Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dlouhá životnost potravin za optimální teploty: Praktické rady pro nastavení lednice
Zdroj: Pixabay

Zajímá vás, jak nastavit teplotu ve vaší lednici tak, aby v ní zůstaly potraviny dlouhodobě čerstvé a chutné? V našem článku najdete praktické rady pro optimální nastavení teploty v lednici, které vám pomohou prodloužit životnost potravin a navíc ušetřit na spotřebě elektřiny.

„Obecně platí, že ideální teplota v lednici by se měla pohybovat okolo 5 stupňů Celsia. Toto rozmezí zajišťuje, že potraviny zůstanou čerstvé a bezpečné pro konzumaci, aniž by zamrzaly nebo se příliš rychle kazily. Při této teplotě se zpomaluje růst bakterií a enzymů, které způsobují zkažení potravin, ale zároveň se nezmění jejich struktura a chuť.“ Říká Vojtěch Doležal, odborný poradce společnosti OKAY.

Jak nastavit teplotu v lednici

Nastavení teploty ve vaší lednici je snadnější, než si možná myslíte. Některé novější lednice mají digitální displej, na kterém jednoduše zvolíte požadovanou teplotu. U starších modelů s otáčecím knoflíkem jednoduše zvýšíte a snížíte chladicí výkon pootočením.

Kolik má být v lednici stupňů Celsia?

Než se do nastavování teploty pustíme, pojďme si povědět, proč je to vlastně tak důležité. Správná teplota v lednici totiž zajišťuje, že vaše potraviny v lednici budou déle čerstvé a udrží si svou chuť.

Příliš vysoká teplota může způsobit, že se v lednici začnou z potravin množit bakterie a to povede k jejich rychlému zkažení. Příliš nízká teplota zase může některé potraviny, zejména ovoce a zeleninu, poškodit.

Jaká je správná teplota v lednici?

Správnou teplotou v lednici rozumíme rozmezí mezi 1 až 7 stupni Celsia. Pokud teplotu ve své lednici nastavíte na optimální hodnotu, můžete zabránit vytváření plísním na sýrech, zvýšit trvanlivost mléka a dokonce i snížit spotřebu elektřiny.
Snížením teploty v lednici o 2 stupně Celsia můžete snížit energetickou spotřebu vaší lednice až o 15 %. To znamená, že pokud máte lednici nastavenou na 7 stupňů Celsia a snížíte ji na 5 stupňů Celsia, můžete ušetřit až 300 Kč ročně.

Víte kolik stupňů v lednici máte?

Pamatujte si, že teplota v lednici není všude stejná, a tak může být v některých částech lednice trochu tepleji a v jiných chladněji. Proto je dobré čas od času zkontrolovat teplotu v různých částech lednice a podle potřeby ji upravit.
„Nastavení teploty v lednici můžete zjistit pomocí běžného pokojového teploměru. Položte ho na horní poličku a počkejte asi 15 minut, než se teplota ustálí. Pak to samé udělejte na spodní poličce a ve dveřích. Naměřené hodnoty porovnejte s nastavením termostatu na vaší lednici a podle toho ho upravte,“ radí odborný poradce.

Největší výběr lednic nejdete na OKAY.cz

Pro největší výběr kvalitních elektrospotřebičů navštivte e-shop OKAY. Pokud se rozhodnete pro nákup nové lednice, OKAY vám zaručuje 100% garanci spokojenosti. Pokud nebudete spokojeni, můžete produkt vrátit do 30 dnů bez udání důvodu zdarma. 
 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více