Skromná kuchyně: 5 tipů, jak využít strouhanku ze starého pečiva. Hodí se na knedlíky a těstoviny, do sekané i štrúdlu
9. 6. 2022 Tipy a triky
Zbyly vám rohlíky či jiné slané pečivo? Nastrouhejte je a vytěžte tak jednu surovinu hned dvakrát! Vzniklá strouhanka má totiž široké možnosti využití. Hodí se nejen k obalování řízků a jako posypka, ale umí toho mnohem více. Přesvědčíme vás.
Ovocné knedlíky ve strouhance
Už tak dobré ovocné knedlíky můžou být ještě lepší. Ideální posypkou na ně je sladká, na másle opečená křupavá strouhanka. Ve smažené strouhance s oblibou obalují knedlíky v rakouské kuchyni. Typickou rakouskou specialitou je pak Marillenknödel neboli meruňkový knedlík. Malé knedlíčky se servírují celé obalené v silné vrstvě strouhanky, pokapané máslem a posypané cukrem. Místo strouhanky z pečiva lze na ně použít i směs rozdrcených sušenek.
Náš tip: Stačí na troše másla nebo nasucho opražit strouhanku dozlatova a pak jí posypat knedlíky. Ale pozor, smažte na mírném plameni a neodcházejte, strouhanka se velmi rychle může spálit.
Mohlo by vás zajímat
Výborná posypka na těstoviny
Strouhanka výborně oživí i různé druhy těstovin. U nás se s na másle osmaženou strouhankou často podávají sladké nudle. Je to levné a dobré jídlo, které znaly už naše babičky.
Bez zapečené křupavé strouhankové vrstvy se ovšem neobejde ani známá americká specialita Mac & Cheese neboli makarony se sýrem. Chcete-li získat ještě lepší chuť, osmahněte strouhanku nejprve na másle s česnekem a předtím, než jí posypete makarony, ji ještě smíchejte se strouhaným parmazánem, pak teprve zapečte.
Místo tradičního parmazánu se někdy strouhanka používá i v italské kuchyni. Italská strouhanka se jmenuje pangrattato a někdy je označována jako parmazán chudých. Vynikající je smažená na másle s olivovým olejem, dochucená česnekem a čerstvým rozmarýnem. Náš tip: Touhle strouhankou můžete posypat nejen těstoviny, ale klidně i pravé italské rizoto.
Strouhanka zahustí knedlíčky
Strouhanka je výborným prostředkem na zahuštění, třeba mleté masové směsi na karbanátky, nebo sekané či masových kuliček. Nemusíte ji ale nutně používat jen jako pojivo, ale i jako základ těsta na polévkové knedlíčky. Strouhankové knedlíčky nebo spíš knedlíky (bývají totiž často velké a mnohdy se do polévky dává jen jeden) jsou rovněž populární v rakouské či bavorské kuchyni jako vložka do masových či zeleninových vývarů. Obvykle se dochucují nasekanou cibulkou, někdy se přidává rovněž strouhaný sýr a chybět nesmějí ani bylinky, např. petrželka či pažitka.
Náš tip: Strouhankou můžete část směsi, třeba masové, pěkně nastavit. Zasytíte tak více strávníků.
Strouhanka oživí vařenou i pečenou zeleninu
Vařené či zapečené zelenině moc nefandíte a připadá vám příliš obyčejná? Pokrmu dodá šmrnc právě posypka ze smažené strouhanky, která k němu vytvoří zajímavý kontrast. Na zeleninových nákypech udělá křupavou krustičku, pro vylepšení chuti do ní můžete přidat třeba tymián nebo jiné bylinky, ještě křupavější bude díky nastrouhaným ořechům.
Místo klasického pečiva můžete nastrouhat i žitný chleba, ochucená žitná strouhanka se výborně hodí na zeleninový nákyp třeba s brokolicí, květákem, fazolkami nebo zelím. Vařený květák povýší na vyšší úroveň také strouhanka osmahnutá s nasekanými ančovičkami. Náš tip: Přímo báječně se strouhanka pojí s vařený chřestem. Stačí jej jen přelít rozpuštěným máslem a posypat osmaženou strouhankou a vznikne vám hotová delikatesa.
Mohlo by vás zajímat
Proč patří strouhanka do závinu?
Bez strouhanky se neobejdete ani při přípravě závinu. Vyválené těsto (ať už listové, jogurtové nebo tažené) je nutné před tím, než jej obložíte ovocem, posypat osmahnutou strouhankou. Ta zabrání tomu, aby šťáva z ovoce vytekla ven a rozmočila těsto. Zajistí tedy i to, že závin zůstane krásně křehký. Strouhanka v kombinaci s ořechy se výborně hodí i na pečené ovoce, třeba jako křupavá vrstva na dezert crumble. Jako podklad ovoce poslouží i u křehkých koláčů s drobenkou.
Náš tip: Pro větší křupavost ji můžete přidat rovněž do samotné drobenky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
Křupavé chřestové hranolky: Výborný způsob, jak netradičně využít chřest, hlavně ten zelený
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 15 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 21 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40