Holka u plotny radí: Retro jablečný dort s pudinkem a piškoty nedá moc práce, ale chutná skvěle. Recept je jednoduchý
24. 10. 2022 Vaření
Když máte chuť na nějaký zákusek a nechce se vám péct, ani utrácet moc peněz, je tenhle jednoduchý nepečený retro dort z jablek sázkou na jistotu. Chutná skvěle, připravuje se levou zadní a se šlehačkou může dokonce zaujmout přední místo na nedělním svátečním stole. Připomeňte si dnes se mnou, jak se dělá.
Recept ze staré kuchařky
Když jsem se kdysi vdávala, dostala jsem od maminky několik kuchařských knih. Jedna z nich je za ty roky už pěkně ošoupaná a trochu i umolousaná a uvnitř popsaná obyčejnou tužkou i polepená různými výstřižky zajímavých receptů z časopisů. Do téhle staré cukrářské a pekařské kuchařky jsem si hodně receptů na prádzné stránky i vepsala. Je pro mě jako poklad a i když cenovka na obálce ukazuje 52 Kč, pro mě má útlá knížka hodnotu nevyčíslitelnou. A právě z tého kuchařky je dnešní velice jednoduchý recept.
Mohlo by vás zajímat
Zbytková rychlovka
Výhodné na tomto dezertu je, že do něj využijete jablíčka, která už mají to nejlepší za sebou a k přímé konzumaci se moc nehodí. Zato oloupaná a zbavená jádřinců jsou skvělým základem pro kompoty nebo právě tento dort. Já tentokrát použila kombinaci jablek a hrušek, protože právě tyto dva druhy ovoce mi doma nějak zbyly, spolu se zbylými piškoty v sáčku. Recept z kuchařky jsem poměrově malinko upravila pro potřeby malé formy a i s ohledem na množství ovoce, které jsem měla doma. Následující suroviny a předpis jsou tedy na formu o průměru 18 cm.
Recept na jablečný dort
Budete potřebovat: 500 g oloupaných a nakrájených jablek (nebo jablek a hrušek), 2 vanilkové cukry, 8 lžic cukru krupice (nebo méně, záleží na sladkosti ovoce), 2 vanilkové pudinky v prášku, šťávu a kůru z jednoho citronu, 1 malé balení dětstkých piškotů a 1 litr vody.
Jak na to: Pokrájené ovoce dejte do kastrůlku, přidejte oba cukry, citronovou kůru i šťávu a třetinu vody a nechte provařit do změknutí. Formu vyložte potravinářskou folií nebo pečicím papírem. Na dno poskládejte část piškotů.
Ve zbylé vodě rozmíchejte pudinkové prášky a obsah vlijte do vroucího ovoce v kastrůlku. Povařte do zhoustnutí, ale jen krátce, stačí pár minut. Jako byste vařili pudink. Jakmile směs zhoustne, je hotovo. Nechte ji krátce odstatát a pak část vlijte do dortové formy na piškoty. Přidejte další piškoty a opět vrstvu jablečného pudinku. Nakonec poklaďte vršek opět piškoty a nechte řádně ztuhnout, ideálně nekolik hodin. Ztuhý dort opatrně vyjměte z formy a přiklopte talířem. Talíř obraťte a dort dozdobte šlehačkou, pokud chcete. Můžete hned podávat.
Moje tipy navíc:
- Doporučuji dortovou formu rozkládací, aby šly okraje snadno odejmout. Ale v nouzi lze dort udělat i do kastrůlku, jen je potřeba jej pečlivě vyložit potravinářskou folií.
- Při dochucování určitě nezapomeňte na citron, dodá dortu příjmenou svěžest. Stejně tak důležitá je i vanilka, respektive vanilkový cukr, který dezert hezky ovoní.
- Já jsem použila prémium vanilkové pudinky, ale určitě to půjde i s těmi nejobyčejnějšími.
- Dort můžete na závěr posypat také plátky lehce opražených mandlí, abyste získali i křupavý prvek.
- Taky máte někdy potíž dát krém nebo šlehačku do zdobicího sáčku? Usnadněte si to vysokou sklenicí nebo kelímkem. Cukrářský sáček se zdobičkou dejte dovnitř, okrajte přehrňte přes sklenici nebo kelímek (ukázka ve fotogalerii) a dovnitř dejte šlehačku či krém. Co nespotřebujete, skvěle takto i s kelímkem uchováte v lednici. Linka bude čistá a se sáčkem se skvěle pracuje.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co by nemělo ptáčkům chybět v krmítku? Jak jednoduše připravit atraktivní lojovou kouli
V krmítku by neměly chybět ořechy Co všechno patří do krmítka? Jsou to především různé druhy semen, zrní a oříšky. Přidáváme tukové koule, jablíčka… Číst více
Dokonalé ořechy v karamelu: Výsledek bude perfektní, pokud si dáme pozor na jednu zdánlivou maličkost
Milujete zkaramelizované ořechy? Můžete si je… Číst více
Pečeme s Ivou: Neskutečně nadýchané a jemné trojhránky jsou plné slunečnicových semínek
Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné… Číst více
7 nejoblíbenějších semen pro naše zdraví. Která používáme nejčastěji a na co se nejvíce hodí?
Síla přírody pro naše zdraví Semínka v sobě obsahují sílu a živiny, které jsou určené pro růst budoucích rostlinek. Tuto hodnotu můžeme využít… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
Holka u plotny radí: Retro jablečný dort s pudinkem a piškoty nedá moc práce, ale chutná skvěle. Recept je jednoduchý
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 20 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 21 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno 1. 5. 2024 13:14