Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Zdroj: Freepik, jcomp

Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií odsunutá letní olympiáda a už tu máme zase zimní, tu již ve správním termínu. Jako každý ročník se náš národ těší na hokejové zápasy. Zpestřete si chvíle u televizních přenosů dokonalými pochutinami pro správné chlapy i hokejové fanynky.

Aby se dobře fandilo

Sledování hokejového zápasu si chce každý pořádný fanda užít, i když je to jen u televize. Odbíhat na oběd či večeři je jen ztráta času, je tedy třeba si nachystat pořádné občerstvení, aby vám u náročného fandění nevyhládlo a víc jste se mohli radovat z výhry. Nebo se vám lépe snášel smutek z případné prohry. Odbývat se tyčinkami nebo chipsy by ale byla škoda. Nachystejte si proto k hokeji báječné chuťovky vhodné k pivu, cole i k dalším drinkům.

Kuřecí křidélka

Při zmínce o dokonalém jídle k hokejovému fandění u televize s pivem v ruce, si každý představí pikantní kuřecí křídla. Nemusí to být nutně ta smažená z KFC, připravte si raději nějaká netradiční domácí. Co třeba pikantní nasládlá křidýlka na korejský způsob? Nachystejte si: 1 kg kuřecích křídel, sůl, mletý černý pepř, 3 drcené stroužky česneku, 3 lžíce červené chilli pasty, 1/2 lžičky mletého chilli, 2 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce cukru, 2 lžíce vody,1 lžičku sezamového oleje, bílý sezam na ozdobu. Jak postupovat? Předehřejte troubu na 230 °C. Plech na pečení vyložte papírem. Ve velké míse osolte a opepřete křídla. Přeneste křídla kůží nahoru na plech a pečte je asi 40 až 45 minut, dokud nejsou propečená a křupavá. Do malé pánve dejte zbývající přísady kromě bílého sezamu. Vše zahřívejte na mírném ohni a metličkou dobře promíchejte, dokud omáčka trochu nezhoustne. Pečená kuřecí křídla omáčkou přelijte a dobře je v ní obalte. Posypejte sezamem.

Zapečené nachos

Kukuřičné lupínky nachos jsou báječné na chroupání místo chipsů. Většinou se podávají s avokádovým dipem guacamole nebo s omáčkou z cheddaru. Vydatnější pokrm ovšem získáte, když je zapečete s mletým masem, fazolemi a pálivými papričkami jalapeños. Na tuto specialitu s mexickým šmrncem je třeba nejprve připravit maso. V hrnci nebo hluboké pánvi nejprve rozehřejte dvě lžíce oleje a opečte na něm jednu cibuli nasekanou nadrobno. Přidejte 1 drcený stroužek česneku a 500 g hovězího mletého masa a opečte je dohněda. Vmíchejte 400 g rajčat v plechovce, 1 plechovku černých fazolí, 2 lžíce rajčatového protlaku a 1 lžíci nakrájených papriček jalapeňo. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a vyložte plech pečicím papírem. Pak na něj rozprostřete 200 g kukuřičných lupínků, na ně navršte směs masa a fazolí a posypejte ji sýrem. Pečte 10 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Nachos podávejte s avokádovým dipem, zakysanou smetanou a posypejte je nasekaným koriandrem.

Hot dogy s hořčičnou cibulí

Chybí vám atmosféra na hokejovém stadionu? Tak si ji aspoň trochu přibližte a udělejte si doma pravé americké hot dogy jako ze stánku, jen ještě vylepšené o pivní cibulku. Budete potřebovat 340 ml světlého piva, 125 ml žluté hořčice French's Classic, 30 ml tekutého medu, 2 lžíce másla, 2 šálky žluté cibule nakrájené na plátky o tloušťce 1 cm, 8 hovězích párků, 8 rohlíků na hot dogy. Nejprve smíchejte pivo, hořčici a med. Na velké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte plátky cibule a smažte ji 2 až 3 minuty. Přidejte párky, vše zalijte pivní směsí, promíchejte a 10 minut poduste. Párky vyjměte z pánve a opečte je na grilu nebo v troubě pod grilem. Průběžně je polévejte pivní směsí. Mezitím rohlíky podélně rozřízněte a opečte je řeznou stranou dolů. Párky vložte do rohlíků, obložte pivní cibulí a případně ještě přidejte hořčici na dochucení.

Grilované hovězí špízy na pivu

Jak jste asi viděli v mnoha filmech, v Americe bývá zvykem při sledování nějakého sportovního utkání grilovat. Pokud máte doma kontaktní gril, máte vyhráno, ta chvilka u grilu venku se dá přežít i teď v zimě. Aby se vám pak maso dobře jedlo i u televize, napíchněte je na špejli a vytvořte si třeba malé chilli špízky pečené na pivu. Připravte si 670 g steaků z nízkého roštěnce silných asi 2 cm, 2 lžíce mletého chilli, 2 polévkové lžíce mletých hořčičných semínek, 2 lžičky česnekové soli, 2 lžíce hnědého cukru, 250 ml piva, 175 ml jemného jablečného pyré. Ze steaků odřízněte tuk. Každý steak nakrájejte příčně na kousky o velikosti 7 x 4 cm. Vložte je do krabice s víčkem. V misce smíchejte koření, hnědý cukr a pivo. ½ šálku marinády si nechte na namáčení. Steaky přelijte zbylou marinádou a zatřeste s nádobou, aby se v ní dobře obalily. Nechte odležet v lednici asi 30 minut, ale klidně i přes noc. Steak pak vyjměte z marinády. Pak maso napíchejte na kovové nebo dřevěné špejle (ty dřevěné předem namočte do vody, aby při grilování neshořely). Špízky opékejte na grilu asi 3 až 4 minuty z každé strany. Zbylou marinádu smíchejte s jablečným pyré a podávejte k špízům jako dip.

Buffalo květákové kousky

Znáte populární extrémně pikantní americká křidýlka Buffalo wings? Pokud maso nejíte nebo na něj nemáte chuť, zkuste jejich vegetariánskou verzi z květáku. Je tak dobrá, že nadchne i zapřisáhlé „masožravce“. A co budete potřebovat? 125 ml rýžové mouky, 1/4 čajové lžičky soli, 2 lžičky česnekového prášku, 150 ml vody, 1 velký květák, nakrájený na růžičky, 125 ml chilli omáčky (např. Frank's nebo Encona) a 1 lžíce oleje. Předehřejte troubu na 230 °C. Ve velké míse prošlehejte rýžovou mouku, česnekový prášek a sůl. Přidejte vodu a promíchejte do hladka. Kousky květáku namočte do těstíčka, aby se obalily, a poté je v jedné vrstvě rozložte na vymaštěný plech. Pečte 20 minut, v polovině pečení obraťte a pečte, dokud květák není křupavý. Omáčku smíchejte s olejem. Přidejte květák a jemně promíchejte, aby se obalil. Vraťte květák na plech. Pečte ještě 20 minut nebo až je krásně křupavý.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více