Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Etiketa je důležitá i na dovolené, říká Ladislav Špaček. Jídlo si neodnášejte z restaurace, nevozte si řízky a dbejte zvyků dané země, radí
Zdroj: Se svolením Ladislava Špačka, freepik/koláž Toprecepty.cz

Dovolená v zahraničí s sebou podle experta na etiketu Ladislava Špačka nese dvojí úskalí. Nejde pouze o to, že si mnohdy musíme zvyknout na odlišné zvyky země, kam jsme vycestovali, ale musíme dbát také na to, jak vystupujeme, a zda neporušujeme některá pravidla slušného chování.

Etiketa platí i na dovolené

„Tradiční představa, že etiketa je synonymum pro smoking a velkou večerní, je hluboký omyl. Etiketu uplatňujeme neustále, doma, na ulici, v obchodě, v kanceláři, tedy i na dovolené,“ připomněl Špaček pro Toprecepty.cz. Uznává, že na mimo domov je „volnější režim“, ale stále nesmíme zapomínat na nejvyšší zákon etikety: ohleduplnost-empatie-takt.

Co smíme doma, v cizině platit nemusí

Jako druhý možný problém bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla vidí kontakt s jinými zvyklostmi a normami etikety při cestování do zahraničí. „Zatímco v Česku nás vpustí do restaurace na večeři v kraťasech a tričku bez límečku, ve většině solidních letovisek v Řecku nebo Itálii by nás odmítli,“ upozorňuje s tím, že i když jsou někde benevolentnější, my sami bychom měli mít dostatek citu pro úroveň restaurace, do které se chystáme.

V hotelových restauracích bychom podle Špačka měli dbát nejen na vhodné oblečení, ale i na kultivované stolování. „Z rautového stolu si bereme jen tolik, kolik sníme, můžeme se klidně vrátit pro další porci – ale pozor, ne s použitým talířem a příborem. Ty necháme na stole, aby je obsluha sklidila, a u rautového pultu si vždy bereme čisté,“ vysvětluje odborník na etiketu. Připomíná také, že z mísy si nabíráme pokrmy překládacím příborem, lžící a vidličkou, ze kterých si vytvoříme jakési kleště. V žádném případě si nenabíráme pokrmy svým příborem, byť je zatím netknutý.

Jídlo konzumujte v restauraci

U stolu pokud možno nesmrkáme, zejména asijské národy to považují za hrubou neslušnost, ale ani u nás to nepůsobí esteticky. Po dojedení příbor skládáme tak, abychom dali obsluze najevo, že může sklidit se stolu, nůž je vpravo ostřím k vidličce, příbor leží střenkami (rukojeťmi) doprava dozadu, jakoby na 16. hodinu,“ připomíná Špaček známé pravidlo. Ze snídaně v hotelu si nic neodnášíme, konzumujeme ji tam, kde se odehrává. Je neslušné odnášet si ze snídaňové restaurace jídlo na celý den,“ dodává.

Svačinku nechte doma

Špaček také varuje před zlozvykem, který mnozí našinci stále mají. „Většina destinací na dovolenou, kromě třeba Dubaje, jsou chudší země, než je ta naše, a lidé, kteří jsou živi z turistického ruchu, si musejí přes sezónu tří čtyř měsíců vydělat na celý rok,“ vysvětluje odborník. „Proto je slušnější využívat pohostinnosti těchto zemí a nebalit si na cestu trvanlivé salámy nebo řízky na svačinky nebo večeře,“ dodává s tím, že dovolená je odpočinkem od každodenního životního rytmu. A například večeře v řeckých tavernách jsou součástí krásných zážitků, které si přivezeme.

Důraz na zvyky dané země

Kromě pravidel, která bychom měli dodržovat v gastronomických zařízeních, upozorňuje Špaček také na další možná porušení etikety. Procházky po hotelech v plavkách jsou trapné a vzbuzují nevoli okolí. Plavky jsou určeny ke koupání v moři nebo bazénu, na chodbě hotelu se nekoupeme, tam bychom měli mít oděv, který se hodí pro vnitřní prostory,“ zdůrazňuje. Připomíná také, že ačkoliv Dubaj, Turecko i Egypt jsou tolerantní země a na hlavních promenádách potkáte i dívky v minisukních, pokud se chystáme na výlet, na venkov nebo do vnitrozemí, lze jen doporučit solidní oblečení, které nebude provokovat místní obyvatele.

Spropitné má svá pravidla

Zvyklosti se podle experta mají dodržovat i při dávání spropitného. „Při opuštění pokoje bychom mohli za dobré služby nechat pokojským spropitné, záleží na nás, kolik to bude. Tyto peníze nenecháváme na stole (stůl je hosta), ale na posteli (tu stele pokojská). Při all inclusive naopak obvykle nedáváme spropitné v restauraci,“ vysvětluje Ladislav Špaček pro Toprecepty.cz.

Pokud se chystáte do zmiňovaného Řecka, určitě si zde objednáte i klasickou pochoutku tzatziky. Zkuste si je však vyrobit i doma, podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více