Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svátek matek se u nás slaví již 100 let. Maminku určitě potěšíte snídaní do postele, muffiny nebo těmito sušenkami
Zdroj: Freepik, freepik

Druhá květnová neděle patří všem maminkám. Právě na tento den totiž připadá svátek matek, který se slaví po celém světě už od dávných dob. K nám se sice dostal později, i tak ale maminkám letos budeme přát již posté. Ke kytičce můžeme navíc připojit třeba sušenky s růžovou polevou.

Den matek se slavil již ve starověkém Řecku

Žádný jiný den není tak vhodný k tomu poděkovat mamince za její lásku a péči jako svátek matek. V České republice se slaví vždy druhou květnovou neděli, což je právě ta nynější.

Zajímavostí možná je, že historie svátku matek sahá až do antického Řecka, kde se slavila oslava matky bohů Rhei. V křesťanském světě se tento svátek slavil již ve středověku, ale teprve ve 20. století se rozšířil po celém světě.

Maminky u nás slaví již posté

Svátek matek byl v České republice zaveden v roce 1923 na návrh Československé ligy žen. V té době se slavil vždy 10. května, což byl den narození americké pacifistky a bojovnice za práva žen Ann Marie Reeves Jarvisové, která se stala inspirací pro zavedení tohoto svátku.

Do Čech tuto myšlenku přivezla Alice Masaryková, dcera T. G. Masaryka, která se velmi angažovala v sociálních otázkách a zejména v pomoci ženám a dětem. V roce 1951 byl svátek matek zrušen komunistickým režimem, ale v roce 1990 byl opět obnoven.

Potěšte maminkou snídaně do postele nebo moučníkem

Vděčnost maminkám za jejich lásku obvykle vyjadřujeme květinou, nějakým dárkem nebo i jen společně stráveným časem. Není nutné rovnou investovat do velkých a hodnotných darů. Kolikrát nějaká menší pozornost zahřeje u srdce mnohem víc, třeba ve formě snídaně do postele, kterou mohou pro maminku nachystat i děti společně s tatínkem. A maminka si aspoň jednou ráno odpočine. Výborně se k tomu účelu hodí třeba sladké a křupavé francouzské toasty s javorovým sirupem, vejce Benedikt nebo třeba nadýchané lívance. Inspirovat se můžete třeba v našem dřívějším článku:

Ideálním dárkem pro maminku, která si potrpí na sladké, je i něco dobrého na zub. Samozřejmě to může být jen bonboniéra. Moučník s láskou upečený ovšem zahřeje rozhodně víc než dárek koupený v obchodě, navíc jednodušší moučníky už větší děti zvládnou samy, ty menší pak za pomoci tatínka.

K jednodušším moučníkům, které vypadají efektně patří třeba muffiny. Zkušenější malé pekařky nebo pekaři je mohou dozdobit krémem a vytvořit tak krásné zamilované cupcaky. Výborným dezertem na den matek jsou také tyto růžové sušenky. Podle následujícího receptu si je připravíte snadno. 

Budete potřebovat: 2 a 1/3 hrnku hladké mouky, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, ½ hrnku změklého másla, 1 hrnek cukru, 1 velké vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1/2 hrnku zakysané smetany. Na polevu si připravte: 1/2 nesoleného másla, 3 hrnku moučkového cukru, 2 lžíce mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1/2 lžičky soli, tekuté červené potravinářské barvivo a cukrový posyp na ozdobení. 
Ve střední míse prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. 

  1. Máslo a cukr vyšlehejte v mixéru do světlé a nadýchané pěny 2 až 3 minuty. Přidejte vejce a vanilku a šlehejte, dokud se vše zcela nespojí. Přidejte zakysanou smetanu a opět prošlehejte. Pomalu přidávejte suché přísady a vypracujte těsto. 
  2. Těsto zabalte do fólie a dejte do chladničky, přibližně na 1 hodinu. 
  3. Předehřejte troubu na 190 °C. Vyložte 2 až 3 velké plechy pečicím papírem. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte vychlazené těsto na tloušťku 0,5 cm. Pomocí vykrajovátka ve tvaru srdce vykrájejte z těsta srdíčka. Sušenky pokládejte na plechy vyložené pečicím papírem v dostatečných rozestupech. 
  4. Pečte asi 10 minut dozlatova. Nechte je asi 5 minut vychladnout na plechu a poté je přesuňte na chladicí mřížku, aby zcela vychladly. 
  5. Připravte si polevu. Máslo šlehejte do pěny asi 2 minuty. Při nízkých otáčkách pomalu přidávejte moučkový cukr, mléko, vanilku a sůl a šlehejte, dokud se vše zcela nespojí. Zvyšte rychlost mixéru na střední a šlehejte, dokud krém nezesvětlá, asi další 2 minuty. Přidejte tři až čtyři kapky červeného potravinářského barviva a míchejte, dokud nedosáhnete světle růžové barvy. 
  6. Na vychladlé sušenky rozetřete polevu pomocí malé stěrky a dozdobte cukrovým posypem.

Náš tip: Pokud maminka miluje čokoládu, určitě jsi potěší i muffiny podle našeho video receptu. 


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více