Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když máte chuť na nějaký zákusek a nechce se vám péct, ani utrácet moc peněz, je tenhle jednoduchý nepečený retro dort z jablek sázkou na jistotu. Chutná skvěle, připravuje se levou zadní a se šlehačkou může dokonce zaujmout přední místo na nedělním svátečním stole. Připomeňte si dnes se mnou, jak se dělá.

Recept ze staré kuchařky 

Když jsem se kdysi vdávala, dostala jsem od maminky několik kuchařských knih. Jedna z nich je za ty roky už pěkně ošoupaná a trochu i umolousaná a uvnitř popsaná obyčejnou tužkou i polepená různými výstřižky zajímavých receptů z časopisů. Do téhle staré cukrářské a pekařské kuchařky jsem si hodně receptů na prádzné stránky i vepsala. Je pro mě jako poklad a i když cenovka na obálce ukazuje 52 Kč, pro mě má útlá knížka hodnotu nevyčíslitelnou. A právě z tého kuchařky je dnešní velice jednoduchý recept.

Zbytková rychlovka 

Výhodné na tomto dezertu je, že do něj využijete jablíčka, která už mají to nejlepší za sebou a k přímé konzumaci se moc nehodí. Zato oloupaná a zbavená jádřinců jsou skvělým základem pro kompoty nebo právě tento dort. Já tentokrát použila kombinaci jablek a hrušek, protože právě tyto dva druhy ovoce mi doma nějak zbyly, spolu se zbylými piškoty v sáčku. Recept z kuchařky jsem poměrově malinko upravila pro potřeby malé formy a i s ohledem na množství ovoce, které jsem měla doma. Následující suroviny a předpis jsou tedy na formu o průměru 18 cm. 

Recept na jablečný dort 

Budete potřebovat: 500 g oloupaných a nakrájených jablek (nebo jablek a hrušek), 2 vanilkové cukry, 8 lžic cukru krupice (nebo méně, záleží na sladkosti ovoce), 2 vanilkové pudinky v prášku, šťávu a kůru z jednoho citronu, 1 malé balení dětstkých piškotů a 1 litr vody. 

Jak na to: Pokrájené ovoce dejte do kastrůlku, přidejte oba cukry, citronovou kůru i šťávu a třetinu vody a nechte provařit do změknutí. Formu vyložte potravinářskou folií nebo pečicím papírem. Na dno poskládejte část piškotů.

Ve zbylé vodě rozmíchejte pudinkové prášky a obsah vlijte do vroucího ovoce v kastrůlku. Povařte do zhoustnutí, ale jen krátce, stačí pár minut. Jako byste vařili pudink. Jakmile směs zhoustne, je hotovo. Nechte ji krátce odstatát a pak část vlijte do dortové formy na piškoty. Přidejte další piškoty a opět vrstvu jablečného pudinku. Nakonec poklaďte vršek opět piškoty a nechte řádně ztuhnout, ideálně nekolik hodin. Ztuhý dort opatrně vyjměte z formy a přiklopte talířem. Talíř obraťte a dort dozdobte šlehačkou, pokud chcete. Můžete hned podávat. 

Fotogalerie - Nepečený dort z jablek

Ukázat 7 fotografií

Moje tipy navíc:

  • Doporučuji dortovou formu rozkládací, aby šly okraje snadno odejmout. Ale v nouzi lze dort udělat i do kastrůlku, jen je potřeba jej pečlivě vyložit potravinářskou folií. 
  • Při dochucování určitě nezapomeňte na citron, dodá dortu příjmenou svěžest. Stejně tak důležitá je i vanilka, respektive vanilkový cukr, který dezert hezky ovoní. 
  • Já jsem použila prémium vanilkové pudinky, ale určitě to půjde i s těmi nejobyčejnějšími. 
  • Dort můžete na závěr posypat také plátky lehce opražených mandlí, abyste získali i křupavý prvek.
  • Taky máte někdy potíž dát krém nebo šlehačku do zdobicího sáčku? Usnadněte si to vysokou sklenicí nebo kelímkem. Cukrářský sáček se zdobičkou dejte dovnitř, okrajte přehrňte přes sklenici nebo kelímek (ukázka ve fotogalerii) a dovnitř dejte šlehačku či krém. Co nespotřebujete, skvěle takto i s kelímkem uchováte v lednici. Linka bude čistá a se sáčkem se skvěle pracuje.

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více