Pečeme s Ivou: Upečte si se mnou škvarkové rohlíčky! Voňavé škvarkovníčky vždy zmizí ze stolu bleskovou rychlostí
2. 3. 2023 Vaření
Škvarkovníčky jsou menší škvarkové rohlíky pečené na najedení a vlastně i pro chuť. Jsou měkounké a příjemně voní po škvarcích. S pružnou, hedvábnou a jemnou střídou, která stejná vydrží do druhého dne. Chutnají i samotné, jen tak, chytit do ruky a s chutí se zakousnout.
Když pekařka promluví...
Sklenice se škvarky stojí v naší lednici téměř pořád. Samozřejmě ne stále stejnými, co chvíli musíme sklenici prázdnou vyměnit za plnou - škvarky nám totiž záhadně mizí. Podezírám je, že sublimují, protože manžel je nejí. Tedy - alespoň on to tvrdí. :)
Škvarkovníčky jsou rohlíčky náramně voňavé. A máte-li škvarky rádi, jistě uvítáte, že občas kousek škvarečku příjemně křupne mezi zuby.
Co budeme na úžasně voňavé rohlíčky potřebovat?
- 280 g vody
- 50 g zcela změklého sádla
- 50 g drobně krájených škvarků
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- necelá lžička pepře (můžete vynechat)
- 13-15 g čerstvého droždí
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a každý kus rozválíme do kruhu. Kráječem na pizzu nebo nožem kruhy rozdělíme na 8 dílů (jako pizzu).
Díly svineme do rohlíků (celkem 16), které uložíme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple místnosti asi 25-35 minut kynout.
Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme posypat celým kmínem) a upečeme ve vyhřáté troubě (210 °C / asi 13-15 minut).
Drobečky z ošatky
- Místo vody můžete použít i zvětralé pivo.
- Pokud nemáte rádi pepř, není nutné ho do těsta přidávat.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 14 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 20 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 21 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
K snídani polévka, k svačině sáček s mlékem a rohlík aneb Jak jedly děti v polovině 20. století
Snadné tvarování plněných rohlíčků z trojúhelníkových výsečí těsta. Upečete je prázdné nebo s náplní?
Komentáře
13. 3. 2023 00:53