Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Září, na léto jde stáří nebo Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. Co předpovídá počasí podle pranostik našich předků?
Zdroj: Unsplash, David Köhler

Přichází září, měsíc mezi letním a podzimním obdobím. Je spojen s mnoha pranostikami a zvyky, které odrážejí starodávnou moudrost a zkušenosti našich předků v oblasti zemědělství, vinařství a úrody obecně. Pranostiky se staly nedílnou součástí kulturního dědictví a i dnes mohou sloužit jako vodítko pro každého zahrádkáře.

Kdy přichází babí léto

Je to tak, s měsícem září končí léto a přichází podzim. I když se počasí může někdy snažit sebevíc, je to tady. Ne nadarmo se říká: Září, na léto jde stáří, nebo Září – máj podzimu. Astronomický podzim oficiálně letos nastává 23. září, ten meteorologický už nám začal 1. září. Dá se vysledovat jistá pravidelnost v charakteru počasí, a proto začátek měsíce je označován jako jiljské ochlazení (Jiljí 1. 9.), zhruba v polovině měsíce nastává mariánské léto – typická vlna oteplení (kolem 12. 9.), následuje ludmilo-matoušské ochlazení, pro které je charakteristický velký výkyv teplot. Konec měsíce je spojen s oteplením – léto svatého Václava (25. 9.–5. 10.), které předznamenává babí léto (25. 9.–20. 10.). 

A jak to bude s letošní úrodou

Většina pranostik se týká právě úrody, neboť na té záviselo celé živobytí a měsíc září je měsícem sklizně na poli, v sadu i ve vinohradu.  Zejména vinaři a pěstitelé ovoce dobře znají: Září víno vaří, a co nedovaří, říjen dopeče.  Zářijový déšť, polím potrava. Zářijové spršky, pro víno otrava.  Teplé září, dobře se ovoci i vínu daří. Je tedy patrno, že vinaři a sadaři jsou rádi za teplý a sušší průběh tohoto prvního podzimního měsíce. 

Co nám nachystá počasí dál

A z počasí během tohoto měsíce naši předci usuzovali, jak bude zejména během následující zimy. Jaký výhled nám zářijové počasí tedy dává na měsíce následující? Po teplém září se zle říjen tváří. 

Bouřky v září znamenaly téměř jistotu sněhu v zimě: Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.  Nebo i další, která praví: Bouřka v září, sníh v prosinci. Stejně tak se hovoří i o zářijových deštích. Ty poukazují na zimu plnou sněhové pokrývky. Na dešti v září rolníkům moc záleží. Každopádně podle tažných ptáků se určovalo, zda už se blíží zima: Divoké husy na odletu, konec i babímu létu.

Den po dni

Další pranostiky se již týkají jednotlivých dní měsíce září. Hned první zářijový den je zasvěcen svatému Jiljí. Pokud je tento den obloha bez mráčků, mohl by tak probíhat i celý podzim, jelikož se praví: Svatý Jiljí jasný, podzim bude krásný nebo Jiljí jasný – podzim krásný, nebo také: Je-li Jiljí jasný den, krásný podzim zvěstujem.Pokud je však tento den obloha zatažená, usuzuje se, že takové bude i celé září: Když na svatého Jiljí prší, celý podzim voda crčí nebo i jinak Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky.

Další podobný charakter mají i pranostiky navázané na Den narození Panny Marie – 8. září: Jaké počasí o Panny Marie narození, takové bude osm neděl nebo Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim. 

16. září patří svátku svaté Ludmily. Ludmila, patronka česká, po létu se stýská. Na Ludmily světice obouvej střevíce. Zde už je patrný fakt, že léto je nenávratně pryč a že se začíná ochlazovat.

A potvrzuje to i následující světec: Po svatém Matouši (21.9.) čepici na uši. Počasí na svatého Matouše dávalo tušit, jaké bude víno toho roku – Je-li na svatého Matouše pěkné počasí, bude hojnost vína. Nebo také: Je-li na svatého Matouše pěkný den, mají vinaři naději na dobrou sklizeň.  

Svatý Václav patron české země

Nejvíce zářijových pranostik se vztahuje ke svátkům svatého Václava a Michala. Svatý Václav (28. 9.) víno chrání, po něm bude vinobraní. Pranostiky se soustředí na počasí v noci před dnem sv. Michala (29. 9.), předpovídají průběh počasí o nastávající zimě. Pokud bude jasno, přijde tuhá zima, když přijde déšť, bude zima mírná: Jestli noc před Michalem jasná jest, tedy má veliká zima následovat. Také příroda mnoho napoví, sledujte například množství spadaných žaludůPadají-li před svatým Michalem žaludy, bude tuhá zima.

Nechme se tedy překvapit, vždyť jak pravil Karel Čapek ve svém průvodci Zahradníkův rok: Proti počasí se nedá nic podniknout.“

Zdroje informací:

zahradnikuvrok.cz: Ludmilo-matoušské ochlazení

zahradkarskaporadna.cz: Jaké je září v lidové meteorologii

ceskezvyky.cz: Svatý Václav jako symbol babího léta

pranostik.cz: Září

Diplomová práce Pranostiky v češtině a polštině, Býčková M.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více