Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuchyňský dřez
Zdroj: Freepik, rawpixel

Ucpaný odpad v kuchyni je poměrně častým problémem. Voda pomaleji odtéká a když s tím nebudete nic dělat, můžete voda přestat odtékat vůbec. Zjistěte našich 5 tipů, jak zprovoznit průchodnost kuchyňského odpadu.

Čas na vyčištění odpadu

Špatný odtok vody a zápach z odpadu jsou důvody, proč se pustit do čištění. Než dojde k ucpání odpadu v kuchyni, většinou to trvá měsíce, někdy i roky. Dochází k tomu kvůli ulpívání zbytků jídla, tuku a dalších nečistot. Trubky se postupně zanášejí, až se ucpou. Nemusíte k tomu hned volat instalatéra. Ideální je, začít řešit problém co nejdříve a nečekat na dobu, až voda zcela přestane odtékat. Co tedy se zaneseným odpadem?

Vyčistěte odpad pomocí zvonu

Jednou z prvních pomocí může být právě tradiční klasický zvon, doma se vyplatí ho mít. Samotný proces „odšpuntování“ nečistot není složitý. Do dřezu dejte špunt, napusťte asi 10 cm teplé vody, mokrým hadrem zacpěte přepadovou vpusť, a pak dejte špunt pryč. Ihned ho vyměňte za zvon a stlačujte ho tolikrát, dokud nezačne voda odtékat. Osvědčil se klasický gumový zvon s dřevěnou rukojetí.

Vezměte si na pomoc jedlou sodu a ocet

Podobně jako u dalších úklidových prací v kuchyni, i tady využijete klasické pomocníky v domácnosti, sodu a ocet. Ohřejte si ocet, do sifonu dřezu nasypte půl hrnku jedlé sody a zalijte ji octem. Nechte působit. Nelekejte se, velmi to pěnění. Pak do dřezu prudce pusťte horkou vodu. Může se stát, že bude potřeba vše zopakovat znovu. Jestli nemáte tak velké množství sody, zkuste využít kuchyňskou sůl, jinak pomůže i kypřící prášek.

Sáhněte po hydroxidu sodném

Drastičtější metodou je chemická cesta. Pomohou prostředky založené na bázi hydroxidu sodném nebo tento přípravek samotný. Funguje to tak, že prostředek nalijete nebo nasypete do odpadu, necháte působit a nakonec, stejně jako v předchozí variantě, zalijete horkou vodou. I tady může reakci doprovázet prskání. Ať už si vyberete kteroukoliv z cest, počítejte s tím, že starší potrubí z PVC může popraskat kvůli vysokým teplotám při chemické reakci. Vždy se hodí ochranné brýle.

Zvolte instalatérské péro na odpad

Čisticí pružina je další možností, jak uvolnit cestu v odpadu. Zručnější osoby si vystačí samy nebo přizvěte pomocníka, který natlačí do potrubí konec pružiny. Jedna osoba točí klikou jedním směrem, zatímco druhá posouvá pružinu k ucpanému místu. Při vytahování otírejte pružinu abyste neznečistili zbytek místnosti.

Pusťte se do vyčištění sifonu

Když předchozí čištění výsledky nepřinese, možná je problém v sifonu. Jedná se vlastně o „koleno“, ve kterém se stále drží voda. Dejte pod něj kbelík, sifon odšroubujte a vodu nechte odtéct. Podívejte se na těsnění, možná bude zpuchřelé (rozpadává se, je tvrdé) a bude potřebovat vyměnit (najdete v hobby marketech). Rukou odstraňte nečistoty. Znovu zašroubujte.

Nezanedbávejte prevenci

Problémům s ucpaným odpadem je třeba předcházet. Hlídejte si, abyste do něj nepouštěli tuk a zbytečné nečistoty, jako jsou zbytky jídla. Pravidelně odtok v dřezu čistěte. Smíchejte hrnek vody a hrnek bílého octa (nebo jablečného octa) se šťávou z poloviny citronu, Odtok tak vydezinfikujete a odstraníte mastnotu. Místo citronu můžete využít asi 20 kapek esenciálního oleje na bázi citronu (nebo jiného oleje s podobnými vlastnostmi, jako je pomeranč, tea tree, nebo levandule). 

Zdroje informací:
https://www.bhg.com
https://www.wikihow.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více