Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší kynuté jahodové knedlíky: Připravené na páře jsou nadýchané a chutnají skvěle, s tvarohem si je zamiluje každý
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Jahodové knedlíky patří mezi nejoblíbenější letní jídla. Které jsou ty nejlepší? Vynikající jsou kynuté jahodové knedlíky, které vůbec nejsou tak složité, jak se může zdát na první pohled.

Jak udělat jahodové knedlíky

Jahody právě dozrávají a jsou poměrně snadno dostupné. Vynikající jsou čerstvé, ale můžeme si z nich připravit i různá jídla. Kromě dezertů, salátů a zmrzlin si můžeme připravit i jahodové knedlíky. Vynikající jsou sypané tvarohem a polité máslem.

Na začátku je ale třeba si vybrat, kterou verzi ovocných knedlíků budete připravovat. Může se jednat o tvarohové, kynuté, nebo o odpalované knedlíky. 

Co je potřeba na kynuté jahodové knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky, kterým se říká i blbouni, často považujeme za ty nejlepší. Většinou se nám do nich nechce, protože vypadají komplikovaně. Ve skutečnosti potřebujete především čas na vzejití kvásku a kynutí těsta.

Kromě voňavých pevnějších jahod je potřeba hrubá mouka, mléko, máslo, vejce, cukr, špetka soli a trocha droždí. Nejdříve připravujeme klasický kvásek z droždí, jak jsme zvyklí. 

Jak uvařit kynuté knedlíky

Vaření kynutých knedlíků je možné ve vroucí vodě nebo v páře. Když je budeme připravovat ve vroucí vodě, je třeba, aby byla osolená. Nejdříve je vaříme za mírného varu přikryté z jedné strany, pak je odkryjeme, obrátíme je a dovaříme z druhé strany. Po dovaření vytáhneme knedlíky děrovanou naběračkou na talíř a hned je propíchneme na několika místech vidličkou nebo špejlí, aby z nich mohla unikat pára. Aby se neslepovaly, omastíme je.

Druhou variantou je vaření v páře. Knedlíky dáváme na pařák do hrnce s vodou. Můžeme je potřít olejem, aby se navzájem neslepily. Knedlík vaříme v páře zhruba 6-8 minut. Pak knedlíky vyndáme. Díky vaření v páře budou mít hezčí strukturu a hladký povrch.

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak na kynuté jahodové knedlíky

Na 12-15 kynutých knedlíků budete potřebovat: 10 g čerstvého droždí, 0,5 hrnku mléka (dle potřeby), 2 lžíce krupicového cukru, 300 g hrubé mouky, 2 lžíce másla, 1 žloutek a 1 špetku soli. Dále potřebujete očištěné a suché jahody, nastrouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a máslo.

Jak na to? Droždí rozdrobte do vyšší misky, zasypte ho cukrem. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, a část vlažného mléka nalijte na droždí. Přikryjte a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Do mísy nalijte zbytek vlažného mléka. Rozklepněte vajíčko, žloutek přidejte k mléku, bílek nechte na jiné využití. Promíchejte a přidejte mouku se špetkou solí, vlijte vlahé máslo a nakonec i kvásek. Vypracujte těsto, které by mělo být mírně řidší (s ohledem na hrubou mouku), a nechte ho přikryté v teple vykynout. Stačí zhruba 20-30 minut.

Po vykynutí vyválejte z těsta váleček a ukrajujte kousky. Kousky roztáhněte, vložte  doprostřed jahodu a stáhněte okolní těsto do uzlíčku. Jemně vyválejte do koule. Pro vaření je třeba, aby vrstva těsta byla nejlépe ze všech stran rovnoměrná.

Dejte knedlíky na talíř a nechte znovu vykynout asi čtvrt hodiny. Připravte si hrnec s vroucí vodou na dně, vložte tam pařáček a knedlíky na něj přemístěte. Vařte zhruba 6-8 minut podle velikosti knedlíků. Nakonec je vyndejte a propíchejte vidličkou, aby mohla uniknout pára. Potřete rozehřátým máslem,

Servírujte na talíři třeba posypané strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Náš tip: Připravte si nejlepší kynuté jahodové knedlíky podle tohoto videoreceptu:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více