Jak na zapáchající odpad v kuchyňském dřezu? Pomůže ocet, sůl, soda i obyčejná vroucí voda
31. 1. 2023 Domácnost
V kuchyňském odpadu toho končí spousta. Když o něj nepečujeme tak, jak je zapotřebí, tak začne zapáchat. Co se zapáchajícím odpadem? Využijte triky pomocí prostředků, které máte doma.
Jak vzniká zapáchající odpad
Zapáchající dřez v kuchyni není nic příjemného. Zbytky z jídla, mýdla a další nečistoty ulpívají pod dřezem a vytváří se jejich shluky, které voní nevábně. Doma se chceme cítit příjemně a odér z odpadu tomu příliš nepomáhá. Vyčistit dřez přitom není nic komplikovaného, využít můžeme hned několik snadných řešení.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít sodu a ocet proti zápachu odpadu
Jedlá soda a ocet jsou suroviny, které většinou máme běžně doma. Krásně poslouží na domácí úklid a hodí se i v tomto případě. Jak na to? Vše záleží na tom, jak znečištěný odpad je. Ideální je zasáhnout co nejdříve. Do výlevky nasypte dvě lžíce sody. Pokud máte doma sodu na změkčení vody, hodí se i ta. Postupně přilévejte asi 200 ml octa. Zjistíte, že sodou začne reagovat a pěnit. Proto příliš nespěchejte. Nechte působit zhruba čtvrt hodiny.
Po tom, co se soda "zklidní", pusťte prudce studenou vodu. Odpad se propláchne. Ocet se sodou rozpustí usazeniny a mastnotu, což většinou bývá důvodem zápachu. Pokud nemáte sodu, můžete sáhnout i po prášku do pečiva. Dál postupujte jako v případě sody.
Jak pomůže sůl na zápach z opadu
Dalším kuchyňským pomocníkem v nouzi je obyčejná sůl. I s ní se dá zanesenému odpadu pomoci. Proveďte to podobně jako se sodou. Do výlevky nasypte zhruba tři lžičky soli a pak tam nalijte horkou vodu. Pokud chcete, aby vám to hezky v kuchyni vonělo, můžete k soli přidat pár kapek citrusového oleje. Ostatně, ten se hodí i na provonění odpadkového koše nebo toalety.
Pokud je odpad zanesen více, možná budete potřebovat klasický gumový zvon, případně radikálnější řešení.
Jaká je prevence zapáchajícího odpadu
O zbytečnou práci nejspíš nikdo z nás nestojí. Proto je lepší myslet na prevenci. Sítko do dřezu je jednou ze základních nezbytností. Zachytí nečistoty, a pokud ho pravidelně budete čistit, dostane se přes něj mnohem méně nečistot. V ideálním případě by neměl tuk vůbec přijít do odpadu, ačkoliv to mnoho z nás dělá. Ovšem je to riziko. Právě olej a mastnota z pečení či smažení mohou odpad ucpat docela spolehlivě a pak už nepomůže nejen soda, ale ani "svěcená voda".
Proto zbytky tuku po smažení nebo pečení otřete z nádoby třeba kuchyňskou papírovou utěrkou a vyhoďte ji do koše. Pochopitelně vždy otírejte pánev či jinou nádobu až po úplném vychladnutí. Pokud tuku zbude více, třeba po smažení, nechte jej opět zcela vychladnout a poté přelijte do vhodné prázdné nádoby (prázdné PET lahve). Jakmile bude nádoba s použitým olejem naplněná, odneste ji do sběrných nádob na tříděný odpad.
Jednou za čas (ideálně jednou za týden až dva) také můžete prolít odpad zhruba dvěma až třemi litry horké vody. Jednou za pár dnů můžete také do výlevky nasypat trochu sody a pár minutách ho prolít vodou. Dřez po každém vaření vyčistěte. Krásně bude vonět s příměsí citrusové vůně. Můžete do směsi na mytí přidat dvě kapky éterického oleje.
Zdroje informací:
https://www.thespruce.com
https://www.rubensteinsupply.com
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Královské chutě: Vévodkyně Camilla miluje vejce, nevyhýbá se česneku a jednou týdně musí mít tohle pečené kuře
Se svým manželem princem Charlesem sdílejí… Číst více
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
Marie Terezie (1717–1780) propagovala regionální… Číst více
Sushi krok za krokem s Lukášem Neckářem: Jak správně uvařit a ochutit rýži?
I sushi má svůj svátek, a to zrovna dnes 18. 6.… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Jedna z nejlepších tenistek v historii se jako… Číst více
Ludvík XVI. po čtyřech talířích polévky snědl celého bažanta! A Marie Antoinetta milovala oslí mléko
Ačkoli většinu času netrávili spolu, ale jen… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Meryl Streepová miluje lanýže a tohle pravé italské tiramisu
Jednu z nejslavnějších hollywoodských hvězd Meryl… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Brad Pitt propaguje veganství, ale na tomhle šťavnatém burgeru by si určitě pochutnal
Pěl ódy na vegetariánské menu na párty u… Číst více
Císař František Josef I. svačil párky s hořčicí, v poledne si dopřával šampaňské a miloval císařský trhanec
Předposlední rakousko-uherský císař František… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Babské rady: Deset osvědčených způsobů, jak v domácnosti využít kávovou sedlinu a ušetřit
Jak nejlépe vyčistit nerezový dřez? Stačí soda, citron, ocet nebo obyčejná mouka!
Tipy na snadný a rychlý úklid kuchyně
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 34 minutami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 23 hodinami