Retro okénko: Cikánský krém se dělával jako levnější náhrada pařížské šlehačky. V dortech a moučnících skvěle funguje dodnes
18. 1. 2023 Vaření
Cikánský krém možná neznáte, ale když zmíníme jeho podobnost s pařížskou šlehačkou, bude vám vše hned jasnější. Jak se náplně liší, jak si připravit cikánský krém a co jím nazdobit?
Co je cikánský krém
Různými cukrářskými náplněmi, neboli krémy, se zákusky, dorty či řezy zdobí léta. Krém má za úkol moučník nejen zkrášlit, ale také vylepšit jeho chuť, dodat suchému piškotu jemnost, provlhčit korpus a podobně. Dnes už mnohým tento název nic neřekne, ale cikánský krém byl dříve známý cukrářský pojem. Tento krém se připravoval ze smetany ke šlehání, cukru a čokoládové polevy. A právě poleva je tím, čím se cikánský krém liší od pařížské šlehačky. Do ¨té totiž patří kakao, případně pravá čokoláda.
Cikánský krém tak byl levnější variací, přičemž cukrářky si cenily i jeho dobrých vlastností. Správně připravený krém má totiž hladkou konzistenci, neroztéká se a voní i chutná po čokoládě. Cenově je přitom příznivější.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit cikánský krém
Na tento krém budete potřebovat: 500 ml 33% smetany ke šlehání, 40 g cukru krupice a 100 g kakaové polevy. Jak na to? Do kastrolu se silným dnem nalijte smetanu, přidejte cukr a směs přiveďte k varu. Když se z tekutiny začne kouřit, vložte nalámanou kakaovou polevu. Dobře vše promíchejte metličkou na šlehání, nechte projít varem a pak nechte vychladnout. Až směs vychladne, dejte ji v zakryté nádobě do lednice a nechte ji tam přes noc. Druhý den vyndejte krém z lednice, vložte ho do vysoké misky a dobře náplň vyšlehejte.
Jak využít cikánský krém
Po vyšlehání je třeba hned krémem nazdobit dezerty a co nejdříve podávat. Cikánský krém se tradičně používal k plnění dezertů z pálené hmoty (odpalované těsto), jako jsou věnečky, větrníky, ale také třeba banánky. Hodí se ale také pro plnění dortů, řezů i rolád.
Výuková opora pro obor vzdělání cukrář, Hana Hejlová, bakalářská práce, MUNI, 2016
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 1 hodinou
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 22 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 23 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno 1. 5. 2024 14:30
Přečtěte si Zobrazit více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem