Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sympaťák Ondra byl jedním z velkých favoritů soutěže. Nakonec se do finále neprobojoval a soutěž dnes večer opustit. A to i přesto, že minulý týden jej porota označila jako prvního finalistu. Zeptali jsme se proto Ondry, jak celou soutěž prožíval a jaké má plány do budoucna?

Cesta do soutěze

Třiatřicetiletý Ondra Štol patřil k nejoblíbenějším soutěžícím letošního ročníku. Na sociálních sítích měl spoustu fanoušků a to, že nakonec do finálové trojky nepostoupil, bylo pro mnohé velkým překvapením i zklamáním. Třiatřicetiletý sklář z Vysočiny se sice do finálové šestnáctky dostal jako poslední, během dalších kol však dokázal, že si svůj postup právem zasloužil. Mnohokrát postoupil na balkon jako první a porotci často oceňovali i jeho cukrářské schopnosti…

Začneme pěkně od začátku, jak vás vlastně napadlo se do MasterChefa přihlásit? Sledoval jste všechny předchozí řady?
Přihlásil jsem se sám a z důvodu toho, že jsem si chtěl zkusit něco nového. Ukázat synovi cestu, že když si za něčím člověk jde s pokorou, tak může něco dokázat. Na předchozí díly jsem koukal s nadšením a mezi mé největší oblíbence všech řad patřili Besky, Roman Staša, Pavel Berky nebo Kristina Nemčkova.

Šel jste do soutěže s myšlenkou zviditelnit se a pak se vařením případně i živit?
Do soutěže jsem určitě nešel za účelem se zviditelnit. Nemám to v povaze, chci se ukázat jako kuchař, protože podle mě ta soutěž by měla být hlavně o vaření. S myšlenkou se živit v gastronomii jsem přišel až po soutěži. Před ní to byl pouze nesplněný sen.

Máte nějaké plány nebo touhy, jakým směrem byste se chtěl v gastronomii ubírat?
Nechci stát na místě. Chci vidět, že se neustále někam profesně posouvám. Přišlo hodně nabídek a tři z nich jsou za mě úplně fantastické. Nechci říkat ,,hop'' , ale je dost možné, že budu mít možnost se účastnit stáží ve Francii, Švýcarsku a Itálii, za což jsem nesmírně vděčný. Co bude ta nová práce, si nechám ještě chvíli pro sebe, ale je to něco, co má u nás na Vysočině do budoucna obrovský potenciál se stát špičkou v gastronomii.

Vypadnutí místo postupu do finálové trojky

Ze soutěže jste nakonec vypadl, o týden dříve jste ale postoupil jako první do finálové trojky a najednou jste se dozvěděl, že Terka nevypadne a bude se bojovat ještě jednou. Jak jste vnímal tuto změnu?
Postup do finálové trojky byl tak krátký, že jsem ho vlastně ani nestihl vstřebat a byl jsem opět v TOP4. O tom, kdo postoupil na balkón, a kdo šel domů rozhodují porotci a nejsem v pozici něco zpochybňovat. Samozřejmě to za celé vysílací řady MasterChef Česko bylo poprvé, kdy někomu řekli, že je ve finále a nakonec nebyl. Nebudu lhát, když řeknu, že v tom tlaku a nervech to bylo jako hřebíček do rakve a sebralo mi to síly do dalších bojů. Kromě toho, mi už hrozně moc chyběla má rodina.

Jaké jste, vy soutěžící, měli mezi sebou vztahy? Panovala mezi vám rivalita nebo máte pocit, že jste se opravdu spřátelili?
Soutěž MasterChef mi dala hodně kamarádu a na začátku jsem si říkal, že jsou všichni moc fajn. Někteří se začali postupně vybarvovat, ale není to nic, kvůli čemu bych je neměl rád, jen mě to od nich dost překvapilo. Pořád je to hra o milion korun a titul MasterChefa a každý má jinou cestu, jak toho dosáhnout. Celou dobu jsem k celé soutěži přistupoval s velkou pokorou a nevrazil bych nikomu nůž do zad.

S kým jste si nejvíc rozuměl a myslíte, že se budete s někým nadále vídat?
Se soutěžícími se snažím být v kontaktu. S někým více a s někým méně, ale to už tak bývá.

Manželku okouzlil kuřetem na kari

Kdo nejvíc vaří u vás doma? Nechává vaše žena vaření hlavně na vás?
Vaříme doma oba dva zhruba stejně. Má žena je nejen skvělá máma, ale k tomu i úžasná kuchařka. Na prvním rande jsem jí uvařil kuře na kari. Říká, že to byla láska na první sousto. Asi má pravdu, protože jsme spolu už sedmnáctý rok.

Pomáhá vám při vaření i váš syn a jak on vnímal vaši účast v soutěži?
Syn prožíval celou soutěž dost těžce, protože není zvyklý na to, že nejsem doma. Teď už si tu pozornost užívá. Po mém vypadnutí hrozně brečel. Když jsem přijel domů, tak mi dal pusu, objal mě a řekl, že jsem nejlepší. A co je v životě víc?

Náš tip: Pokud jste Ondrovi v soutěži fandili, můžete jej sledovat na jeho instagramovém profilu ondrejstol_stolda, kde plánuje uveřejňovat další své recepty. Můžete tak sledovat jeho další cestu, jak si jde za svým snem.

V naší galerii se můžete podívat na další Ondrovy fotografie nejen ze soutěže, ale i z jeho soukromí. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více