Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Zdroj: Freepik, freepik

Horké letní dny si žádají pořádně ledové osvěžení. Kromě zmrzliny to mohou být třeba i různé ledové dřeně a tříště, které se prodávají na poutích a zbožňují je snad všechny děti. Mají jen jednu nevýhodu, obvykle jsou plné barviv, dochucovadel a cukru. Poměrně snadno si je ale vyrobíte doma, a mnohem kvalitnější! 

Zdravější a lehčí zmrzlina

Granizados patří do skupiny ochucených ledových nápojů nebo dezertů, na něž nás přepadá chuť ve dnech, kdy se teploty vyšplhají výš, než je nám libo, a obyčejná zmrzlina nám na ochlazení nestačí. Tyto dobroty složené převážně z krystalků ledu jsou navíc mnohem víc osvěžující a ledové jsou tak, že by potěšily snad i ledního medvěda. Kromě toho jsou i méně kalorické než klasické zmrzliny, neboť se skládají převážně z vody (pokud tedy do nich nedáte přehnané množství cukru). 

Ledová tříšť ze Španělska nebo Itálie

Názvem granizados se označují barevné ledové nápoje mnoha příchutí populární ve Španělsku a dalších španělsky mluvících zemích. Opravdu blízko mají k italské granitě, která vypadá podobně, jen způsob výroby bývá trochu jiný. Granizados se vyrábí ze zmraženého džusu, sirupu nebo nápoje. Je vytvořen tak, že se tekutina míchá a zamrazuje, obvykle ve speciálním stroji na granizados. Výsledkem je osvěžující a křupavý nápoj podobný ledu, který se podává s lžící. 

Granita je tradiční italský ledový nápoj, který se připravuje smícháním vody, cukru a příchutě (často se používá káva). Směs se nalije do mělké nádoby a přendá se do mrazáku. Během procesu zmrazování se nápoj pravidelně promíchává, aby vznikly křupavé ledové krystalky. Granita má lehčí a méně hustou konzistenci než granizados a často se podává s lžící nebo v kelímku. Mnohdy ale i způsob přípravy bývá stejný v případě obou pochoutek. 

Barevné sněhové koule

Tyto dva v Evropě populární nápoje se často zaměňují ještě s jednou mrazivou pochoutkou, která je pro změnu hitem v USA a říká se jí shaved ice nebo snow cones či snowballs. Jde vlastně o jakýsi „oholený“ led – nastrouhaný nebo podrcený led najemno tak, že připomíná čerstvě napadaný sníh, nebo na hrubší křupavé krystalky, který se ochucuje až posléze.

Sněhová hmota se pak obvykle tvaruje do podoby sněhových koulí, jež se podávají v papírovém kornoutu nebo kelímku a zalévají se cukrovým sirupem mnoha barev a příchutí. To je případ hlavně snow cones – a právě to je odlišuje od granizados nebo granity, v jejichž případě se většinou rovnou mrazí již ochucený nápoj.

Jak na domácí jahodovou tříšť?

Granizados se připravují v různých příchutích, a to od těch klasických  ovocných přes příchutě různých slavných nápojů a drinků, jakými jsou Cola, mojito, piña colada či likér menta, až po chuť kávy. Obvyklý postup je připravit ochucený nápoj (většinou jen za pomoci sirupu) a ten pak mrazit do podoby tříště. Chcete-li se ale vychutnat zdravější ledovou pochutinu, můžete pro její přípravu použít rovnou ovoce. Získáte pak lahodný nápoj plný vitaminů. Vynikající jsou třeba jahody či lesní plody, toužíte-li po exotičtější příchuti, můžete tříšť udělat třeba mangovou. A jak na to? 

Na jahodovou granizados budete potřebovat: 250 g jahod, 80 g cukru, 250 ml vody, 1 citron, 1 hřebíček a ¼ lžičky skořice. 

  1. Do hrnce dejte vodu s cukrem a míchejte, dokud vše nepřivedete k varu. Když začne voda vřít a cukr se rozpustí, přidejte hřebíček a skořici a pokračujte v míchání na mírném ohni po dobu 5 minut. Poté vzniklý cukrový sirup odstavte, přidejte citronovou šťávu, nechte zcela vychladnout a vyjměte ze směsi hřebíček. 
  2. Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte. Pak je vložte do mixéru, přidejte cukrový sirup a vše společně dobře rozmixujte. Směs nalijte do nádoby vhodné do mrazáku, přikryjte ji a dejte na 5 hodin mrazit. Každou hodinu směs promíchejte, aby nezmrzla a neztuhla úplně. 
  3. Další možností je nechat směs zmrznout (například přes noc), pak ji půl hodiny před podáváním vyndat z mrazáku, nechat asi půl hodiny rozpouštět a pak rozmačkat vidličkou, aby vznikla kaše, nebo rozmixovat mixérem rovněž na kaši. 
  4. Dalším rychlým a snadným způsobem přípravy granizados je přidat do ovocného pyré smíchaného se sirupem dostatečné množství ledu a vše rozmixovat v dostatečně výkonném mixéru, dokud nezískáte granulovanou ledovou směs.

Náš tip: Máte-li raději krémovější zmrzliny, připravte si třeba jahodovou s tvarohem podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více