Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Michal Závada má na starosti nejen své víno, ale také to v litoměřických vinicích na parkánech Josého Rizala.
Zdroj: Se souhlasem Michala Závady

Milovníci burčáku se brzy dočkají svého nejoblíbenějšího období. Michal Závada, který vlastní své malé vinařství a zároveň se stará o vinice na parkánech Josého Rizala v Litoměřicích, v rozhovoru pro Topecepty.cz vysvětlil, proč jsou letos podmínky pro výrobu kvalitního burčáku téměř ideální, co ovlivňuje cenu populárního nápoje či z jakého vína je burčák nejlepší.

Michale, sezóna burčáku začala. Je krátce po lisování prvních letošních hroznů, co to pro vinaře znamená?

Bereme to jako začátek sklizně, tedy jakési zúčtování. Je to pro vinaře téměř posvátné období. Začátek oslavy sklizně. Ne nadarmo se říká, že vinaři znají čtyři roční období - jaro, léto, burčák, zima.

Je skutečně tento nápoj tak oblíbený, jak se říká?

Burčák je rok od roku oblíbenější. Milovníků vína stále přibývá a s tím přibývá i lidí, kteří ví, kde kvalitní burčák koupit.

Pozná se dopředu, třeba podle počasí, jakou kvalitu bude mít ten daný rok burčák?

Určitě. Tak například, pokud přijdou během jara mrazíky, nebo krupobití v létě, může být úroda výrazně nižší. Potom je burčáku méně, protože vinaři potřebují hrozny pro výrobu vína. Letos je to zatím fajn, alespoň tedy u nás na severu. Úroda vypadá objemem pěkně, cukernatost hroznů jde hezky nahoru.

Kolik letos bude stát litr nápoje a co ovlivňuje jeho cenu?

Vypadá to na cenu nejčastěji mezi 80 a 100 korunami, tedy zhruba o deset korun víc než poslední dva roky. Cenu ovlivňuje jak objem úrody a případné negativní dopady počasí, jak už jsem zmínil, tak délka distribučního řetězce, tedy, jede-li zákazník pro víno k vinaři, nebo k nějakému obchodníkovi, který burčák nakoupil od dalšího prostředníka.

Když si koupím větší množství burčáku, jak ho mám nejlépe skladovat?

Ne, ne! Burčák se neskladuje. Burčák se pije! A kdyby přece jen náhodou, rozhodně nedotahovat víčko, neb burčák stále pracuje a má-li chvíli vydržet, dejte ho do lednice, tím se kvašení zbrzdí.

Často se říká, že po burčáku bolí hlava, musí to tak být vždycky?

Ne, nemusí. Prokládejte konzumaci tohoto nápoje sklenkou vody, to jistě pomůže.

Z jaké odrůdy vína se dělá nejlepší burčák?

To je těžká otázka. Z každé odrůdy je jiný. Velice oblíbené jsou aromatické odrůdy, například Muškát moravský, klasikou pro výrobu burčáku je Irsai Oliver, ale zajímavý je i z modrých hroznů, například ze Svatovavřineckého nebo Zweigeltrebe.

Budete v Litoměřicích nabízet burčák z místního vína?

Samozřejmě. Vinaři na Litoměřicku už pár dní sklízejí. Raná odrůda Solaris se blíží cukernatosti 25°NM (stupně normalizovaného moštoměru), hrozny jsou zdravé, mošt pěkný a burčák ještě lepší.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více