Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vakuování je proces, při kterém vložíme potraviny do sáčku ze speciální fólie a odsátím vzduchu ho hermeticky uzavřeme. Bez vzduchu se nemohou šířit plísně a mikroorganismy a proces jejich působení na potraviny se zpomalí.

Vakuování potravin je revoluční vynález uchovávání potravin bez přístupu kyslíku a bez použití konzervačních látek. Nedochází k vysušení, plesnivění a ztrátě hmotnosti. Potraviny si zachovávají čerstvost, svěžest, chuť i vůni po delší dobu než ty běžně uskladněné.

1

Proč se vakuují potraviny

Vakuované potraviny mají pětkrát delší životnost. Bez vzduchu si zachovávají živiny a vitamíny, aniž bychom k jejich uskladnění použili chemii. Velkou výhodou je úspora místa v lednici nebo v mrazáku - vysátý vzduch způsobí, že se fólie pevně přisaje na potravinu a zavakuovaný balíček zabere daleko méně místa. Vakuováním předcházíme plýtvání jídlem.

2

Co vše se může vakuovat

Vakuovat můžeme v podstatě všechno - maso, uzeniny, ryby, sýry, ovoce, vyloupané ořechy, pečivo, sušenky a zeleninu - celou, nastrouhanou nebo pokrájenou. Vakuováním uchováme hotová jídla, polévky, moučníky nebo vývary. Jako čerstvá zůstane káva, koření, zeleninové saláty, dětské příkrmy a suroviny, které už nestihneme zpracovat a zkazily by se.

Kalendář Celý kalendář

3

Co je potřeba k vakuování potravin

Vakuovačku potravin již běžně seženeme v obchodě s bílým zbožím nebo v hypermarketu. K přístroji je vhodné zakoupit i vakuovací fólii, která se prodává v rolích a má různou šíři. Dále potřebujeme papírové utěrky, etikety a lihový fix, kterým balíčky popíšeme, abychom věděli, kdy jsme potraviny uložili. 

4

Jak se správně vakuují potraviny

Vytvořte první šev na fólii - podle návodu na přístroji. Ustřihněte potřebnou velikost sáčku a vložte omytou a osušenou potravinu. Snažte se nezašpinit okraje sáčku - pokud se tak stalo, otřete ho pečlivě papírovým ubrouskem, jinak se fólie nespojí. Okraj sáčku s potravinou vložte do vakuovačky, zapněte odsávání a poté svařování.

Mohlo by vás zajímat

5

Jak skladovat vakuované potraviny

Zavakuované sáčky skladujeme v chladu - v lednici, v komoře, ve sklepě a v zimě na balkóně. V teple vydrží vakuované potraviny několik dní, ale snažíme se je umístit do stínu nebo na nejchladnější místo v bytě. Při cestování použijeme termotašku nebo termobox. Vakuované potraviny je velmi výhodné zamrazit. Obsah otevřeného sáčku již nevakuujeme, ale jídlo hned spotřebujeme

6

Jak dlouho vydrží vakuované potraviny v lednici

Potraviny vydrží v chladu jako čerstvé po několik dní. Ryby skladujeme nejkratší dobu - maximálně 5 dní a maso 14 dní. Pokud maso před vakuováním naložíme do marinády, můžeme ho skladovat déle - až 30 dní, ovoce a zeleninu 14 dní, sýry 40 dní. Luštěniny, mouku, rýži a těstoviny skladujeme až jeden rok, pečivo a dezerty 7 dní.

7

Jak dlouho vydrží vakuované potraviny v mrazáku

Mražení je ideální pro uchování vakuovaných potravin, které v mrazničce vydrží až 3 roky. Je velmi důležité každý balíček pečlivě popsat, abychom věděli, kdy byl vložen do mrazáku a co obsahuje. Obsah nepopsaných balíčků si za tak dlouhou dobu nezapamatujeme, což by mohlo způsobit zdravotní problém. 

8

Jak se vakuují tekuté potraviny

Vakuování vývarů, polévek, omáček a šťáv je vhodné v případě, že nám zbyly a chceme je uchovat na pozdější dobu. Vakuovačku umístíme na kraj stolu a sáček s obsahem necháme viset dolů. Okraje sáčku opatrně vložíme do vakuovačky a svaříme šev. Při vakuování je vhodné tekutinu aspoň částečně zmrazit a teprve pak vakuovat - zmrazená tekutina se nám nevytáhne do švu.

9

Jak na vakuování hotových jídel

Nespotřebované potraviny nebo zbytek jídla můžeme zavakuovat do sáčků naprosto bez problémů, pokud se jedná o sušší pokrm - zapečené těstoviny, rizoto, řízky apod. Jídlo s omáčkou vkládáme do sáčku bez přílohy, kterou je vhodné vakuovat zvlášť. Vařené brambory mění vakuováním a mražením svou strukturu, proto je vhodnější je uvařit čerstvé.

10

Jak se připravuje vakuované sous-vide

Pokrmy, vařené ve vakuu, se nazývají francouzsky sous-vide (čti sú-ví). Připravují se několik hodin při nízké konstantní teplotě ve vodě nebo v páře. Takové pokrmy - převážně maso, ale i ryby nebo zelenina - se uvaří rovnoměrně a jsou chutné, křehké, šťavnaté a ačkoliv se rozpadají, dokáží na talíři udržet svůj tvar.

Chystáte-li se připravit maso vařené ve vakuu, naložte ho předtím na pár dní do marinády, kterou si můžete připravit podle našeho videa:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více