Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Křupavé a kmínem vonící dalamánky z chlebového těsta snad už ani jednodušeji vytvarovat nejde!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Většinou je vídáme ve tvaru malých a delších bulek. Upečené z tmavého chlebového těsta, sypané hrubou solí, vonící kmínem... To jsou oblíbené dalamánky. Jednoduše tvarované, snadno připravené i upečené nám chutnají jako obložené nebo přílohové pečivo.

Když pekařka promluví...

Dalamánky, ve všech podobách, různých poměrech mouk i výrobních technologií – pokaždé jsou na domácím stole vítaným pečivem. Tyto mají přibližně třetinu z celkového množství mouku celozrnnou, žitnou, těsto je chuťově hodně podobné těstu chlebovému. Tvarování snad už jednodušší být nemůže; ale určitě by se daly upéct i ve tvaru bulek nebo dalamánků podlouhlých, klasických.

Co budeme na dalamánky potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, necelá lžička medu nebo sladěnky, 130 g hladké mouky, 10-13 g čerstvého droždí Dále: 150 g vody, 2 lžíce sádla, 2 lžičky drceného kmínu (nebo chlebové koření), ne zcela plné 2 lžičky soli,150 žitné mouky celozrnné, 150-160 g hladké mouky

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek smícháme v menší misce do hladkého těstíčka, bezezbytku je vyškrábneme do formy pekárny, pekárnu zavřeme a omládek necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin (v pořadí tekuté, suché) a necháme pekárnou těsto jen umíchat (bez předehřevu). V zavřené pekárně těsto necháme kynout asi hodinu.

Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek smícháme v zadělávací misce do hladkého těstíčka a zakryté necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek \\surovin a ručně nebo robotem uhněteme těsto, které necháme kynout asi hodinu.

Vykynuté těsto: Hotové těsto z mísy vytáhneme, zlehka propracujeme, vytvoříme z něj delší „knedlík“, který oválíme v mouce a zvrchu zploštíme:Ostrým nožem ho nakrájíme díly (6-8 kousků). Každý z nich po úhlopříčce hluboko nařízneme a na plechu s pečícím papírem necháme nakynout. Postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C / asi 25 minut). Dalamánky mají tenkou, pevnou křupavou kůrku a měkkou, pružnou střídu.

Drobečky z ošatky

  • Máte-li rádi její vůni, můžete do těsta při mísení přidat smaženou cibulku.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více