Oslavte svatováclavské posvícení stylově a upečte si tradiční kynuté koláče. Nejlepší jsou ty dvojctihodné
28. 9. 2021 Vaření
Svátek svatého Václava pojímáme jen jako další den volna navíc. Kromě Václava, patrona české země, totiž slaví i Česká republika, neboť na tento den připadá Den české státnosti. Jde o mladý svátek, máme ho teprve od roku 2000. Tento den byl ale významný již dřív. Slavilo se totiž svatováclavské posvícení.
Když se oslavovala sklizeň
V minulosti stejně jako dnes bylo 28. září důležitým datem. Pořádaly se náboženské poutě a procesí k uctění památky tohoto pro náš národ významného světce. Kromě toho probíhalo i posvícení, které tehdy nebylo vnímáno jako dnes, tedy jako svátek založený na popíjení a přejídání, ale jako výroční slavnost posvěcení kostela. I tak ale byla tato původně náboženská akce spojena tradičně s lidovou veselicí, kdy se pekly koláče a další dobroty. Vrcholily totiž i tzv. dožínky, byla to jedna z posledních „letních“ oslav a akcí, které ukončovaly a oslavovaly letošní sklizeň a to, že bylo všechno v pořádku uloženo pod střechou.
Mohlo by vás zajímat
Bez husy a koláčů by nebylo pravé posvícení
Svatý Václav je nejen patronem české země, ale také ochránce vinařů a pivovarníků. I proto se na jeho svátek pořádají i vinobraní a různé pivní akce. A protože k těmto slavnostem tradičně patří kromě dobrého pití i výborné jídlo, vařily se různé dobroty. Pekly se sváteční kachny, kuřata nebo krůty, které se pak podávaly jak jinak než s knedlíky a se zelím. A i když husy většinou přilétají na naše stoly až se svatým Martinem, i ony bývají často součástí svatováclavské hostiny. A ještě jeden pokrm je s posvícením a dožínkami tradičně spjat – posvícenské koláče, které se dávaly hostům i jako výslužka. Nadýchané kynuté koláče s povidly, tvarohem, mákem, marmeládou, ořechy nebo jablíčky se skořicí jsou typickou českou a moravskou specialitou. Snad v každém koutě naší vlasti se dělají trochu jinak. Mohou se lišit náplní i způsobem a technikou zdobení. Většinou jsou kulaté, mohou mít ale i tvar vázaných čtyřhranných šátečků. Vždy je spojuje lahodná náplň a nadýchané kynuté těsto.
Úctu si zaslouží dvakrát
Kynuté koláče s náplní byly chloubou každé hospodyňky. Ty domácí jsou vždy báječné, pokud bychom ale měli jmenovat ty úplně nejdokonalejší, jsou to dvojctihodné. Někdy se jim říká také moravské, ale výsadou Moravy nejsou, pečou se i v jiných regionech. A čím jsou dvojctihodné koláčky tak výjimečné? Tyto koláče z jemného kynutého těsta mají totiž dvojí náplň. Díky tomu jsou mnohem slavnostnější než klasické koláče a v mnoha domácnostech si je dřív mohli dovolit upéct právě jen během posvícení. Shora vypadají skoro jako běžné koláčky, jen jsou trochu buclatější. Když se do nich ale zakousnete, překvapí vás ještě jedna náplň ukrytá v jejich středu. Úctu si tak zaslouží rovnou dvakrát a i proto jsou na některých místech nazývány tuplované. Uvnitř bývá většinou tvarohová náplň vylepšená rozinkami, povrch koláče zdobí obvykle švestková povidla. Když je tato náplň dochucená rumem a zahuštěná perníkem, aby nestékala, je ještě lepší. Dokonalou tečkou na každém koláčku je křupavé máslem vonící drobenka. Okraje se pak potírají rozšlehaným bílkem a nebo ještě lépe máslem smíchaným rumem. To pak voní tak, že se vám až sbíhají sliny.
Mohlo by vás zajímat
Chce to husí sádlo
Přestože kombinace tvarohu a povidel je klasika, mohou mít koláče i spoustu dalších náplní. Místo švestkových povidel můžete použít i jablečná nebo hrušková. K nim se přímo báječně hodí ořechová náplň z vlašských ořechů. Mák zase můžete spojit se švestkami. A jak se koláče dělají? Z vykynutého těsta vytvoříte nejprve placičku, na kterou dáte první vnitřní náplň. Těsto zabalíte a vytvoříte z něj takovou kulatou buchtu, kterou necháte nakynout. Tu pak trochu zploštíte, vytvoříte prohlubeň, a do ní dáte druhou náplň, jako byste plnili klasický koláč. Pak už jen posypete drobenkou a upečete. V dnešní době děláme koláče hlavně z másla, dřív se do nich běžně používalo sádlo, hlavně to husí, kterého bylo v době posvícení dostatek. Zkuste to také. Dodá koláčkům zajímavou chuť, navíc jsou díky němu krásně křehké, nadýchané až péřové, mají nádhernou zlatavou barvu a v puse se přímo rozplývají.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více