Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karel Gott byl gurmán: Sám připravoval tatarák ochucený koňakem, za dobrou „čínou“ jezdil za Prahu a miloval vídeňský řízek s jemnou kaší
Zdroj: Wikimedia Commons/ David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 4.0, Toprecepty.cz, cathleen/koláž: Toprecepty.cz

14. července 1939, tedy před 84 lety se narodil Karel Gott. Legendární zpěvák si uměl užívat života všemi smysly. A k tomu patřilo i dobré jídlo a pití. Víte, na čem si geniální umělec pochutnával?

Kvalita na prvním místě

Mistr si potrpěl především na kvalitní jídlo. A nemuselo jít ani o luxusní pokrmy, rád si pochutnal i na dobře připravené české kuchyni. Když měl čas, uměl se otáčet i v kuchyni a hostit přátele. Proslulý byl jeho tatarák ochucený lžící koňaku.

Karel Gott navíc o jídle rád se zaujetím vyprávěl, protože měl také možnost navštívit restaurace téměř po celém světě a ochutnat různá jídla.

Na dobrou „čínu“ cestoval za kuchařem

K jeho favoritům patřila asijská kuchyně. V bývalé čínské restauraci ve Vodičkově ulici číslo 19 byl doslova štamgastem. Přestože pokaždé pečlivě prohlížel jídelní lístek, nakonec stejně zvítězilo buď kungpao nebo švei-ču-žou.

Restaurace začátkem 90. let zanikla (později byl zbourán i dům, ve kterém sídlila). Když pak dostal zpěvák chuť na čínu, jezdil na ni do Hostivice, kde si bývalý šéfkuchař z Vodičkovy ulici otevřel novou čínskou restauraci.

Pochutnal si i na vegetariánském jídle

Gurmán s vytříbenými chutěmi kromě čínských jídel miloval i ta indická. Pochvaloval si některé indické restaurace na Mallorce a v Malajsii.

A pokud šel poobědvat nebo povečeřet s přáteli, kteří nejedí maso, rozhodně zavítal do některé ze svých oblíbených indických restaurací v Praze. Podle jeho slov jsou indické vegetariánské pokrmy tak originální a chuťově vyzrálé, že maso vlastně vůbec nechybí.

Mořské plody a svíčková

Karel Gott si také rád dopřál dobré ryby a mořské plody. Do pražské italské restaurace chodil na polévku s chobotnicí nebo na špagety frutti di mare.

Česká jídla ovšem zpěvák nezavrhoval. Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem patřila mezi jeho favority. A jako správný Čech miloval řízek. Vítězil u něj ale ten vídeňský z telecího masa, smažený na přepuštěném másle a servírovaný se smetanovou bramborovou kaší. Připravte si jej na Mistrovu počest!

Vídeňský řízek s bramborovou kaší

Pokud si chcete pochutnat jako Karel Gott, na telecí řízek s bramborovou kaší budete potřebovat:

na řízky

  • 800 g telecího masa z kýty (vrchní šál nebo kýta)
  • sůl a pepř podle chuti
  • cca 4 lžíce hladké mouky na obalení
  • 4 vejce
  • cca 8 lžic strouhanky na obalení
  • přepuštěné máslo

na kaši

  • 1 kg brambor typu, varný typ C
  • 200 ml smetany 12 %

na podávání

  • plátky citronu
  • 100 g másla
  1. Z masa ukrojte čtyři plátky a vyklepejte je dotenka, na okrajích nařízněte blanky, aby se při smažení maso nezkroutilo. Maso osolte a opepřete z obou stran, obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Strouhanku k masu trochu přimáčkněte, nebude tak opadávat při smažení.
  2. Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo, pak zmírněte plamen, a řízky osmažte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Položte ho na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  3. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Brambory slijte a rozšťouchejte. Smetanu ohřejte. Do horkých rozšťouchaných brambor pomalu přilévejte smetanu a šlehejte metličkou, dokud nebude hladká a jemná.
  4. K řízku podávejte plátky citronu a bramborovou kaši omaštěnou rozpuštěným máslem.

Pokud máte stejně vytříbené chutě jako Karel Gott, podle našeho videoreceptu si připravte báječný tatarák. A klidně jej, mistrovsky, dochuťte koňakem. 

Zdroje informací: 

idnes.cz: Už jste si vybral, pane Gotte?

prazsky.denik.cz: Čínská restaurace ve Vodičkově: jedli veksláci i celebrity, kuchaře poslal Mao

idnes.cz: Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gottahttp://: https://www.idnes.cz/hobby/domov/karel-gott-narozeniny-oblibena-jidla.A190712_092653_hobby-domov_bma

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více