Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americký vynález: Banánový chlebíček z přezrálého ovoce je hit, který zvládne i začátečník
Zdroj: Unsplash, Celina Albertz

Stejně jako byla za časů našich babiček v módě bábovka jako nejlepší dezert ke kávičce, dnes je v kurzu banánový chlebíček. Narazíte na něj snad v každé moderní kavárně či bistru, kde vám k němu naservírují výběrovou kávu z nějaké vyhlášené pražírny. Proč si ho ale neupéct i doma?

Díky šetrnosti amerických hospodyněk

Banánový chlebíček neboli anglicky banana bread je jedním ze slavných moučníků, které k nám "přicestovaly" z USA. Jestliže použití přezrálých banánů považujete pouze za nouzové řešení, můžeme vás uklidnit, že přesně z těchto důvodů banánový chlebíček vznikl. Vzhledem k tomu, že je banánový chlebíček v současnosti tak oblíbeným moučníkem, je až k neuvěření, že jeho dějiny sahají do třicátých let minulého století. První recept na něj se totiž objevil v roce 1933 v kuchařce Balanced Recipes od společnosti Pillsbury, a cílem byla propagace jedlé sody a kypřicího prášku. Největší popularity ale recept dosáhl až v roce 1950, kdy největší producent a distributor banánů vydal knihu receptů Chiquita Banana's Recipe Book. Banánový chlebíček se ale podle webu Muffinparadise.com pekl dokonce již v roce 1849. V kuchařské knize Complete Confectioner se o něm totiž zmiňuje Eleanor Parkinsonová jako o moučníku typickém pro Západní Indii. Tak se totiž říkalo oblasti antilských ostrovů a bahamského souostroví, kterou objevil Kryštof Kolumbus a považoval ji za Indii. Podle popisu Eleanor Parkinsonové se ale od toho současného hodně odlišoval: „Když se připravují na cestu, vezmou zralé plody a protlačí je sítem; pak z hmoty vytvoří bochníky, které se suší na slunci nebo pečou na žhavém popelu, přičemž se předtím zabalí do listů.“ Přesto je ale tento dezert považován za předchůdce dnešního banana bread. Kromě historky s kypřicím práškem se ke vzniku banánového chlebíčku váže ještě jeden příběh, který právě souvisí s přezrálými banány. Podle ní prý banánový chlebíček vynalezly šetrné americké hospodyňky, kterým během hospodářské krize bylo líto vyhazovat hnědé banány a přemýšlely, jak je využít. A banánový chlebíček byl na světě.

Nejlepší je s arašídovým máslem

Slavný americký banánový moučník má spoustu podob a variant. Společné jim jsou rozmačkané banány a příjemná vláčnost. Díky banánům není suchý ani dusivý. Kromě pšeničné mouky se do něj může dát i špaldová, celozrnná či do bezlepkové verze třeba rýžová. I ve výběru tuku máte volnou ruku. Možný je běžný rostlinný olej, máslo i kokosový olej, který jej obohatí o další zajímavou příchuť. Té dosáhnete i tehdy, když část tuku nahradíte arašídovým, případně jiným ořechovým máslem. Jednou z mnoha předností banánového chlebíčku je, že do něj nemusíte vůbec přidávat cukr. Když do něj použijete opravdu hodně zralé banány, bude sladký až až. Pokud byste ale na nějakém sladidle trvali, protože moučník přece nemůže být bez cukru, můžete zvolit i nějaká alternativní, třeba med, javorový či datlový sirup nebo sušenou třtinovou šťávu panelu, které se do banánového chlebíčku výborně hodí a ještě vylepší jeho chuť. Těsto můžete ještě odlehčit přidáním jogurtu nebo kefíru či jiného kysaného mléka, díky nimž je ještě vláčnější. Mnohem lepší chuť pak dodá banánovému chlebíčku koření. Rozhodně do něj patří skořice, ale můžete experimentovat i se zázvorem, vanilkou, muškátovým oříškem nebo rovnou perníkovým kořením. Do těsta můžete navíc vmíchat rozinky, nasekané oříšky, kousky čokolády, čerstvé maliny či borůvky nebo i pomeranč. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Až vám tedy doma opět zbydou banány, můžete se pokaždé pochlubit novým originálním moučníkem. A víte, jak ho ještě vylepšit, když jde o ten chlebíček? Nakrájejte ho na plátky, opečte v toustovači nebo na pánvi a potřete arašídovým máslem. Prostě ideální nápad na snídani...

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více