Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyvýšený záhon
Zdroj: Pixabay, Planet Fox

Vyvýšené záhony vypadají velmi zajímavě a hodí se nejen do zahrady, ale i na terasu nebo větší balkon. Jejich budování není náročné a pěstování v nich je pohodlné. Je ale dobré vědět, jak na to, abychom nenasekali zbytečné chyby.

Co to znamená, když se řekne vyvýšený záhon

Vyvýšený záhon vypadá na první pohled jako menší kontejner a na rozdíl od skleníku či pařeniště nemá dno ani vrchní zakrytí. Vytvořit ho lze z různých materiálů, jako je dřevo, beton nebo palety. Následně jej stačí naplnit zeminou a osadit.

Ve vyvýšeném záhonu se dá pěstovat téměř všechno. Kromě zelených bylinek a barevných květin je vhodný i na zeleninu nebo jahody.

Důvody, proč mít vyvýšený záhon

Výhod vyvýšených záhonů je nespočetné množství, nejvýznamnější je výrazné snížení plevelu, kterého je v klasické zahradě často hodně. To samé platí i o škůdcích, jako jsou například slimáci nebo hlemýždi.

Díky své konstrukci a samotnému principu vyvýšené záhony umožňují plnohodnotné pěstování také na větším balkonu nebo terase. Velmi oblíbené jsou i na takzvaných komunitních zahradách uprostřed městské zástavby.

Záhon je vynikajícím řešením i v situacích, kdy nemáme k dispozici příliš úrodnou a kvalitní půdu. Do boxu si můžeme přinést potřebnou zeminu a vytvořit tak podmínky na pěstování kdekoliv a čehokoliv.

Výhodou je i výška, jelikož obvykle dosahují až do pasu. Při zalévání, kopání nebo sázení se nemusíme tolik ohýbat a záda nebolí.

Rostliny a plodiny vhodné pro pěstování

Ve vyvýšených záhonech lze pěstovat téměř vše, na co si vzpomeneme. Skvěle se v nich daří barevným jedlým květům, ale hlavně jsou určené pro pěstování zeleniny jako je salát, hrách a fazole, kořenová zelenina, ředkvičky nebo okurky, dále cukety nebo bylinky. Jako stvořené jsou pro jahody, zkrátka plodiny, kterým vyhovuje slunné stanoviště a dobře odvodněná a prokypřená půda.

Výhody vyvýšených záhonů

  • Vyvýšené záhony působí esteticky.
  • Při jejich výrobě můžeme recyklovat zbylý stavební materiál.
  • Nezarůstají plevelem.
  • Voda při zalévání neodtéká do okolí.
  • Jsou vhodné i pro ty, kteří nemají mnoho místa.
  • Rám brání vyplavování živin během přívalových dešťů.
  • Půda bývá v záhonech teplejší, takže v nich můžeme sázet i během přízemních mrazů.

Nevýhody vyvýšených záhonů

  • Časem je nutné záhony opravit nebo znovu vyrobit, protože materiál se zničí.
  • V parném létě rychleji vysychají a přehřívají se.
  • Mají někdy problémy se škůdci jako jsou myši nebo hraboši.

Na co myslet při budování vyvýšeného záhonu

Aby byl vyvýšený záhon pěkný a kvalitně zpracovaný, je při jeho výrobě potřeba myslet na základní pravidla:

Správné umístění – větší záhon by měl být přístupný minimálně ze dvou, nejlépe ze tří stran. Proto ho neumisťujeme do rohu. Nedostatečný přístup může komplikovat pěstování.

Příprava terénu – pokud je záhon v zahradě, vyměříme si jeho velikost a odkopeme 30-50 cm vrstvy půdy. Tu si zatím odložíme. Budeme ji později potřebovat. 

Zajištění zeminy – při domácím pěstování je třeba umístit pevné dno a zajistit tak, že zemina nebude vypadávat ven. Záhon v zahradě nepotřebuje dno, stačí jen pletivo.

Vrstvy ve vyvýšeném záhonu

Vyvýšený záhon se skládá z několika vrstev. Každá z nich by měla mít výšku přibližně 25 až 30 cm.

Spodní vrstva – tvoří ji větve, případně sláma pro dobrou cirkulaci vzduchu a odvádění vlhkosti.

Druhá vrstva – na větve nasypeme vrstvu nasekané trávy.

Třetí vrstva – tuto vrstvu tvoří listy. Nejlépe z okrasných nebo ovocných stromů.

Čtvrtá vrstva – na listy nasypeme kompost nebo kvalitní substrát.

Vrchní vrstva – v zahradě použijeme odkopanou vrstvu, která nám zbyla při tvorbě záhonu. Když máme záhon na terase nebo balkonu, koupíme kvalitní substrát.

Typy vyvýšených záhonů

Při tvorbě vyvýšených záhonů si můžeme vybírat z různých typů. Odvíjejí se od toho, jaký materiál využijeme. Nejčastěji se setkáme s dřevěnými prkny, kulatinou nebo proutím. Vyrábí se ale i z desek nebo vyřazených palet.   

Vyvýšený záhon můžeme poskládat i ze zbylých betonových tvárnic anebo ztraceného bednění. Klasické cihly praktické nejsou. Časem zvětrávají a začnou se drolit. Poslední variantou jsou hotové plastové záhony, které pořídíme v hobby marketu.  

Zdroje informací:

OBI.cz: Správné naplnění vyvýšeného záhonu
Mall.cz: Osvědčené tipy, jak založit vyvýšený záhon, aby se v něm rostlinám dařilo

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více