Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře provoněné citronem 3x jinak: Fantasticky chutná s bylinkami, česnekem i bulgurem
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Jemná chuť a kyselé tóny se prolnou, když si přichystáte citronové kuře. Oblíbené maso a k tomu žlutavé ovoce. Co víc si přát. Snad jen pár ingrediencí, které tento pokrm báječně doladí. Máme pro vás různé varianty.

Kuře a citron

Citrusová vůně s kuřetem je poměrně oblíbená. Možná, že vám dokonce připomíná příjemnou letní dovolenou. A neškodí si tyto vzpomínky vyvolat, když se právě nehodí někam jet. Kuřecí prsa, stehna, i celé kuře, to vše můžeme propojit s citrusovou chutí. Není třeba se obávat, že bude jídlo příliš kyselé. Bude mít příjemnou chuť i vůni.

Citronové kuře s bylinkami

Tato varianta citronového kuřete je velmi chutná a bohatá na vůně. Přitom není časově náročná, pokud si odmyslíme hodinu marinování. Pokud si chceme opravdu užít lahodné jídlo, připravíme toto jídlo z nevykostěných kuřecích stehen i s kůží. Právě kůže pokrm doladí a také maso ochrání, aby nevysychalo. Můžete si toto jídlo ale připravit i z prsou. Díky jednoduché marinádě, která obsahuje citronovou kůru a šťávu, česnek a bylinky, bude kouzelně voňavé.

Na přípravu budete potřebovat: alespoň 1 kg částí kuřete (ideálně horní a dolní stehna s kůží a kostmi), kůru ze 2 citronů, 1/3 hrnku citronové šťávy, 2 rozdrcené stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu, ½ lžičky rozmarýnu, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 2 lžíce másla a plátky citronu na ozdobu.

Jak na to? Nejprve dejte kuře marinovat. Do velké mísy dejte všechny ingredience mimo kuřete a dobře je promíchejte. Aby marináda lépe pronikla do kusů kuřete, řízněte špičkou ostrého nože do kousku bez kůže, a pak je dejte do mísy a potřete je marinádou. Dejte do lednice marinovat alespoň na hodinu, lépe na dvě.

Troubu předehřejte na 220 °C. Kuře dejte do pekáčku kůží nahoru. Marinádu nechte bokem. Nechte rozpustit máslo a potřete jím kuře. Dejte do trouby, pečte 20 minut, a pak ho důkladně potřete marinádou. Pečte dalších 15-25 minut.

Kuře by nakonec mělo mít hnědou křupavou kůrčičku a měla by vytékat čistá šťáva. Pokud jste se rozhodli péct různé části kuřete, mohou být různě hotové, proto je případně včas vyndejte z trouby. Kuře vyndejte z trouby a před podáváním ho nechte zakryté alobalem asi 10 minut odpočívat. Kuře podávejte polité šťávou. Výborně chutná s rýží i s bramborovou kaší.

Řecké citronové kuře

Dovolenou v Řecku by možná nutně potřeboval leckdo z nás. Tak si alespoň můžeme připravit jedno z řeckých jídel a vytvořit si alespoň trochu voňavou atmosféru. Toto kuře se připravuje s česnekem a a oreganem. Někdy se přidává i pepř a rozmarýn. A samozřejmě nesmí chybět ani citronová šťáva ani olivový olej.

Náš tip: Připravte si řecké citronové kuře podle tohoto receptu s omáčkou

Náš tip: Připravte si řecké voňavé citronové kuře podle tohoto videoreceptu:

Citronové kuře s bulgurem

Kdo stále nemá odvahu na bulgur (celozrnná pšenice), možná právě toto je ta správná příležitost. Ve spojení s citronovým kuřetem se jedná o výbornou a osvěžující kombinaci. Na toto jídlo se obzvlášť hodí stehenní řízky bez kůže a opět je třeba si rezervovat hodinu na marinování.

Náš tip: Připravte si citronové kuře na bulguru, třeba i se špetkou chilli. 

Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://amediterraneangourmet.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více