Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?
Zdroj: Pixabay, Dana Tentis, Pixabay License

Ne každý má ryby na talíři rád; ať už je to pro jejich specifickou vůni, nebo množství kostí, které je potřeba při jídle z jejich masa vybírat. Nezpochybnitelnou pravdou ale je, že ryby nám přinášejí do jídelníčku spoustu důležitých živin, které pozitivním způsobem ovlivňují zdraví...

Rybí benefity

Za dobu, kdy se ryby dostaly do hledáčku vědců, prošly řadou různých výzkumů a vždy se stejným závěrem; jsou zkrátka zdravé a měli bychom jich týdně zkonzumovat alespoň jednu až dvě porce. Jde o to, že je v nich ukrytý tuk. A právě ten rybí je obrovským zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pro lidský organismus významně pozitivní přínos. Nejenom, že snižují riziko srdečně cévních chorob, ale podporují zdravý vývoj mozku, proto se doporučují i těhotným ženám, a současně snižují riziko mozkové mrtvice.

Ryby obsahují provitamín A, který je důležitý například pro zdraví očí. Nechybí v nich ani v poslední době tolik probíraný vitamín D, který nejenom, že podporuje imunitu a správnou funkci kardiovaskulárního systému, ale je také důležitým bojovníkem proti stresu. Ve stogramové porci ryby dostanete do těla až 22 gramů bílkovin. Doporučená denní dávky bílkovin se odvíjí od vaší tělesné konstituce; doporučuje se dopřávat si asi 1 gram proteinu na 1 kilogram tělesné váhy. Většina ryb obsahuje i vitamín B12, který podporuje nervový systém a asi netřeba připomínat jód, jenž je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy.

Mořské, či sladkovodní?

Tuto otázku řeší řada lidí, protože například mořské ryby jako losos, sleď, makrela nebo tuňák obsahují spoustu zmíněných mastných kyselin a jódu. Na druhou stranu v sobě nesou i alergeny, kvůli kterým řada lidí ryby nejí. Sladkovodní ryby u nás zastupuje hlavně kapr, rozhodně ale stojí za to vyzkoušet i pstruha, candáta nebo úhoře.

Jak správně nakupovat rybu?

Ideální je kupovat rybu čerstvou. Pokud se vám podaří najít takového prodejce, ideálně zapátrejte na internetu, určitě jeho nabídku využijte. Každopádně čerstvé ryby nakupujeme hlavně očima a nosem. Už na pohled by mělo být jasné, že je ryba čerstvá, poznáte to podle jasných očí a pěkně barevného masa. Pokud ryba působí mdle a navíc nelibě voní, jděte od ní.

Ryba je doma

Jestliže si na to sami netroufáte, nechte si čerstvou rybu ještě v obchodě zabít a případně vykuchat. Měli byste ji zpracovat ihned po přinesení domů. Pokud vám nějaké porce zbydou, určitě je nenechávejte v lednici, ale vložte je do sáčku a nechte zamrazit. V současné době jsou k dostání i kvalitní mražené ryby. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, velmi pečlivě zkontrolujte datum výroby – přesněji řečeno zmrazení. Až budete ryby před kuchyňskou úpravou rozmrazovat, nechte je povolit v lednici. Rozhodně zapomeňte na drastické rozmrazování jako je polévání horkou vodou, rozehřívání v mikrovlnce a podobně. Takové postupy totiž negativně ovlivňují výslednou chuť masa.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více