazánové strouhance jsou dokonalé: 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

12. 10. 2022 09:29

Strouhanku využívám v kuchyni častěji. Vůbec jsem nevěděla, že se dá použít místo sýru na špagety.;-) Jinak ji máme rádi na posypání ovocných knedlíků a používám ji i na vysypání plechu.... .:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více