Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Toprecepty, DianaElla
Zdroj: Pixabay, Larry White

Nebeská tartaletka podle Besky rozhodla o posledním účastníkovi finálové šestnáctky. Nazdobený moučník loňské vítězky se pokusili napodobit čtyři muži a přestože dezert vypadal složitě, všem se povedl. Místo ve finálové šestnáctce ale bylo jen jedno a nakonec si mohl zástěru se svým jménem uvázat Ondřej.

Nebeská tartaletka od Besky rozhodla

Finálová TOP šestnáctka šesté řady soutěže MasterChef Česko je konečně známá, souboj o poslední místo byl ale hodně napínavý. V šestém díle se o postup do finálové šestnáctky utkala další skupina soutěžících. Boj to byl dramatický, zbývalo tam totiž už jen sedm volných míst. Poté, co šest soutěžících postoupilo, zbyli na konci jen dva, Ondřej a Jakub, kteří ještě dostali šanci se o poslední místo v TOP 16 utkat společně s Josefem a Tomášem, kteří se ve stejné pozici ocitli v předchozím díle. Úkol, který museli splnit, tedy upéct úžasnou tartaletku podle Besky, byl hodný opravdového francouzského mistra cukráře a nejlépe se ho nakonec, jak již bylo řečeno, zhostil Ondřej.

Oblíbený francouzský moučník

A co to vlastně je tartaletka? Tartaletka je jedním z oblíbených francouzských moučníků, ale narazíte na ni už i v českých cukrárnách. Tento košíček z křehkého těsta se připravuje v mnoha verzích a podobách. Nebeská tartaletka podle Besky byla naplněná hruškovým krémem, hruškovým želé a sněhobílou ozdobou celého koláče byl Crème Chantilly. Korunou všeho byla ozdoba z lískových oříšků obalených v karamelu, umístěná na terči z těsta.

Základem tartaletky je dokonale křehké těsto

To nejdůležitější na tartaletce je ovšem správně udělané těsto. Jde o jedno z nejčastěji používaných francouzských těst - pâte sablée, což je vlastně křehké těsto. Na jeho přípravu potřebujete jen pár ingrediencí - tedy mouku, máslo, moučkový cukr, vajíčko nebo žloutky a trochu ledové vody. U těsta je důležité, aby se vypracovalo rychle.

Ingredience, které se používají do těsta musí být dokonale vychlazené, což potvrzuje i jeden z porotců Jan Punčochář: „U tohoto těsta je důležité, aby se příliš neosahávalo a tedy nezahřívalo, neboť rychle měkne. Po vytvarování se musí dát odležet do lednice, pak se ihned vytvaruje do formy a upeče.“ Radek Kašpárek pak ještě zdůraznil, že těsto je třeba vyválet na tenký plát a teprve jím pak vyložit formu. Správně vypracované těsto je pak nádherně křehké a má příjemnou máslovou chuť a vůni. Rady, jak jej připravit, najdete v jednom z našich předchozích článků. A nejsou jen tak ledajaké, ale rovnou od slavného cukráře Josefa Maršálka.

Co třeba tartaletku čokoládovou nebo citronovou

Výhodou tartaletky je, že může mít různé druhy náplní a nemusí to být nutně hruškový krém podle Besky. Oblíbenou, a na přípravu velmi snadnou, náplní tartaletek bývají pudinkové krémy nazdobené vrstvou ovoce. Na tartaletkách se krásně vyjímají jahody, borůvky, maliny, oblíbené je i exotické ovoce.

Často se připravují tartaletky čokoládové s krémem z čokolády. Místo čokolády lze použít i Nutellu, kterou vmícháte do čokoládového pudinkového krému. Vynikající náplní je rovněž karamelová, a třeba rovnou ta ze slaného karamelu. Jako protiklad tmavých čokoládových košíčků se v mnoha cukrárnách často nabízejí citronové. Úžasnou osvěžující náplní je speciální britský krém lemon curd,  o kterém jsme také již psali a můžete si ho připravit podle našeho receptu.

Na ozdobu Crème Chantilly

Tartaletky se často zdobí nejen ovocem, ale také sněhovou pusinkou, hlavně ty citronové. Besky ovšem na svou tartaletku použila nadýchaný krém Chantilly. Pokud jste o něm ještě nikdy neslyšeli, vězte, že za tímto vznešeným názvem se ukrývá úplně obyčejná šlehačka s cukrem. Důležité však je, aby byla vyšlehaná krásně dotuha, což umožní nanést cukrářským sáčkem na dezert úhledné nadýchané kopečky. Ty pak povznesou i obyčejný košíček na sladký zázrak jako od pravého francouzského patissiera.  

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více