Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: 5 tipů, jak využít strouhanku ze starého pečiva. Hodí se na knedlíky a těstoviny, do sekané i štrúdlu
Zdroj: PIxabay, TheUjulala

Zbyly vám rohlíky či jiné slané pečivo? Nastrouhejte je a vytěžte tak jednu surovinu hned dvakrát! Vzniklá strouhanka má totiž široké možnosti využití. Hodí se nejen k obalování řízků a jako posypka, ale umí toho mnohem více. Přesvědčíme vás.

Ovocné knedlíky ve strouhance

Už tak dobré ovocné knedlíky můžou být ještě lepší. Ideální posypkou na ně je sladká, na másle opečená křupavá strouhanka. Ve smažené strouhance s oblibou obalují knedlíky v rakouské kuchyni. Typickou rakouskou specialitou je pak Marillenknödel neboli meruňkový knedlík. Malé knedlíčky se servírují celé obalené v silné vrstvě strouhanky, pokapané máslem a posypané cukrem. Místo strouhanky z pečiva lze na ně použít i směs rozdrcených sušenek.
Náš tip: Stačí na troše másla nebo nasucho opražit strouhanku dozlatova a pak jí posypat knedlíky. Ale pozor, smažte na mírném plameni a neodcházejte, strouhanka se velmi rychle může spálit. 

Výborná posypka na těstoviny

Strouhanka výborně oživí i různé druhy těstovin. U nás se s na másle osmaženou strouhankou často podávají sladké nudle. Je to levné a dobré jídlo, které znaly už naše babičky.

Bez zapečené křupavé strouhankové vrstvy se ovšem neobejde ani známá americká specialita Mac & Cheese neboli makarony se sýrem. Chcete-li získat ještě lepší chuť, osmahněte strouhanku nejprve na másle s česnekem a předtím, než jí posypete makarony, ji ještě smíchejte se strouhaným parmazánem, pak teprve zapečte.

Místo tradičního parmazánu se někdy strouhanka používá i v italské kuchyni. Italská strouhanka se jmenuje pangrattato a někdy je označována jako parmazán chudých. Vynikající je smažená na másle s olivovým olejem, dochucená česnekem a čerstvým rozmarýnem. Náš tip: Touhle strouhankou můžete posypat nejen těstoviny, ale klidně i pravé italské rizoto.

Strouhanka zahustí knedlíčky

Strouhanka je výborným prostředkem na zahuštění, třeba mleté masové směsi na karbanátky, nebo sekané či masových kuliček. Nemusíte ji ale nutně používat jen jako pojivo, ale i jako základ těsta na polévkové knedlíčky. Strouhankové knedlíčky nebo spíš knedlíky (bývají totiž často velké a mnohdy se do polévky dává jen jeden) jsou rovněž populární v rakouské či bavorské kuchyni jako vložka do masových či zeleninových vývarů. Obvykle se dochucují nasekanou cibulkou, někdy se přidává rovněž strouhaný sýr a chybět nesmějí ani bylinky, např. petrželka či pažitka.
Náš tip: Strouhankou můžete část směsi, třeba masové, pěkně nastavit. Zasytíte tak více strávníků. 

Strouhanka oživí vařenou i pečenou zeleninu

Vařené či zapečené zelenině moc nefandíte a připadá vám příliš obyčejná? Pokrmu dodá šmrnc právě posypka ze smažené strouhanky, která k němu vytvoří zajímavý kontrast. Na zeleninových nákypech udělá křupavou krustičku, pro vylepšení chuti do ní můžete přidat třeba tymián nebo jiné bylinky, ještě křupavější bude díky nastrouhaným ořechům.

Místo klasického pečiva můžete nastrouhat i žitný chleba, ochucená žitná strouhanka se výborně hodí na zeleninový nákyp třeba s brokolicí, květákem, fazolkami nebo zelím. Vařený květák povýší na vyšší úroveň také strouhanka osmahnutá s nasekanými ančovičkami. Náš tip: Přímo báječně se strouhanka pojí s vařený chřestem. Stačí jej jen přelít rozpuštěným máslem a posypat osmaženou strouhankou a vznikne vám hotová delikatesa.

Proč patří strouhanka do závinu?

Bez strouhanky se neobejdete ani při přípravě závinu. Vyválené těsto (ať už listové, jogurtové nebo tažené) je nutné před tím, než jej obložíte ovocem, posypat osmahnutou strouhankou. Ta zabrání tomu, aby šťáva z ovoce vytekla ven a rozmočila těsto. Zajistí tedy i to, že závin zůstane krásně křehký. Strouhanka v kombinaci s ořechy se výborně hodí i na pečené ovoce, třeba jako křupavá vrstva na dezert crumble. Jako podklad ovoce poslouží i u křehkých koláčů s drobenkou.
Náš tip: Pro větší křupavost ji můžete přidat rovněž do samotné drobenky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více