Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Máte-li přebytek jablek a nevíte, co s nimi, udělejte fantastické jemné knedlíčky. Na přípravu stačí jen smíchat dvě suroviny, nechat odležet a pak tvarovat knedlíčky. Uvařené jsou za okamžik a svou chutí vás ohromí.

Jablko v kuchyni

Jablka patří odjakživa mezi naše nejoblíbenější a nejdostupnější ovoce. Jsou snadno dostupná, máme jich dost, dají se dlouho skladovat a v kuchyni najdou široké uplatnění. I proto jsou jimi obsypány stromy u cest či na zahrádkách. U nás doma musejí být jablka asi jako základní ovoce pořád na stole. Všcihni je milujeme. Asi i proto jsem si kdysi pořídila mini kuchařku Jablko v kuchyni od autora Bedřicha Hájka. Mohu ji s čistým svědomím doporučit, při vaření se určitě neztratí.

A právě v této knížce jsem kdysi objevila jednoduchý recept na jemné, nadýchané jablečné knedlíčky. Jablka jsou v nich nikoliv jako náplň, což je poměrně známá věc, ale přímo jako součást těsta. A aby rarit nebylo málo, celé těsto sestává z pouhých dvou ingrediencí: jablek a mouky. Už vás nebudu dlouho napínat, pojďme na recept.

Delikátní knedlíčky

Zní to jako něco nemožného, ale je to tak. Jablečné knedlíčky lze skutečně připravit z pouhých dvou ingrediencí. Stačit vám budou jablka a hrubá mouka. Autor ve svém receptu krájí jablka na kostičky, můžete to taky vyzkoušet, ale já si tento krok upravila a jablka nahrubo strouhám. Těsto je pak kompaktnější a lépe se s ním pracuje. 

Na jablečné knedlíčky potřebujete: 500 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek a 130 g hrubé mouky. Obě suroviny smíchejte a dejte do lednice asi na hodinu odležet. Můžete je tam, zakryté, nechat klidně i přes noc. Mouka začne pracovat a s jablky se spojí, ale i tak nevznikne žádné hutné těsto. Nebojte se toho a rozhodně nic nepřidávejte!

Za hodinku nebo druhý den si dejte do kastrůlku vařit vodu a z těsta tvarujte knedlíčky. Každý knedlíček lehce obalte v hrubé mouce a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou a můžete podávat. Knedlíčky stačí posypat skořicí a cukrem, kdo chce, může přidat i trochu rozpuštěného másla nebo strouhaný perník, případně na másle opraženou běžnou strouhanku. Diabetici mohou jíst knedlíčky jen tak, i bez cukru jsou totiž díky jablkům v těstě docela sladké.

Moje tipy navíc:

  • Z uvedené dávky vyrobíte asi 20 knedlíčků velikosti ping pongových míčků. Tato porce nasytí dva mírně hladové strávníky, když budou knedlíčky jako hlavní chod, nebo čtyři strávníky, když budou jako dezert
  • Jak už jsem psala, těsto si můžete klidně udělat už večer předem a druhý den jen tvarovat knedlíčky a vařit. Dobrota je pak na stole do 10 minut!
  • S těstem je potřeba pracovat velmi jemně, pokud by se vám nedařilo knedlíčky uválet v ruce, můžete pomocí dvou lžic vykrajovta noky a ty zavářet. 
  • Určitě nepřidávejte mouku, knedlíčky by pak byly tvrdé a gumové. Recept je perfektní tak jak je. Vystačí si bez cukru i mouky navíc. Knedlíčky jsem za léta, co recept mám, dělala mnohokrát. Vždy sklidily velký úspěch. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Megilenka

6. 10. 2022 13:51

Tak tohle fakt ne. Přesně podle receptu a je z toho rozvarena kejda. Dělám různé knedlíky a tohle se mi ještě nestalo. :-//

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více