Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

čokoládové řezy s pařížskou šlehačkou
Zdroj: Toprecepty, Izabella929

Pařížská šlehačka je nezbytná pro řadu zákusků. Můžete si ji sice koupit hotovou, ale té domácí se nevyrovná. Na přípravu sice potřebujete dva dny, ale náročná není. Jaký je rozdíl mezi oblíbenou pařížskou šlehačkou Mirky van Gils a Josefa Maršálka?

Co je pařížská šlehačka

Pařížskou šlehačkou se plní čokoládové zákusky (třeba pařížské rohlíčky) a dorty, které je třeba brzy sníst. Připravuje se ze smetany ke šlehání (33%), kakaa a cukru krupice. Jak se liší od pařížského krému? V tomto krému je navíc máslo a v chladnu vydrží déle než pařížská šlehačka. Obě náplně se uchovávají v lednici.

Jaké jsou varianty přípravy pařížské šlehačky

Existuje několik variant přípravy pařížské šlehačky. První spočívá ve smíchání a vaření smetany ke šlehání, moučkového cukru a práškového kakaa. Ideální je použít kvalitní kakao holandského typu.

Druhý způsob je variantou známé cukrářky Mirky van Gils, kdy používá nejen smetanu ke šlehání, cukr krupici a kakao, ale také pro lepší čokoládovou chuť přidává čokoládu.

Další oblíbený cukrář, Josef Maršálek, se pro Český rozhlas svěřil, že přidává ke smetaně, cukru krupici a kakau ještě trošku soli a trošku skořice. Často se uvádí na přípravu pařížské šlehačky i kombinace smetany ke šlehání (500 ml) a hořké čokolády (200 g). 

Všechny varianty základu na pařížskou šlehačku se nechávají vychladnout, a pak se dávají do ledničky do druhého dne.

Co je důležité pro přípravu pařížské šlehačky

Mirka van Gils radí, že když vyndáte základ pro pařížskou šlehačku z lednice, nenechávejte ji zteplat, ale ještě studenou ji vyšlehejte do husté pěny. Nepřešlehejte ji. Hotovou šlehačku je třeba sníst do dvou dnů.

Jak na pařížskou šlehačku

Na kombinovanou variantu podle Mirky van Gils, která kakao ještě doplňuje čokoládou, potřebujete 600 g smetany ke šlehání, 30 g kakaa holandského typu, 60 g cukru krupice a 60 g tmavé čokolády nalámané na kousky. Jak na to? Do kastrolu se silným dnem nalijte smetanu, přidejte cukr, a přiveďte k varu. Když se z tekutiny začne kouřit, prosijte kakao. Míchejte metličkou na šlehání a přiveďte k varu. Vypněte. A přimíchejte čokoládu, dokud se nerozpustí. Svařenou šlehačku přeceďte přes cedník, aby tam nebyly žmolky. Nechte ji vystydnout, a pak ji přesuňte v zakryté nádobě do lednice a nechte přes noc. Druhý den vyndejte směs z lednice, promíchejte ji a vložte do vysoké misky. Je lepší, když je šlehačka dobře vychlazená, lépe se šlehá. Vyšlehejte pevnou šlehačku, a můžete zdobit. 

Připravte si třeba výborné čokoládové řezy s pařížskou šlehačkou.

Zdroje informací:
https://region.rozhlas.cz
https://www.stream.cz

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu pařížské rohlíčky s pařížským krémem.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více