Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kompostování: Jak i v paneláku vytvořit pomocí vermikompostéru "žížalí čaj", parádní hnojivo pro květiny i zeleninu
Zdroj: Freepik

Naučili jsme se třídit plasty, papír a obaly od nápojů. Ale co takhle slupky od ovoce a zeleniny a jiné zbytky z kuchyně? Z takového odpadu může být velmi cenný základ pro úspěšné pěstování zeleniny v nádobách, třeba na balkoně. Poradíme, jak si vyrobit vlastní kvalitní kompost.

Bioodpadky, kam s nimi

Nejsnazší cesta k třídění bioodpadů, pokud nemáte k dispozici zahradu, kde by mohl být klasický kompost, je v podobě hnědých biokontejnerů. Odpad putuje do kompostáren či do bioplynových stanic. Ne všechny obce umí tuto službu zdarma a často je zde účtován nesmyslně vysoký poplatek.

Další možností jsou prostory komunitních zahrad, které vznikají v prostředí našich sídlišť a kde můžete umístit váš biomateriál do kompostu. Pokud se rozhodnete využít takovéto možnosti na třídění, tak domů potřebujete jen nějaké vhodné nádoby, kde byste materiál schraňovali.

Záleží samozřejmě na vás a jak často budete moci bioodpadky vynášet. Pro tyto účely jsou na trhu nejrůznější koše a uzavíratelné nádoby vybavené filtry tak, aby stojící na kuchyňské lince nelákal odpad zbytečně hmyz a nezapáchal. Bioodpad pak není třeba vynášet každý den, ale vydrží vám na lince klidně dva tři dny.  

Odkud máš hlínu? Z obýváku

Pokud máte nějakou tu květinu, či pěstujete rostliny na balkoně, určitě využijete vlastní hnojivo. Můžete zkusit kompostovat přímo u vás doma, jsou k tomu dvě základní cesty. Záleží na vás, co vám bude víc sympatické. Pustit se můžete buď do vermikompostování, kde se o proces postarají speciální žížaly, nebo pořídit Bokashi kompostér se směsí mikroorganismů, které pracují na rozkladu materiálu.

V prvním případě si pořizujete domů zvířátka a v druhém musíte dokupovat směsi a výsledný materiál nebude mít ještě podobu klasického kompostu. Zakoupit si můžete vermikompostéry a bokashi kompostéry v nejrůznějším designu, náklady na pořízení nového vyjdou v řádu nižších tisíců, anebo improvizovat a vyrobit si dle návodu z internetu vlastní (využít se dají plastové nádoby jako kbelík či koš na odpad, boxy na hračky apod.). Záleží tedy, kolik chcete do kompostování zainvestovat.

Jak na žížalí čaj

Pokud jste rozhodnutí zkusit kompostovat doma či na balkoně pomocí žížal a máte vermikompostér, tak směle do toho. A jak začít? Je nutné si obstarat žížaly, speciální druh kalifornských žížal, které budou šťastné při teplotách 5 – 25 stupňů. Pokud vermikompostér umístíte na balkoně, nevystavujte jej přímému slunci a na zimu musíte zajistit izolaci, příp. přemístění na jiné stanoviště. 

Pro snadnější začátky se dají zakoupit už vermikompostéry založené. Žížaly můžete sehnat také u příznivců vermikompostování ve vašem okolí, příp. je můžete zkusit objednat u prodejce vermikompostérů. Jedná se o speciální druh kalifornských žížal, které milují požírání biomateriálu. Pozor, žížaly potřebují čas, aby se zabydlely a začaly rozmnožovat, takže zkraje nejsou tolik výkonné.

Nejprve jim musíme na podstavci s výpustným ventilem připravit "podestýlku" z trávy, listí, roztrhaného a namočeného papíru či hoblin. Poté přidáme první krmení - vrstvu zbytků pokrájených na menší kousky (ideálně kolem 5cm).

Vermikompost se v žádném případě "nepřehazuje", jak to bývá u zahradního zvykem, žížalám dávejte bioodpad vždy navrch a kompost prohrábněte, až budou zabydlené a bude-li vypadat moc mokře. 

V dobře fungujícím vermikompostéru se přebytečná vlhkost odvádí do zásobníku na dně. Zde pak máte možnost odebírat tzv. žížalí čaj, který využijete jako tekuté hnojivo na vaše rostliny. Zkompostování jedné nádoby trvá přibližně tři měsíce, pak bude nutné založit další patro, kam se žížaly postupně přestěhují. 

Co do vermikompostéru nepatří

Skoro každého napadne otázka, zda takovýto kompostér plný bioodpadu nesmrdí. A skutečně ne, vermikompostér může být klidně součástí vaší kuchyně. Pokud se přeci jen zápach objeví, stala se někde chyba.

Často jde o velké množství materiálu, které žížaly nestíhají zpracovat, na vině také může být vysoká vlhkost či nevhodný odpad (nedáváme zbytky masa a mléčných výrobků a tuky), žížaly také nemají rády aromatické potraviny jako cibule, česnek či citrusy. Další příčinou zápachu může být nedostatek vzduchu (nedostatečné množství děr ve víku) či uhynulé žížaly ve sběrné nádobě. 

 

Zdroje informací:
Zelenadomacnost.com: Kompostování do každé domácnosti 
samosebou.cz: PRVNÍ MĚSÍCE S VERMIKOMPOSTÉREM – NA CO SI DÁT POZOR?

mapko.cz
kokoza.cz: Jak zabydlujeme vermikompostéry
kompostuj.cz: Jak na to

 

Recepty k tomuto článku