Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak grilovat makrelu? Správně ji nařízněte, naložte na chvíli do bylinkové marinády a grilujte nejprve kůží dolů
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Makrela patří k nejznámějším a nejčastěji konzumovaným rybám u nás i ve světě. Kromě pečení, smažení a dušení je vhodná také na grilování. Jak ji co nejlépe upravit a jakým kořením ji ochutit?

Proč je makrela vhodná na grilování

Makrela je poměrně cenově dostupná. 1 kg ryby je možné pořídit v obchodě asi za 240 Kč. Makrela má načervenalé maso a je tučná. Právě tuk snižuje pravděpodobnost, že při grilování tuto mořskou rybu vysušíme.

Na přípravu je ideální chlazená makrela. U zmrazené se někdy po rozmrazení může stát, že ryba bude rozmáčená. 

Jak připravit makrelu na grilování

Makrelu nařízneme pouze tak, aby se dala rozevřít. Je třeba dát pozor na to, abychom rybu neprořízli až na druhou stranu, to by se mohla rozpadnout. Makrelu je lepší na chvíli naložit. Stačí jen půlhodina, což je doba, během které si necháme rozehřát gril a můžeme připravit i další věci na grilování a stolování.

Jak naložit makrely na grilování?

Je vhodnější makrelu před grilováním naložit, ale solit až těsně před tepelnou úpravou. Jinak by zbytečně pouštěla vodu. I u makrely můžeme využít koření. Obzvlášť vhodný je pepř, sladká paprika, z bylinek rozmarýn, oregano a rybu dobře dochutí i česnek.  

Jaké jsou způsoby grilování makrely

Makrelu je možné grilovat na roštu. Ten musí být před grilováním důkladně vyčištěný, aby se ryba nepřichytávala a nerozpadala. Rošt je také třeba potřít olejem, tím omezíme její připékání.

Makrela se dá připravit i v takzvaném grilovacím koši na ryby. Jde o speciální uzavíratelnou mřížku na ryby. Hodí se obzvláště tehdy, když se bojíme obracet rybu, aby se nerozpadla. Nařízlou rybu totiž vložíme do mřížky, uzavřeme a pak už můžeme manipulovat s celou mřížkou.

Další z variant je i makrela připravená v alobalu, případně na hliníkovém tácku na gril. Tam se ale dusí ve vlastní šťávě. Sice nemusíme mít strach z přichycení ryby na rošt, ale chuť je mírně jiná.

Na co si dát pozor při grilování makrely

Grilování makrely není nic složitého. Nejkomplikovanější je rozříznout rybu v oblasti břicha.  

Nejprve grilujeme rybu položenou na straně s kůží. S obracením ryb nespěcháme, necháme maso zatáhnout a kůži opéct, až poté obracíme, jinak by se přichytila k roštu. Doba grilování vždy závisí na velikosti ryby. 

Grilování

Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…

Jak připravit grilovanou makrelu

Na grilování makrely si přichystejte: 1 chlazenou makrelu, olivový olej, česnek, čerstvý rozmarýn, pepř a sůl. 

Jak na to? Makrelu rozřízněte na břiše. Maso nesmíte doříznout až ke kůži, jinak by se makrela mohla rozpadnout. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Také lístky rozmarýnu nakrájejte nadrobno. Přilijte olivový olej připravte marinádu.

Marinádu naneste na maso makrely a vložte do misky, kterou pevně uzavřete. Misku dejte do lednice a nechte marinovat. Bude stačit půl hodiny až dvě hodiny.

Rozpalte gril na střední žár, rybu můžete podle potřeby osolit a dejte ji na gril. Makrely grilujte otevřené nejdřív kůží dolů. Počkejte, než se vytvoří hezká krustička, pak rybu otočte a grilujte dalších zhruba 5-10 minut.

Pokud byste rádi vyzkoušeli něco jiného, připravte si pomerančovou makrelu

Náš tip: Připravte si grilovanou makrelu podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více