Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablečný koláč
Zdroj: Toprecepty

Koláčů s jablky je nespočet, protože jablka jsou nejen snadno dostupná, ale i výborná. S obyčejnými surovinami vykouzlíte skvělý dezert. A to je i případ jablečného koláče z pánve.

Proč vsadit na jablka

Sezóna jablek velí užít si ji naplno, obzvlášť když je úroda výborných jablek tak velká jako letos. Když nechcete nebo nemůžete připravit koláč v troubě, není nic snazšího, než využít hlubokou pánev a osmažit dezert na ní. Jablka jsou nejen zdrojem vlákniny (především pektin), ale i vitamínu C, draslíku a různých antioxidantů. Zmíněný pektin pomáhá vyživovat dobré střevní bakterie. Proč si tedy nedat jablka - třeba právě ve formě jablečného koláče.

Jablečný koláč na pánvi

Ano, je to nezvyklé, ale někdy se tento postup může hodit. Co když zrovna nejste v dosahu trouby, nebo zrovna nefunguje? Pak nemusíte věšet hlavu, i tak se dá připravit fantastický jablečný koláč z pánve. Chce to jen dodržet postup a koláč péct přiklopený na mírném ohni. Pak se zaručeně podaří.

Na tento koláč si připravte: 2 chuťově výrazná, mírně nakyslá jablka, 1 lžíci třtinového cukru, 1vanilkový cukr a 1/2 hrnku cukru krupice, dále 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody, 1/2 šálku bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku rozinek a trochu vlašských ořechů, 1 lžičku skořice a plátek másla na vymaštění pánve.

Jak na to: Jablka omyjte a nakrájejte je i se slupkou na čtvrtky, odstraňte jádřince a pak dužinu nakrájejte na měsíčky. Na pánvi rozehřejte máslo a dobře jím potřete plochu. Pak dno vysypte lžicí cukru a na něj vyskládejte pokrájená jablka a posypejte je skořicí. Do misky rozklepněte obě vejce, přidejte cukr, vanilkový cukr, lžičku jedlé sody, bílý jogurt, olej a mouku a promíchejte do hladka. Nakonec do směsi nasypte rozinky a ořechy a promíchejte ji. Vše vylijte do pánve. Zakryjte ji pokličkou a smažte na mírném plameni po dobu 40-45 minut. Občas zkuste špejlí, zda už je koláč hotový. 

Když bude koláč hotový, dejte přes něj velký talíř a dezert na něj z pánve přesuňte. Porci jablkového koláče pak můžete doplnit o šlehačku, případně vanilkovou zmrzlinu. Pokud byste chtěli dezert povýšit, můžete ho ještě po vyndání z trouby potřít jablečnou nebo meruňkovou marmeládou a posypat opraženými plátky mandlí nebo nasekanými vlašskými ořechy v karamelu. Připravte si je tak, že plátky mandlí / kousky ořechů dáte na rozpálenou pánev s rozpuštěnou lžicí mása. K tomu přidejte lžíci krupicového cukru. Pražte, dokud se cukr nerozpustí na karamel. Posypte jím povrch koláče. Získáte tak luxusní dezert.

Náš tip: Pokud chcete, jedno jablko navíc můžete nahrubo nastrouhat a vmíchat rovnou do těsta.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com
https://foodrevolution.org

Náš tip: Připravte si jablečný koláč našich babiček podle tohoto videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

30. 9. 2022 01:04

To je v podstatě koláč Tarte Tatin. :-D

Nadja Nadja

30. 9. 2022 00:52

Text receptu: "Pokud byste chtěli dezert povýšit, můžete ho ještě po vyndání z trouby ......"
:-O To vypadá, jako by se koláč měl ještě dopékat v troubě ?:-?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více