Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák v sýrové strouhance překvapí i gurmány. Díky pečení v troubě je nádherně křupavý a chuťově výrazný sýr mu dodá šmrnc
Zdroj: Toprecepty, mika59

Smažený květák je ideální oběd nejen na všední den a milovníkům zeleniny udělá pokaždé radost. Vynikají je obalený v sýrové strouhance, tedy ve zdravější variantě, a přitom úžasně chutný.

Co se dá udělat z květáku?

Květák je oblíbená zelenina, i když chuťově méně výrazná. Nejenže je plná vitaminů, ale také její zpracování nabízí bohaté možnosti: od polévky přes květákový mozeček, placky až po květákové pyré. Nesmí ale samozřejmě chybět ani to nejoblíbenější jídlo – obalený květák.

Jak připravit dobrý květák v trojobalu

Obvyklým trojobalem je hladká mouka, vajíčko se solí a nakonec strouhanka. Ale tato klasika nemusí vždy být jedinou možností. Nabízí se řada variant.

Vajíčko můžeme naředit pivem nebo mlékem. Zajímavou volbou je lžíce jogurtu/jedno vajíčko. Můžeme také přidat koření, a to pepř, ale třeba i hořčici (plnotučnou nebo dijonskou). Výborné ochucení poskytne utřený čerstvý česnek nebo také sušený. Samozřejmě patří do vajíčka sůl. V tomto případě je třeba počítat s tím, že obal snese více soli, než solíte obvykle. Málo soli by pak téměř nebylo znát.

Posledním krokem při obalování je strouhanka. Ideální je domácí. Využít můžeme čerstvé nakrájené bylinky, například pažitka, petrželka, případně šalvěj. Můžeme sáhnout i po voňavých středomořských bylinkách, jako jsou tymián a oregano. Zajímavou variantou je přidání sýru ke strouhance. Vždy by mělo jít o poměr 2 díly strouhanky, 1 díl sýru. Je ideální zvolit chuťově výraznější druh, třeba parmazán, nebo čedar.

Jak dlouho se peče květák?

V našem případě nebudeme obalovaný květák smažit, ale péct. A to je velmi praktické. Květák nepředváříme a nebudeme stát dobu u prskající pánve. Podle výhřevnosti trouby ji nastavíme 190-200 °C. Květák na plechu budeme péct ve vyhřáté troubě asi 30 až 40 minut.  

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak připravit květák v sýrové strouhance

Na přípravu obaleného květáku si přichystejte: menší květák a na obalení cca 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, sůl, lžičku hořčice, utřený stroužek česneku, 200 g strouhanky, 1 lžičku mleté papriky, 100 g strouhaného sýru, olej.

Jak na to? Syrový květák omyjte, osušte a rozdělte na menší růžičky. Česnek utřete. Vejce smíchejte se s trochou více soli (obálka to snese), s hořčicí a česnekem. Sýr nastrouhejte. Strouhanku smíchejte se sýrem a paprikou. Květák nejdřív obalte v mouce, pak ve vaječné směsi, a nakonec ve strouhance se sýrem.

Troubu vyhřejte na 190 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Papír potřete olejem a rozložte na něj obalený květák. Do misky nalijte trochu oleje, přisypte mletou papriku, vše promíchejte, a květák směsí mírně potřete. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 30-40 minut doměkka a dozlatova. Občas ho zkontrolujte a obraťte. Bude pak hezky nazlátlý ze všech stran.  

Náš tip: Pokud nechcete květák obalovat, můžete si i tak připravit voňavý květák z trouby. Vyzkoušejte tento videorecept:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více