Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak doma uchovat čerstvé bylinky, aby vydržely dlouho svěží? Profíci mají jednoduchý, ale účinný trik s utěrkou
Zdroj: Freepik

Nastává sezona, na kterou se těší každý gurmán – čas čerstvých bylinek. A když je budeme mít neustále po ruce, nebudeme na ně zapomínat a brzy zjistíme, že už si bez té svěží zelené nedovedeme jídlo ani představit.

Vlastní bylinky jsou nejchutnější

Ideální je pochopitelně mít vlastní bylinkový záhonek anebo alespoň truhlík na okenním parapetu, kde si rostlinky pěstujeme. Jenom tehdy máme totiž možnost kdykoli si čerstvé bylinky uštípnout a hned také použít. Čerstvé zkrátka chutnají nejlépe.

Jiná je situace, kdy si přineseme bylinky v květináči z obchodu anebo ještě komplikovanější, a to, když dostaneme svazek nařezaných snítek. V obou případech jsou bylinky určené k téměř okamžité spotřebě. Přece jen ale máme několik možností, jak to udělat, aby zůstaly co nejdéle jako čerstvé a nepřišly o svoji vůni ani chuť.

Bylinky v květináči přesadíme

Z obchodu jsme si přinesli květináčky s bohatým trsem voňavých bylinek. Svádí to, postavit je jen tak na okno. Jenomže, tam nám dlouho nevydrží. Bylinky koupené v květináči jsou totiž určeny především k přímé spotřebě. Pokud je chceme uchovat doma delší dobu, je potřeba udělat pár kroků, které jim prodlouží život.

Po přinesení květináče s bylinkou domů sundáme fóliový obal a pod květináč postavíme podšálek nebo misku a pořádně rostlinku zalijeme vodou. Hned jak to bude možné, dopřejeme bylině větší květináč nebo truhlík s čerstvým substrátem.

Skvělou vychytávkou jsou samozavlažovací květináče. Jejich výhodou je, že nemusíme kontrolovat vlhkost zeminy. Voda se dolévá ve větším množství jen zhruba dvakrát do týdne.

Aby bylinky neovadly, je třeba je co nejdříve volně vložit do vyšší sklenice, do které nalijeme asi tak na dva prsty chladné vody. Vyšší sloupec se nedoporučuje, bylinky by začaly rychle zahnívat. I tak je třeba vodu pravidelně vyměňovat. Sklenici s bylinkami skladujeme ve dveřích chladničky.

Ne každé bylince se ale zavděčíme místem v chladničce, například taková bazalka bude mnohem spokojenější, když ji i se sklenicí s vodou jednoduše postavíme na pracovní desku nebo okenní parapet.

Můžeme také použít jednoduchý trik, který jsme okoukali u profesionálních kuchařů. Stačí, když celý svazek bylinek zabalíme do navlhčené papírové utěrky a uložíme v plastovém boxu s víkem. Takto se nejčastěji skladuje pažitka, tymián nebo rozmarýn. V obojím případě bylinky vydrží nejméně týden jako čerstvé.

Připravené a nasekané listy některých bylinek lze celkem snadno zamrazit. Mimo sezonu potom máme po ruce stále zásobu voňavých bylinek, jejichž chuť si s čerstvě nasekanými nezadá. Existuje několik způsobů, jak v mrazničce uchovat bylinky. Osvědčily se formičky na led, díky kterým získáme jednotlivé porce.

Celkem obvyklým způsobem je mražení ve vodě. Pro mražení ve tvořítku na led čerstvě natrhané bylinky nejprve propereme v chladné vodě, dobře osušíme, obereme a nasekáme nadrobno či je lehce rozmixujeme. Lžičkou je nadávkujeme do jednotlivých oddílů formy, zalijeme vodou tak, aby byly úplně ponořené a dáme zamrazit.

Druhou variantou je mražení spolu s olivovým olejem nebo máslem. Tím, že na bylinky nalijeme tuk, je vlastně „zakonzervujeme“, sníží se hnědnutí a spálení mrazem. Tento způsob se doporučuje třeba u tymiánu, oregana, rozmarýnu nebo šalvěje. Mražené kostičky nasypeme do uzavíratelných sáčků a popíšeme druhem i datem uložení.

Bylinky, které se skvěle hodí ke zmražení jsou například petrželka, celerová nať, kopr, oregano, rozmarýn, šalvěj, estragon, saturejka, nebo mladá cibulová nať. Naopak nevhodná pro mražení je pažitka, majoránka, meduňka, či libeček.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více