Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Děti na vodě! Pohlídejte potomkům, co pijí
Zdroj: Laica

Dodržujte pitný režim! Kolik jste toho dnes vypily? Nech tu limonádu, dej si vodu! Znáte tyhle věty z vlastní rodiny? Kdybychom za každé připomenutí o důležitosti pitného režimu našim potomkům dostali my rodiče korunu, jsou z nás opravdu boháči.

Naše tělo z velké části tvoří voda, u dospělého je to asi 50 %, u dětí ještě více, poměr vody v těle je i nich 60 až 80 % dle věku. Bez tekutin lidské tělo nefunguje tak jak má, podporují totiž funkci ledvin, odplavování toxinů, kognitivní funkce a správnou látkovou výměnu, ale i fungování nervového systému. Když dítě dost nepije, je to hned znát. Nesoustředí se, nemá dostatek energie, je unavené.

Chemie malým nechutná

Logicky je pro děti nejlepší možnou tekutinou voda, jenže ne každé dítě jí má v oblibě. Důvod, proč jim nechutná může být jednoduchý. Kohoutková voda bývá často příliš chemicky upravovaná, a to ovlivňuje její chuť a vůni.

Typickému chlorovému zápachu a nepříjemnému zabarvení a pachuti můžete zabránit pomocí filtračních konvic Laica, které využívají moderní uhlíkové filtry.

Z vody odstraní nežádoucí látky, vůně a chutě, a to vše při zachování optimálního poměru všech důležitých minerálů. Takovou vodu můžete s klidem použít i k přípravě jídel pro nejmenší, jako jsou příkrmy, kaše nebo polévky.

Nejméně práce s pitným režimem je s kojenci, kteří tekutiny přijímají z mléka. A pokud nejsou velká horka nebo dítě nemá horečku či průjmové onemocnění, nepotřebuje žádné další tekutiny navíc. Dodatečné tekutiny by mělo malé dítě začít dostávat od desátého měsíce věku, a to asi 200 ml vody denně.

Jinak jsou na tom batolata, ta už by měla denně vypít 1,5 litru tekutin, plus dalších zhruba 500 mililitrů v horkých dnech. Část tekutin přijme takto malé dítě ve stravě, zbytek by měla tvořit ideálně voda, nejlépe přefiltrovaná filtrační konvicí Laica. Vyvarujte se limonád, kromě chrupu dětí ohrožují i jejich váhu.

Nekonečná láhev

Předškoláci a školáci by měli za den přijmout až 2 litry tekutin, přičemž alespoň půl litru už při snídani, aby tak doplnili tekutiny po noci. Pokud ranní přísun vody podceníte, dítě nebude ve škole soustředěné, podá slabší výkon a přepadne ho únava. Pro takto staré děti je ideálním řešením voda ve filtrační láhvi Laica FLOW'N GO. Když jim dojde, jednoduše ji doplní z kohoutku.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více