Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé krásky na zahradě i na balkoně: Jak pěstovat denivky, bohyšky i lichořeřišnice, které jsou krásnou ozdobou nejen do salátů
Zdroj: Pixabay: Philip Walenga

Možná vás to překvapí, ale i trvalky a letničky, které máme v zahradě na okrasu, se mnohdy dají konzumovat. Není zde řeč o bylinkách, které bývají krásné a aromatické zároveň, ale o rostlinách, které jsou okrasné květem či listem. Kterou „květinu“ si můžeme v klidu uvařit či přidat do studených salátů? Zde je pár takových, které se považují za okrasné a možná je letos poprvé zkusíte i ochutnat.

Jdeme obrat květy

Známé je sbírání a zpracovávání květů pampelišek či sedmikrásek, ovšem to jsou luční květiny. V květinovém rabatu možná máte i jedlé poklady. Především ale sbíráme jen zaručeně známé květiny, protože ne všechny květy jsou jedlé. Pokud trháme květy určené ke konzumaci, zaměříme se jen na mladé, ale plně rozvinuté, vykvetlé bývají už zahořklé.

Květy nejlépe odstřihneme nůžkami, aby nedošlo k poškození rostlin ani květů. Sbíráme vždy čerstvé, které umíme spotřebovat, anebo můžeme pár dní nechat uschované v chladné spíži či lednici. Nejvíce se jedlé květy používají, kromě asijské kuchyně, ve vyhlášené gurmánské kuchyni francouzské a italské.

Asijské krásky - denivky

Oblíbená trvalka především venkovských zahrad je denivka, vyskytuje se v barvě žluté, oranžové až po červenou. Květ je vždy okrasou jen na jeden den, ovšem umí nakvétat postupně více než měsíc. Denivka pochází z Asie a bývala vždy považována za užitkovou rostlinu.

Poupata i květy jsou totiž jedlé a jsou součástí asijské kuchyně. Její květy jsou podobné liliím (ovšem pozor, ta je jedovatá). Např. žlutě kvetoucí denivky chutnají po jasmínu (mezi žlutě kvetoucí kultivar patří např. denivka citronová). Lahůdkou jsou pak především poupata, která lehce napaříme na několik minut a poté přelejeme máslem, příp. obalená v těstíčku a smažená na másle. Do salátu lze použít i mladé listy této rostliny.

Denivka je skvělá na pozadí či do středu trvalkových rabat, jedná se o vyšší trvalku (některé kultivary mívají i kolem 120 cm), a daří se jí na slunných i polostinných stanovištích. Je to trvalka dlouhověká a snadno dělitelná trsy. Aby nakvétala víc, je dobré odstraňovat ovadlé květy. Květy jsou vhodné nejenom v snědku, ale i k řezu a většina krásně voní. Na zimu listy zanikají. 

Bohyška do salátu

Ve vašich stinných koutech zahrady či na severně orientovaných balkonech možná máte tuto krásku, pěstovanou především pro její okrasné listy. Bohyška neboli Hosta je rostlina pocházející z Japonska, kde je také možné čerpat inspiraci na zpracování této trvalky. Čerstvé listy bohyšky se hodí do salátu či polévek a řapíky je možné zpracovávat podobně jako chřest.

Lichořeřišnice - kráska, léčivka i bojovnice

Lichořeřišnice má charakteristické tmavě zelené nebo žíhané, jemně zvlněné listy na dlouhých řapících a kvete žlutě až oranžovo-červeně. Nejčastěji se u nás setkáváme s lichořeřišnicí větší, která se pěstuje jako jednoletá rostlina a kvete od jara až do pozdního podzimu.

Všechny části této rostliny jsou jedlé, mírně kořenité chuti. Lze ji použít jako doplněk do salátů, a to včetně dekorativního květu. Chutí je podobná ředkvičce. Nesnese zimu, ven tedy vyséváme až v květnu. Existuje buď pnoucí kultivar, který vám udělá službu při stínění či ozelenění plotu a zakrytí volných míst, anebo nízký kultivar vhodný do truhlíků.  

Lichořeřišnice má vedle své krásy další přednost a tím je umění boje se škůdci. Lichořeřišnici využijeme na boj s mšicemi, housenkami i slimáky, ideální je tedy pár rostlinek vysadit do lemu zeleninového záhonu. Ovocné stromy ochrání proti vlnatkám. Lichořeřišnice odpuzuje hlísty a na záhoně působí jako mulč a zabraňuje taky zaplevelení.

Květy na ozdobu i do koláče

Květy se perfektně hodí k dozdobení cukrářských výrobků. Nemusíte se bát použít okvětní lístky růže, hvozdíku (karafiátu), chrpy polní, čekanky, třapatky, měsíčku či topolovky. Květy levandule se dají použít třeba při pečení sušenek. Velmi chuťově zajímavé jsou i květy begonie, které jsou nakyslé a připomínají rebarboru a stejně tak se dají zpracovat. Velkou pochoutkou italské kuchyně jsou pak květy cuket.

Zdroje informací:
Floranazahrade.cz: Jedlé květy
Kniha Trvalky, V. Vaněk, J. Vaňková
ireceptar.cz: 
Ochutnejte denivky: Jedlé a chutné jsou květy i hlízy oblíbených trvalek
Zahradnictvikrulichovi.cz: Hemerocallis - denivky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více