Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dáváte si rádi med do čaje, na chléb s máslem nebo ho používáte při pečení? Buďte raději na pozoru. Podle zjištění Státní potravinářské a zemědělské inspekce (SPZI) se v českých obchodech objevilo několik výrobků, které jsou buď šizené, nebo jinak nevyhovují předpisům.

Problém i v řetězcích

Jak informuje inspekce na webu Potraviny na pranýři, od června objevila dokonce devět medů, které neprošly její kontrolou. Buď se jednalo o nejakostní zboží, jindy šlo o medy falšované. Mezi prodejci se objevili jak drobní obchodníci, tak řetězce jako Kaufland či Makro.

Klamání zákazníka

Jako falšovaný označili kontroloři například výrobek společnosti Medas „Včelí med - Květový lipový“. Ten podle inspekce, přestože byl označen jako lipový, byl z více rostlinných druhů. „Laboratorní analýza tedy prokázala, že med byl jiného botanického původu,“ sdělila SPZI.

Tento falšovaný med objevila kontrola na pultech Kauflandu dokonce dvakrát a to v rozmezí jednoho měsíce. „Pylová analýza prokázala velké množství příměsí. Daný výrobek nelze označit jako med,“ informuje web Potraviny na pranýři. „Do medu se s výjimkou jiného druhu medu nesmí přidávat žádné jiné látky, ani látky přídatné,“ dodává.

Předpisy porušoval i med společnosti Včela Předboj „Jarní květy“. Ten byl falšován nepovoleným přídavkem barviva amoniak - sulfitový karamel. Navíc med obsahoval více sacharózy, než připouští příslušný právní předpis.

Špatné zpracování

U některých medů z Makra inspekce odhalila vyšší obsah látky hydroxymethylfurfural (HMF), než je povoleno. HMF je látka, která vzniká například při vyšších teplotách během zpracování medu. Stejně jako u falšovaného „lipového medu“ se jedná o produkt společnosti Medas.

Nejčastější podvody u medu

Jak uvádí server Potraviny info, med patří k často falšovaným potravinám, protože se „jedná o přírodní produkt distribuovaný v omezeném množství za relativně vysokou cenu“. Mezi nejběžnější způsoby podvádění zákazníka patří záměna botanického původu medu, prodej umělého medu, což je většinou zahřátý roztok sacharózy, nebo jiného cukerného sirupu či stáčení nezralého medu nebo přídavek vody.

Které druhy medu byly falšovány, zjistíte v naší fotogalerii:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více