Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Preferment je předkvašenou částí těsta a vzniká smícháním mouky, vody a droždí z odvážených surovin na vybraný recept. Nemáte-li rádi drožďovou pachuť v pečivu, pak jsou pro vás prefermenty ideálním řešením.
Rádi pečete, ale na kváskování se zatím necítíte? Zkuste začít s prefermenty, stačí vám běžné ingredience na přípravu těsta. Před každým pečením si připravíte nový, odpadne vám tím pravidelná péče o kvásek, ke kterému určitě jednou také dojdete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu prefermentu
Prefermentů je více druhů, od poliše, omládku, až po bigu. Každý pak má jinou hustotu, některé jsou velmi řídké, jiné hutné téměř jako finálně vypracované těsto.
- Preferment se připravuje ze surovin, které jsou potřeba na vámi vybraný recept na těsto. Odebírejte tedy vždy až z odvážených surovin.
- Odebírá se 20–30 % hmotnosti potřebné mouky, stejné množství vody a z hmotnosti mouky použité na preferment odeberte váhově 1 % droždí.
- Všechny tři ingredience smíchejte a zakryté proti oschnutí či znečištění ponechte při pokojové teplotě po dobu 8–12 hodin kynout.
- Poté k prefermentu přidejte zbytek potřebných surovin z receptu a vypracujte těsto, se kterým pracujte jako vždy - nechte vykynout, rozdělte a vytvarujte, nechte kynout podruhé a nakonec upečte chutné pečivo.
Byť se čekání na pečivo prodlouží o dobu kynutí prefermentu, jeho samotná příprava je otázkou chvilky. Výhodou je lepší lepková struktura, nadýchanější pečivo s lepší chutí a v neposlední řadě jeho delší trvanlivost. A to rozhodně stojí za vyzkoušení. Upečte si s námi klasické české rohlíky za pomoci omládku:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 18 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 20 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Pečeme s Ivou: Jak na nadýchané domácí bagety, které jsou výborné i druhý den? Stačí použít malý fígl s kynutím
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Komentáře