Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přezrálé banány jako skvělá surovina na pečení: Upéct z nich můžeme voňavou bábovku, klasický chlebíček i jednoduché lívance
Zdroj: Toprecepty.cz, Johankas

Také máte doma přezrálé banány a nikdo s nimi nechce mít nic společného? To je ale ideální příležitost pro jejich další využití. Možná se budete divit, jaké dobroty se z nich ještě dají připravit!

Co s přezrálými banány

Banány jsou oblíbené ovoce, které si dopřáváme nyní už celoročně. Jsou výživné a vhodné i pro velmi malé děti. S teplejším počastím banány rychleji dozrávají (až přezrávají) a brzy začínají hnědnout. Protože už je nikdo nechce jíst, nastává ideální příležitost na jejich další využití. Pokud jich máme hodně, můžeme je rozmixovat a zamrazit. Později je pak vytáhneme z mrazáku k dalšímu zpracování. A co tedy s přezrálými banány?

Můžeme z nich připravit placičky, skvělé jsou i v bábovce a samozřejmě v hitu posledních let, v banánovém chlebíčku. Dezerty jsou díky banánu krásně šťavnaté, vláčné.

Banánová bábovka

Bábovka se připravuje snad v každé české domácnosti. Jejích variant je nepočítaně. Vyzkoušeli jste už tu banánovou? Je krásně vláčná, sladká po tomto ovoci a nádherně voní. A vůbec nevadí, když do ní dáme přezrálý banán. Bábovka je vynikající i samotná, ale můžeme ji ještě ozdobit šlehačkou, nebo polít čokoládovou, případně citronovou polevou.   

Náš tip: Připravte si lahodnou banánovou bábovku.

Ovoce

Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček nebo také dortík je oblíbený hlavně ve Spojených státech, Británii a Austrálii. V zahraničí mu říkají banana bread a pod tímto názvem ho známe i u nás. Chlebíček je populární pro snadnou přípravu a sladkost, i když v něm nemusí být spousta cukru. Sladkou chuť zaručí banány. Další skvělou vlastností je jeho vláčná struktura.

Náš tip: Připravte si banánový chlebíček podle tohoto videoreceptu:

Banánové placičky

Ať jim říkáme banánové placičky nebo banánové lívance, výsledek je vždy stejný. Jde o lahodnou a voňavou snídani nebo svačinku, kterou můžeme dát i dětem do školy. Na přípravu budete potřebovat: 2 banány, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, ½ lžičky skořice a vanilkový cukr.

Jak na to? Banány dejte do misky, rozmačkejte je vidličkou, přidejte cukr a skořici a zasypejte moukou. Na pánvičku dejte trochu oleje a vkládejte placičky. Opékejte dorůžova z obou stran. Místo mouky můžete použít i jemné vločky a bude tak svačinka ještě zdravější. 

Náš tip: Banánové lívance se dají také připravit bez mouky, třeba s jogurtem, ořechy a ořechovým máslem.  

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více