Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horký nápoj Mokrý vrata: Jak na vylepšenou verzi svařáku podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka?
Zdroj: Toprecepty, Eliza

V zimním obdobím přijde vhod se něčím zahřát i zevnitř. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco jiného než tradiční svařák nebo grog, možná vás osloví drink, který vařil Jaroslav Sapík v pořadu Jiřího Babici. Mokrý vrata mají opravdu grády a po tomto nápoji vám bude teplo spolehlivě.

Svařené víno je nejlepší nápoj na zahřátí

Svařené víno patří k nejoblíbenějším zimním nápojům, hlavně v předvánočním čase, kdy si jej nejčastěji kupujeme na adventních trzích. Stejně tak jej oceníte i na horách, jako vnitřní kamínka funguje horký alkoholický drink přímo úžasně. Svařák takto skvěle působí nejen proto, že jde o teplý nápoj, ale i díky koření, jež mu dodává chuť. Ne náhodou se do něj používá koření, jež vyniká svými zahřívacími schopnostmi, jako je skořice, hřebíček, badyán a někdy i kardamom.

Jak vylepšit svařák?

Základní verze svařáku je založena jen na již zmiňovaném koření, navíc se často přidává i citrusová kůra pro chuť. Kromě toho najdete i spoustu receptů na různé vylepšené druhy svařáku. K oslazení tohoto aromatického nápoje lze použít místo cukru i karamel, javorový sirup či med, které mu dodají opět jinou a výraznější příchuť. Zahřívací a trochu i léčebné účinky svařáku pak podpoří zázvor a občas se do něj přidává i sušené ovoce – rozinky, švestky, brusinky, případně i čerstvé (např, jablka či pomeranče).

Mokrý vrata vylepšuje rum i griotka

Přestože pro někoho je svařák díky vínu silný až až, někteří si jej ještě zvýrazňují různými lihovinami – rumem, whisky, ovocnými pálenkami nebo fortifikovaným vínem (portské). Právě na spojení různých druhů alkoholu je založen i nápoj Mokrý vrata, který pro Jiřího Babicu připravil ve společném pořadu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. Pokud byste jej chtěli vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: kvalitní silné červené víno (cca 500 ml), cukr podle chuti, kolečko citronu, 50 ml rumu, 50 ml griotky, kousek skořice

Postup: Víno nalijte do hrnce a zahřejte. Přidejte cukr, kolečko citronu a zamíchejte. Ve chvíli, kdy se nápoj pomalu začíná vařit, přilijte panáka rumu a griotky a na dochucení skořici a nechte chvíli zahřívat. Přelijte do sklenic a podávejte s plátkem cuitronu.

A proč se nápoji říká Mokrý vrata? Když jej totiž vypijete třeba po návratu z lyžovačky, vmžiku se opotíte, jak se říká „jako vrata od chlíva“ a je vám teplo.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

JanaLanska JanaLanska

2. 1. 2023 15:15

Napatláme do vína vše, co nám zbylo od Vánoc. také by se tomu dalo říkat ˇOdpadkový košˇ:-)) :-))

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více