Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu je máslová svíčka: Když ji zapálíte a namočíte do ní pečivo, budete uchváceni
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Milujete je romantiku při svíčkách? A co si ji tak vylepšit ještě dobrým jídlem? A nebo můžete spojit vše dohromady prostřednictvím máslové svíčky. Její výroba je překvapivě snadná a když k máslu přidáte ještě bylinky a česnek, jen stěží odoláte tomu nespořádat ji na posezení. 

Z másla uděláte i svíčku

Zní to sice zvláštně, svíčka vytvořená z másla místo vosku je však jedním z nejnovějších trendů sociální sítě Tik Tok. Jde o až neskutečně jednoduchý, ale přímo geniální vynález. Vždyť, co může být lepšího než voňavé rozteklé máslo? Ne nadarmo patří máslo k nejoblíbenějším tukům a jeho chuť máloco překoná.

Dokonalé je už jen namazané na pečivu, koláče mají díky němu lepší chuť a i další pokrmy pozvedne na vyšší úroveň, ostatně přidává se i do některých nápojů. Ovšem aktuální hit, svíčka z másla, to je ještě něco navíc.

Máslové svíčky jako hit TikToku

Máslové svíčky neboli butter candles se staly v poslední době hitem nebo spíš virálem, jak se říká na sociálních sítích. Vypadají opravdu jako klasické svíčky, na rozdíl od nich jsou ale celé vymodelované z másla.

Když se pak zapálí knot, máslo se začne roztékat a v tu chvíli je ta nejlepší chvíle do něj ponořit čerstvé pečivo a užít si tu neskutečně lahodnou chuť. I když jde jen o obyčejné máslo s pečivem, pokud svíčku přichystáte jako předkrm pro návštěvu, rozhodně své hosty ohromíte. 

Když se podíváte na sociální síť TikTok, najdete tam spoustu videí od nadšenců, kteří neodolali a museli tuto zázračnou novinku vyzkoušet. První videa se objevila na TikToku již na konci  roku 2021 a za tu dobu nasbírala více než 7 miliard zhlédnutí.

Dohledat mezi nimi tvůrce máslové svíčky není snadné, má se však za to, že tím prvním, kdo s máslovou svíčkou přišel, byla jistá Suzy, vystupující na TikToku pod profilem sooziethefoodie. Její video vyvolalo doslova posedlost máslovými svíčkami, což vedlo k tomu je zdokonalovat, aby jejich chuť byla ještě lepší. 

@sooziethefoodie My favorite thing to make is hands down butter candles #candle #butter #nye ♬ TO THE MOON - Jnr Choi & Sam Tompkins

Jak vyrobit máslovou svíčku?

Vyrobit máslovou svíčku není totiž překvapivě nijak těžké, jediné, co potřebujete, je máslo a kousek knotu na výrobu svíček. Ten koupíte v obchodech s kreativními potřebami.

Klidně ale můžete použít jakýkoliv bavlněný potravinářský provázek. Jediné, co musíte udělat, aby se z potravinářského provázku stal knot, je namočit ho do rozpuštěného másla, aby lépe hořel.

Na TikToku v současnosti najdete dva způsoby výroby máslových svíček. První máslová svíčka byla jen vytvarována z kostky másla s pomocí potravinové fólie. Máslo je nutné nejprve nechat trochu povolit a rozválet, pak se do středu máslové placky umístí provázek tak, aby částečně vyčuhoval ven. Nakonec už se jen knot zabalí do másla, vytvaruje se váleček a vše se nechá ztuhnout. 

Druhý způsob umožňuje máslo navíc dochutit bylinkami nebo česnekem. Na něj pak potřebujete navíc ještě nějaký kelímek, plechovku nebo sklenici, do níž máslo nalijete. Máslo se totiž nejprve rozpustí právě s bylinkami, poté se nalije do formy a nechá ztuhnout. Tato máslová svíčka se na TikToku objevuje i jako svíčka na steaky. Podává se v mističce společně se steakem a po zapálení můžete rozteklým ochuceným máslem steak přelévat.

Recept na máslovou svíčku s bylinkami a pečeným česnekem

Pokud vás láká vyzkoušet ochucenou máslovou svíčku, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 230 g másla, 1 palici česneku, 1 lžíci olivového oleje, špetku soli, 1 lžíci nasekaných čerstvých bylinek, jako je tymián, oregano, bazalka nebo rozmarýn, 1 velký papírový kelímek nebo dva menší, knot na svíčky bezpečný pro potraviny 

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu a dejte ho do misky. Palici česneku shora nakrojte, pokapejte olivovým olejem a posypte solí. Zabalte ji do alobalu a pečte v troubě asi 45-60 minut. Stroužky vymačkejte ze slupky do misky se změklým máslem.

Do másla a česneku přidejte sůl a bylinky a promíchejte, dokud se dobře nespojí, směs můžete případně trochu zahřát a rozpustit, aby se s ní lépe pracovalo. Na dně kelímků vyřízněte malý otvor. Otvorem pak provlékněte knot.

Kelímky naplňte směsí změklého másla a dbejte na to, aby knot zůstal uprostřed. Pak kelímky dejte do chladničky, dokud máslo neztuhne. Máslovou svíčku nakonec vyklopte, případně kelímek rozřízněte, aby šla svíčka lépe ven. V případě potřeby zastřihněte knot.

Svíčku položte na talíř a zapalte knot. Když se začne máslo rozpouštět, můžete do něj namáčet chleba, bagetu nebo třeba brambory. Máslo můžete dochutit také uzenou mletou paprikou, nasekanou šalotkou, chilli papričkami, citronovou kůrou a bylinkami nebo je můžete připravit nasladko se skořicí a medem nebo javorovým sirupem. 

Náš tip: Inspirací pro vytvoření máslových svíček byly pravděpodobně lojové svíčky, které se vyrábějí již několik staletí. Jedlou variantu takové svíčky si můžete koupit třeba ve vyhlášeném pražském řeznictví Naše maso. I ta chutná výborně s chlebem a solí. 

Zdroje informací: 
Tasteofhome.com
Iamafoodblog.com
Cabotcreamery.com

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více